ćwiczenia 1 (gr 1)- akredytacja. Odżywianie.odt

(8 KB) Pobierz

Organizacja i zarządzanie w ochronie zdrowia – ćw. 1                                                                      22.02.2013

 

T: Akredytacje. Odżywianie

 

akredytacja

                      uznane i cenione na całym świecie narzędzie poprawy jakości  świadczonych usług medycznych -zewnętrzny proces oceny, który dotyczy instytucji zdrowotnej, dobrowolnie poddającej się ocenie opartej na określeniu stopnia zgodniości z wcześniej znanymi standardami akredytacyjnymi, przeprowadzony przez bezstronna, niezależną placówkę akredytacyjna, która przyznając akredytacje wydaje stosowne świadectwo

                       

Standardy

                      zestaw obowiązujących standardów posiad ustaloną punktację dla każdego standardu

                      skala punktowa od 1 do 5:
* nie spełnia wymagań – wartość 1

* prze całkowitowej wartości 5

                      określona wartość wagowa

* w skali 4 stopniowej 1,0 0,75 0,5 0,25

                      w przypadku usług kontraktowych na zewnątrz szpitel przedstawia dokumenty potwierdzające prowadzenie nadzoru nad zakontraktowaną usługą: umowa, aneksy, pisemne ustalenia z wykonawcą. Ocena usług zakontraktowanych na zewnątrz wymaga przedstawienia dokumentów potwierdz. Realizacje usług zgodnie z wymogami standardów akredytacyjnych z uwzględnieniem możliwości włączenia wizji lokalnej.

                      Obszary oceny:

                     zarządzenie ogólne

                     zarządzanie zasobami ludzkimi

                     zarządzanie informacją

                     kontr.....

             

              Żywienie pacjentów:

                      własny blok żywieniowy

                      zlecenie usługi z wydzierżawieniem kuchni,

                      zlecenie usług firmie dysponującej własnym zapleczem (dowóz posiłków do spzitala)

                      system mieszany, polegający na stosowaniu co najmniej 2 z wyżej wymienionych rozwiązań

                      w przypadku, gdy szpital posiada kilka obiektów

 

1.                  W szpitatalu stosuje się różne sposoby terapii żywieniowej

- w szpitalu należy stosować zasady odżywiania poza i dojelitowego

- schemat odżywiania dojelitowego powinien określać m.in.

*sposób założenia sondy

* sposób podawania żywienia

* prowadzenie bilansu płynów, kalorii, azotu

 

Sprawdzenie: przegląd dokumentacji, wywiad, obserwacja

Punktowanie: 5,3, 1

 

2.                  W szpitalu opracowano diety

- w szpitalu należy określić:

* rodzaje diet

*sposób przygotowania diet

*osoby odpowiadzielne za przygotowanie diet

sprawdzenie:

punktowanie:

 

3.                  Posiłki zgodnie z zasadami higieny i bezpieczeństwa

 

4.                   

w każdym oddziele powinna być możliwość podgrzania indywidualnego posiłku pacjenta

- przestrzeganie zaleceń dietetycznych u pacjentów

- posiłki powinny być świeże, o właściwej temp.

5.                  W szpitalu zapewniono warunki do higienicznego przechowywania żywności pacjentów

6.                  Pacjent otrzymuje inf. na temat żywienia w okresie poszpitalnym

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Badania NIK

inf. o wynikach kontroli żywności w szpitalach publicznych

Zgłoś jeśli naruszono regulamin