Pokarm życia.docx

(24 KB) Pobierz

> Pokarm życia = kiełki
> 
> - 100 g ugotowanej soczewicy to
> 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C !
> 
> - średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
> 600% więcej witaminy C
> 300% więcej witamin A i B2
> 200% więcej witaminy B6
> 50 % więcej witaminy B5
> 25 % więcej witaminy PP
> 20% więcej witaminy B1
> 
> - w skiełkowanej pszenicy np. mamy dodatkowo :
> 150% więcej magnezu
> 140% więcej fosforu
> 60% więcej wapnia
> 
> - zaledwie 40 g kiełków rzeżuchy pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie 
> na żelazo (20 mg na dzień)
> 
> - ze 100 g nasion cebuli otrzymamy 300-400 g kiełków co jest 
> odpowiednikiem ‘właściwości’ 230 kg cebuli! (wg książki 
> Ludmily de Bardo)
> 
> Kiełki pomagają też w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej, której 
> zachwianie może prowadzić do wielu chorób.
> Kiełki znane i stosowane jako żywność i lek były już w Starożytnych 
> Chinach. Nazywa się je pokarmem życia, gdyż zawierają niezwykle cenne 
> dla naszego organizmu substancje odżywcze.
> W kiełkujących nasionach uaktywniane są enzymy, dzięki którym w młodych 
> kiełkach powstają duże ilości witamin. Wielkocząsteczkowe substancje 
> zapasowe (białka, węglowodany i tłuszcze) skumulowane w nasionach są 
> podczas procesu kiełkowania rozkładane na związki proste, łatwo 
> przyswajalne przez organizm człowieka. Enzymy biorące udział w 
> rozkładaniu tych substancji ułatwiają również trawienie pokarmów 
> jedzonych z dodatkiem kiełków.
> Kiełki nasion są doskonałym źródłem mikroelementów, soli mineralnych 
> oraz innych składników odżywczych. Kiełki są również mniej kaloryczne od 
> samych nasion i produktów z nich wytwarzanych.
> Świeże kiełki obfitują w wartościowe białka i kwasy tłuszczowe omega-3, 
> są także bogate w błonnik. Regularne ich spożywanie przeciwdziała wielu 
> poważnym schorzeniom, wzmacnia system odpornościowy, uzupełnia niedobory 
> witamin i składników mineralnych, a także działa antynowotworowo.
> 
> Niektóre kiełki są naprawdę cenne. Odkryto np., że kiełki brokuła 
> zawierają likwidujące wolne rodniki sulforafany stosowane w profilaktyce 
> nowotworów. Zawartość tej cennej substancji w kiełkujących nasionach 
> jest nawet 20-30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
> Kiełki lucerny (z arabskiego Alf-al-fa - ‘ojciec wszelkiego 
> pożywienia’) to fantastyczne źródło żelaza i łatwo przyswajalnego 
> białka. Kiełki soczewicy zaś zawierają kwas foliowy o działaniu 
> krwiotwórczym. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie 
> tolerują preparatów żelaza. To także dobry naturalny dodatek diety dla 
> kobiet w ciąży - kwas foliowy niezbędny jest w procesach kształtowania 
> systemu nerwowego przyszłego dziecka.
> Przed spożyciem należy usunąć nasiona, które nie wykiełkowały. W tym 
> celu wsypujemy kiełki do miski, zalewamy je wodą i delikatnie 
> ‘płuczemy’. Puste łupinki nasion wypłyną na powierzchnię, na 
> dnie natomiast pozostaną niewykiełkowane nasiona.
> Gotowe do spożycia kiełki należy przechowywać w lodówce, wcześniej 
> jednak należy je dobrze odsączyć i lekko osuszyć, by w pojemniku, w 
> którym będą przechowywane nie było zbyt dużo wilgoci. Według niektórych 
> źródeł gotowe kiełki można przechowywać w lodówce do kilku dni, nie 
> zapominajmy jednak że z każdym dodatkowym dniem tracą one część swoich 
> cennych substancji.
> Kiełkować można całe mnóstwo nasion, np. : rzodkiewki, lucerny, 
> pszenicy, fasolki Mung, brokuła, marchewki, kukurydzy, czerwonej 
> kapusty, buraków ćwikłowych, selera, cebuli, pora, szpinaku, rukoli, 
> fenkuła, gorczycy, kozieradki, sezamu, słonecznika, bazylii, pietruszki. 
> Kiełkować można też soczewicę, brązowy ryż, quinoa, groch, ciecierzycę, 
> soję, żyto, przenicę, proso… Nie można jeść natomiast kiełków 
> roślin psiankowatych, np. pomidorów czy papryki, gdyż ich liście są 
> trujące.
> ''Nasiona kiełkują w różnych warunkach. Potrzebują odmiennej ilości 
> ciepła, wilgoci i światła. Rośliny strączkowe powinny kiełkować w 
> ciemności, gdyż na świetle gorzknieją. Najwięcej cennych substancji mają 
> np. trzydniowe siewki brokułów i malutkie, zaledwie trzymilimetrowe 
> pszeniczne.''
> Inne, jak lucerna np., spożywa się w okolicy 5-6 dnia.
> 
> Zielona soczewica
> 
> Możemy jeść kiełki soczewicy już gdy są kilkumilimetrowe. Jeśli ich smak 
> jest dla nas zbyt ‘ostry’, można je przez chwilkę podgotować 
> na parze. Krótsze kiełki soczewicy są smaczniejsze, delikatniejsze, jemy 
> je ‘w całości’; dłuższe kiełki natomiast starannie płuczemy by 
> oddzielić osłonkę.
> Zawierają one witaminy z grupy B i aminokwasy, a oprócz tego duże ilości 
> wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem 
> witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają 
> działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, 
> pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. 
> Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują 
> preparatów żelaza.’’
> - witaminy :
> A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, K
> - składniki mineralne :
> wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, magnez, potas, bor, molibden, selen, 
> sód, siarka
> - inne :
> m.in.: beta karoten, koenzym Q10, błonnik, lecytyna, białko (28%), kwas 
> pangamowy
> 
> 
> Kozieradka (fenegryka)
> 
> Kiełki kozieradki spożywamy ok. 3 dnia, możemy jednak przedłużyć ich 
> hodowlę do tygodnia by otrzymać dłuższe, zielone pędy.
> 
> Kiełki kozieradki zawierają witaminy : A, B1, B2, B3, B5, C, D, ponadto 
> m.in. żelazo, fosfor, potas, cynk, siarkę, cholinę i saponiny.
> 
> Kozieradka pomaga w oczyszczeniu organizmu (szczególnie wątroby), 
> wspomaga apetyt oraz tworzenie czerwonych krwinek (zawiera ok. 30% 
> białka).
> Uwaga : podobno nie należy jej spożywać zbyt dużo / zbyt często.
> 
> 
> Rzodkiewka
> 
> kiełki możemy spożywać już od 3 dnia .
> Kiełki rzodkiewki zawierają 4 razy więcej witaminy A niż mleko oraz 2,5 
> raza więcej witaminy C niż korzeń samej rzodkiewki!
> ‘‘Kiełki rzodkiewki oczyszczają drogi oddechowe i zatoki. Duża 
> zawartość witaminy C podnosi odporność organizmu. Są dobrym źródłem 
> potasu, magnezu i jodu przyspieszającego przemianę materii. Zawierają 
> dużo siarki, dlatego wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i 
> paznokci. Posiadają właściwości dezynfekujące, moczopędne i 
> przeciwzapalne. Szczególnie wskazane przy anemii, schorzeniach wątroby i 
> dróg żółciowych.
> Kiełki w smaku przypominają korzeń rzodkiewki, można dodawać je do 
> sałatek, kanapek, twarożku czy jajek. Są łatwe do wyhodowania, a ponadto 
> chronią inne kiełki przed pleśnią. Warto więc dorzucić kilka nasion 
> rzodkiewki do innych nasion w naszej hodowli.’’
> 
> - witaminy :
> A, B1, B2, B3, C, E,
> - składniki mineralne :
> wapń, żelazo, magnez, cynk, siarka, potas, fosfor, miedź, mangan
> 
> 
> Cebula
> 
> Kiełki cebuli są wyjątkowo bogate w witaminę C, w siarkę, cynk, fluor, 
> mangan; pomagają też w profilaktyce nowotworowej dzięki dużej ilości 
> przeciwutleniaczy. Wspomagają walkę z nadwagą, są nieocenione przy 
> osłabieniu, pomagają w walce z nadciśnieniem, cukrzycą i przy chorobach 
> układu krążenia.
> Kiełki cebuli mają charakterystyczny, lekko ostry smak; świetnie pasują 
> do kanapek, sałatek, do wszelakich dań warzywnych, tup, tart czy 
> zapiekanek. Na surowo – są bardziej pikantne, lekko podgotowane 
> (np. na parze) stają się delikatniejsze i lekko słodkie.
> 
> 
> Lucerna (alfalfa)
> 
> Kiełki te bogate są w wiele witamin i składników mineralnych, zawierają 
> substancję pomagajacą zapobiegać szczególnym odmianom nowotworów, 
> wspomagają system odpornościowy, dzięki zawartości lecytyny poprawiają 
> pamięć. Pomagają obniżyć poziom ‘złego’ cholesterolu i 
> poprawiają apetyt. Lucerna pomaga też ‘oczyścić’ nasz 
> organizm, tym bardziej więc zalecana jest teraz, wiosenną porą. Jak już 
> pisałam ostatnio, to fantastyczne źródło żelaza (szczególnie zalecane 
> osobom, które nie
> tolerują preparatów
> żelaza) i łatwo przyswajalnego białka. Są to jedne z 
> ‘najbogatszych’ nasion, jednocześnie najłatwiejsze w hodowli, 
> dlatego warto jest się nimi zainteresować, szczególnie na początku 
> naszej kiełkowej przygody ;)
> 
> - witaminy :
> A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E
> - składniki mineralne :
> wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, krzem, cynk, sód, miedź, mangan, 
> siarka, selen
> - inne :
> fitoestrogeny, lecytyna, chlorofil, beta-karoten, saponiny, błonnik, 
> białko (35%)
> 
> 
> - czy 1 słoik = tylko 1 rodzaj kiełków?
> I tak i nie; ja osobiście preferuję mieć tylko jeden rodzaj kiełków w 
> każdym słoiku, nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by robić kiełkowe 
> mieszanki; można nawet kupić już gotowe mieszanki nasionek do 
> kiełkowania i te najbardziej tutaj popularne to :
> fasola mungo – soczewica – biała fasola
> fasola mungo i rzodkiewka
> fasola mungo – biała fasola – pszenica
> lucerna – fasola mungo – czarna rzodkiew – gorczyca
> soczewica – mungo – pszenica – brokuły – siemie lniane
> quinoa – biała rzodkiew – soczewica
> 
> - ile nasionek potrzeba na taki przykładowy słoik?
> Na taki słoik jak moje biorę 1 – 1,5 łyżki nasion lucerny; jeśli 
> natomiast są to kiełki, które mniej wyrastają czy takie, które chcemy 
> spożyć przed wyrośnięciem dużych wypustek, wtedy możemy nasion wsypać 
> więcej;
> 
> - czy nie trzeba kiełków przed spożyciem sparzyć? wystarczy opłukać?
> Większości kiełków nie trzeba sparzać, wyjątek stanowi soja, wszelakie 
> ‘fasolowe’ (np. Mungo, Azuki) i zielona soczewica i 
> ciecierzyca; ryż np. również należy chwilkę ‘podgotować’; 
> większość innych nasion (przynajmniej z tych mi znanych) je się bez 
> sparzania;
> 
> Co zawierają kiełki pszenicy?
> 
> Otóż w stu gramach znajduje się 46,7 g węglowodanów i 26, 6 białka. Tak 
> potrzebne organizmowi nienasycone kwasy tłuszczowe stanowią około 11%. 
> Są także konieczne do prawidłowego przebiegu funkcji wielu organów 
> mikroelementy: potas – 827 mg, magnez – 336 mg , wapń – 
> 72 mg, żelazo – 9,4 mg, sód – 3 mg, fosfor – 1,2 mg. 
> Występuje też w niebagatelnej ilości witamina. B3, której w 100 g 
> kiełków znajduje się 4,2 mg.
> 
> Zalety kiełków buraka
> 
> Kiełki buraka mają w swoim składzie duże ilości witamin z grupy A, C, 
> B1. Zawierają także wiele cennych dla organizmu składników mineralnych. 
> Należą do nich magnez, miedź potas, wapń, żelazo, mangan. Są także dwa 
> metale rzadkie, a mianowicie cez i rubid. Kiełki buraka zawierają 
> również kobalt, który jest potrzebny organizmowi w procesie tworzenia 
> czerwonych ciałek krwi. Właśnie z tego powodu powinny znaleźć się w 
> diecie osób chorych na anemię. Dzięki znacznej zawartości błonnika są 
> zalecane
> przy różnego typu schorzeniach gastronomicznych. Zawierają też kwas 
> foliowy, którego niedobór powoduje rozdrażnienie, niespokojny sen i złe 
> samopoczucie. Prawdopodobnie ich najważniejszą zaletą jest działanie 
> przeciwnowotworowe, na co wpływa duża zawartość betacyjaniny.
> 
> Kiełki czerwonej kapusty ;
> 
> Jedno z najlepszych źródeł witaminy C, szczególnie w okresie 
> jesienno-zimowym. Zawierają większe ilości tej witaminy niż kiełki 
> kapusty białej.
> Wyraziste w smaku, doskonałe jako podstawa sałatek. Z racji pięknego 
> koloru są również cenne jako ozdoba dania czy talerza, a sama barwa 
> inspiruje do tworzenia pięknych dań.
> Zawierają spore ilości białka, błonnika, witamin z grupy B. Kiełki 
> kapusty czerwonej zawierają również więcej selenu niż ich kiełki kapusty 
> białej.
> Mają działanie antynowotworowe i antymiażdżycowe.
> Doskonale wzmacniają układ nerwowy oraz odpornościowy, zatem nieocenione 
> w okresach przesileń.
> Kiełki kapusty czerwonej są bogate w witaminy A, B, C, E, H, K, PP i 
> liczne aminokwasy. Zawierają spore ilości żelaza, magnezu, wapnia, 
> potasu, siarki i mikroelementy (selen, jod, mangan, lit). Są także 
> źródłem sulforafanu, który niszczy lub hamuje wzrost komórek rakowych. 
> Wzmacniają organizm i układ immunologiczny.
> 
> WITAMINY W KIEŁKACH ;
> 
> Witamina A
> 
> 
> Jedna z pierwszych odkrytych witamin, zaś efekty jej niedoborów znane 
> były już starożytnym. Kurzą ślepotę leczono podawaniem wątroby, która 
> jest źródłem witaminy A zwanej retinolem. Istniej też witamina A 
> pochodzenia roślinnego, czyli karoten. Co ciekawe karoten nie jest tak 
> toksyczny jak retinol, zatem przedawkowanie witaminy A pochodzenia 
> roślinnego jest zdecydowanie bezpieczniejsze dla organizmu niż tej 
> pochodzenia zwierzęcego.
> 
> W kiełkach witaminę A znajdziemy wszędzie., choć w niektórych są to 
> ilości śladowe (różne źródła podają czasem sprzeczne informacje, można 
> na przykład wyczytać iż kiełki pszenicy czy soczewicy w ogóle nie 
> zawierają witaminy A, w innych iż są to właśnie ilości śladowe). 
> Doskonałym źródłem tej witaminy są: kiełki rzodkiewki, kiełki brokuła, 
> kiełki kapusty czerwonej, zaś wybitnie przodują kiełki rzeżuchy oraz 
> kiełki gorczycy.
> 
> Na polepszenie wchłaniania wpływają: kompleks witamin B, witamina C, 
> witamina D, witamina E, wapń, fosfor, cynk, obecność tłuszczu
> 
> 
> Witamina D
> 
> Jest niezwykle istotna bowiem pełni istotną funkcję w regulowaniu 
> przemiany wapnia i fosforu oraz tworzeniu kości. Równowaga 
> wapniowo-magnezowa natomiast to podstawa naszej zdolności do ruchu oraz 
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin