Mazurek z wiśniamiSkładniki- 35 dag mąki - 3 ugotowane żółtka - 1 łyżka śmietany - 25 dag margaryny - łyżeczka proszku do pieczenia - cukier waniliowy - 3-4 czekolady - wiórki kokosowe - kandyzowane wiśnie - anżelikaMargarynę posiekać z mąką, dodać pokruszone żółtka, śmietanę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszać składniki, wyrobić ciasto, schłodzić w lodówce,rozwałkować, ułożyć na blasze,upiec w temp. 210°C,czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w dużym garnku zagotować wodę, ustawić w nim mały rondelek z pokruszoną czekoladą tak, aby był częściowo zanurzony),do rozpuszczonej czekolady dodać wiórki kokosowe, masę wymieszać, wyłożyć na upieczone ciasto, szerokim, długim nożem wyrównać powierzchnię,na czekoladzie ułożyć wiśnie, anżelikę, posypać wiórkami kokosowymi.
_______________________________________________________________
Zupa chrzanowaTekst i foto: Ewa Kubicka .
Mało spopularyzowana, choć na pewno zasługuje na to. Świetnie się mieści w wielkanocnego menu, ale warta zrobienia przez wszystkich, którzy kochają zupy pełne treści. Prosta do zrobienia i bardzo smaczna.
Składniki:- 3 kawałki białej kiełbasy,- 150 g wędzonki (boczek, jeśli żeberka to nieco więcej ),- 2 cebule,- ziele angielskie, liść laurowy, grzyb suszony,- sól, cukier, 1 słoiczek chrzanu 200 ml (w miarę możliwości bez żadnych dodatków),- 1 opak. śmietany 18%,- 2 łyżki mąki (niekoniecznie),- 4 jajka,- natka pietruszki lub rzeżucha. Jak przyrządzić?1) Nastawiamy wodę (nie więcej niż 1 ½ litra) z cebulą i przyprawami. Dodajemy opłukaną białą kiełbasę i wędzonkę. Gotujemy ok. 30 min. Po tym czasie wyjmujemy mięsa z wywaru. Dodajemy chrzan. Zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną schłodzonej zupy (nie jest to konieczne, jeśli nie musicie mieć gęstej zupy). Doprawiamy śmietaną oraz solą i cukrem do smaku. 2) Jaja gotujemy na twardo i dzielimy na ćwiartki. Ugotowaną kiełbasę i boczek kroimy na kawałki, które mieszczą się swobodnie na łyżce. Jak podawać?Zupa powinna być bardzo gorąca. Jajka i mięsa podajemy oddzielnie, pamiętając, by nie miały temp. „lodówkowej”. Każdy dokłada je do talerza wg własnego uznania. Można mięsa podgrzać w zupie, oddzielnie podając jedynie jajka. Odrobina zielonej pietruszki, lub rzeżuchy mile widziana.
alfa-art