Faworki 1.doc

(29 KB) Pobierz
Faworki 1

Faworki 1
PRODUKTY
* 3 żółtka
* 3 łyżki śmietany
* łyżka cukru pudru
* łyżka spirytusu
* 20 dkg mąki
* 50 dkg smalcu do smażenia

* Zagnieść z podanych składników ciasto, zwiększając ewentualnie ilość mąki.
* Ciasto rozwałkować cienko.
* Krajać radełkiem pasy o długości 10 cm i szerokości 2-3 cm.
* Naciąć wzdłuż przez środek. Przez otwór przewlec jeden koniec i przewinąć.
* Smażyć w dużej ilości smalcu bardzo dobrze rozgrzanego. Naraz ok. 4-5 faworków.
* Gdy faworki zaczną się złocić na powierzchni, należy je odwrócić szpikulcem.
* Po usmażeniu wyłożyć faworki na bibułę dla odsączenia tłuszczu, potem na talerz i posypać cukrem pudrem

 

Faworki 2
25 dag (1 1/4 szklanki) mąki,
5 żółtek
2 łyżeczki gęstej śmietany,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka octu, soku z cytryny lub alkoholu,
50 dag tłuszczu do smażenia,
cukier puder i cukier waniliowy do posypania

Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i octu zagnieść ciasto tak i twarde jak na pierogi. Dokładnie je wyrobić i wybić wałkiem, by się napowietrzyło i pozostawić na 30 min do wypoczęcia. Ciasto bardzo cienko rozwałkować, pokroić radełkiem na pasy długości 10-12 cm i szerokości 2-3 cm. Naciąć je po środku, przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć. Faworki wkładać na rozgrzany tłuszcz i zrumienić po obu stronach. Co jakiś czas wrzucać kawałek surowego ziemniaka. Po usmażeniu ułożyć na bibule dla osączenia, przełożyć na półmiski i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

 

Faworki 4
4 żółtka,
1/2 szklanki gęstej śmietany,
1 łyżka spirytusu lub octu,
mąki ile się wgniecie,
50 dag tłuszczu do smażenia,
cukier puder i cukier waniliowy do posypania

Mąkę przesiać, dodać wszystkie składniki i zagnieść ciasto tak jak na kluski. Bardzo dokładnie wyrobić ugniatając, aż na powierzchni utworzą się pęcherzyki powietrza. Pozostawić na 12 godziny do wypoczęcia. Rozwałkować bardzo cienkie placki, pokroić nożem lub radełkiem na paski szerokości około 3 cm i długości około 15 cm. Paski naciąć po środku, przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć. Smażyć na jasnozłoty kolor, wkładając na gorący tłuszcz. Wyjmować na bibułkę, żeby Ciekły z tłuszczu. Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

 

Faworki (chrust)
Czas przygotow. 2 godz.
Ciasto:
300 g maki,
6 zoltek,
2 lyzki cukru pudru,
3 lyzki smietany,
2 lyzki masla,
1 lyzka spirytusu,
sol.
Inne:
ok. 1 kg smalcu do smazenia,
cukier puder do posypania faworkow,
maka do posypania.

1. Make wsypac do miski, dodac smietane, maslo, zoltka, szczypte soli, cukier
puder i spirytus. Wymieszac wszystkie skladniki, zagniesc ciasto i wybic
drewnianym walkiem. Odstawic na 1 godz do lodowki.
2. Na desce oproszonej maka rozwalkowac ciasto na grubosc 2 mm, pokroic w paski
szerokosci 3 cm i dlugosci 10-15 cm. Kazdy pasek przeciac w srodku wzdluz na
dlugosc 5-6 cm i przez to naciecie przewinac koniec paska.
3. W duzym, plaskim garnku rozgrzac smalec. Wrzucic na probke 1 faworek. Jesli
szybko wyplynie na wierzch i zrumieni sie na jasnozloty kolor, mozna smazyc
pozostale. W przeciwnym wypadku mocniej podgrzac smalec. Smazyc po kilka faworkow i po lekkim zrumienieniu z jednej strony, odwrocic widelcem na druga
strone.
4. Wyjmowac lyzka cedzakowa, ukladac na papierowych serwetkach. Po osaczeniu z
tluszczu gorace faworki posypac przez sitko cukrem pudrem.

 

Faworki oszczędne
30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,
4 żółtka,
2 łyżki śmietany,
5 dag (2 czubate łyżki) cukru pudru,
1 łyżka spirytusu lub octu,
50 dag tłuszczu do smażenia,
cukier puder i cukier waniliowy do posypania

Z przesianej mąki, żółtek śmietany, cukru i octu zagnieść ciasto jak na pierogi. Dokładnie wyrobić i wybić wałkiem, by się napowietrzyło. Ciasto pozostawić na godzinę do wypoczęcia. Rozwałkować cienko, pokroić radełkiem na pasy długości 10-12 cm i szerokości 2-3 cm. Naciąć wzdłuż przez środek, przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć. Wkładać faworki na rozgrzany tłuszcz i zrumienić po obu stronach. Po usmażeniu ułożyć na bibule dla osączenia, przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

 

FAWORKI BABCI AJKI
Oto przepis mojej babci:
1/2 kg mąki, 3-4 żółtka, 10 dkg masła (rozpuszczone), 1 łyżka cukru, 1/4 l śmietany, 1 kieliszek wódki lub spirytusu;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
smalec lub olej do smażenia
Wszystkie składniki wymieszać razem i wyrobić ciasto na jednolitą masę. Ciasto nie może wyschnąć, bo potem sie pieni podczas smażenia.  Bardzo cienko rozwałkować. Paski naciąć po środku, przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć. Smażyć można na smalcu lub na oleju.
Ja osobiscie dodaje troche mniej masla.

 

 

FAWORKI JOLI
    1,75 szklanki mąki, 3 żółtka, 1   jajko, pół łyżeczki sody oczyszczonej, pół szklanki śmietany,   łyżka alkoholu (rum, wódka, spirytusu itp.), szczypta soli;
    75 dkg smalcu do smażenia;
    cukier puder z cukrem waniliowym do posypania
Mąkę przesiać, dodać żółtka, jajko, sodę, alkohol i śmietanę, wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta oddzielamy mniej więcej ćwiartkę, resztę przykrywamy miseczką. Te ćwiartkę wałkujemy jak najcieniej, bo od tego zależy jakość faworków. Wałkujemy, aż ciasto będzie wręcz... przeźroczyste. Krajemy je wtedy w paski szerokości 3 cm. Te paski z kolei dzielimy na ukośne kawałki długości 8-12 cm (jak wychodzi). W środku robimy 2 - 3 cm  nacięcie wzdłuż i przewijamy faworek przez środek, tak aby połowa była na lewą, a połowa na prawą stronę (to dla tych, co pierwszy raz:))))
Topimy smalec w szerokim, płaskim rondlu (najlepiej nie wrzucać od razu całego tłuszczu). Smażenie rozpoczynamy dopiero wtedy , gdy rzucony mały kawałeczek ciasta natychmiast zwija się , rośnie i żółknie. Smażenie na nie dość rozgrzanym tłuszczu powoduje, że chrust przesiąka tłuszczem. Wyjmować na warstwę papierowych serwetek (papierowy ręcznik) do odsączenia, po czym na półmisek i posypujemy przez sitko cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

 

FAWORKI MAGDALENNY
Faworki świetnie się przechowują w suchym, chłodnym pomieszczeniu.
420 gr mąki, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 3 żółtka, 1 jajko, 3 łyżeczki masła
Połączyć składniki i wyrobić, aż ciasto będzie jedwabiste, miękkie i gładziutkie. Rozwałkować cieniutko, ciąć na pasy i przewijać, albo zrobić róże faworkowe. Smażyć w głębokim tłuszczu, przekładać na ręczniki papierowe do ostygnięcia, posypać cukrem pudrem, gdy przestygną.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin