(mazurek wisniowy - z.chrzanowa).doc

(896 KB) Pobierz

Mazurek z wiśniami
Składniki
- 35 dag mąki
- 3 ugotowane żółtka
- 1 łyżka śmietany
- 25 dag margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 3-4 czekolady
- wiórki kokosowe
- kandyzowane wiśnie
- anżelika

Margarynę posiekać z mąką, dodać pokruszone żółtka, śmietanę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszać składniki, wyrobić ciasto, schłodzić w lodówce,
rozwałkować, ułożyć na blasze,
upiec w temp. 210°C,
czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w dużym garnku zagotować wodę, ustawić w nim mały rondelek z pokruszoną czekoladą tak, aby był częściowo zanurzony),
do rozpuszczonej czekolady dodać wiórki kokosowe, masę wymieszać, wyłożyć na upieczone ciasto, szerokim, długim nożem wyrównać powierzchnię,
na czekoladzie ułożyć wiśnie, anżelikę, posypać wiórkami kokosowymi.

_______________________________________________________________

 

Zupa chrzanowa
Tekst i foto: Ewa Kubicka .

Mało spopularyzowana, choć na pewno zasługuje na to. Świetnie się mieści w wielkanocnego menu, ale warta zrobienia przez wszystkich, którzy kochają zupy pełne treści. Prosta do zrobienia i bardzo smaczna.

Składniki:
- 3 kawałki białej kiełbasy,
- 150 g wędzonki (boczek, jeśli żeberka to nieco więcej ),
- 2 cebule,
- ziele angielskie, liść laurowy, grzyb suszony,
- sól, cukier, 1 słoiczek chrzanu 200 ml (w miarę możliwości bez żadnych dodatków),
- 1 opak. śmietany 18%,
- 2 łyżki mąki (niekoniecznie),
- 4 jajka,
- natka pietruszki lub rzeżucha.

Jak przyrządzić?
1) Nastawiamy wodę (nie więcej niż 1 ½ litra) z cebulą i przyprawami. Dodajemy opłukaną białą kiełbasę i wędzonkę. Gotujemy ok. 30 min. Po tym czasie wyjmujemy mięsa z wywaru. Dodajemy chrzan. Zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną schłodzonej zupy (nie jest to konieczne, jeśli nie musicie mieć gęstej zupy). Doprawiamy śmietaną oraz solą i cukrem do smaku.

2) Jaja gotujemy na twardo i dzielimy na ćwiartki. Ugotowaną kiełbasę i boczek kroimy na kawałki, które mieszczą się swobodnie na łyżce.

Jak podawać?
Zupa powinna być bardzo gorąca. Jajka i mięsa podajemy oddzielnie, pamiętając, by nie miały temp. „lodówkowej”. Każdy dokłada je do talerza wg własnego uznania. Można mięsa podgrzać w zupie, oddzielnie podając jedynie jajka. Odrobina zielonej pietruszki, lub rzeżuchy mile widziana.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin