Organizacja i zarządzanie w ochronie zdrowia – ćw. 1 22.02.2013
T: Akredytacje. Odżywianie
akredytacja
– uznane i cenione na całym świecie narzędzie poprawy jakości świadczonych usług medycznych -zewnętrzny proces oceny, który dotyczy instytucji zdrowotnej, dobrowolnie poddającej się ocenie opartej na określeniu stopnia zgodniości z wcześniej znanymi standardami akredytacyjnymi, przeprowadzony przez bezstronna, niezależną placówkę akredytacyjna, która przyznając akredytacje wydaje stosowne świadectwo
–
Standardy
– zestaw obowiązujących standardów posiad ustaloną punktację dla każdego standardu
– skala punktowa od 1 do 5:* nie spełnia wymagań – wartość 1
* prze całkowitowej wartości 5
– określona wartość wagowa
* w skali 4 stopniowej 1,0 0,75 0,5 0,25
– w przypadku usług kontraktowych na zewnątrz szpitel przedstawia dokumenty potwierdzające prowadzenie nadzoru nad zakontraktowaną usługą: umowa, aneksy, pisemne ustalenia z wykonawcą. Ocena usług zakontraktowanych na zewnątrz wymaga przedstawienia dokumentów potwierdz. Realizacje usług zgodnie z wymogami standardów akredytacyjnych z uwzględnieniem możliwości włączenia wizji lokalnej.
– Obszary oceny:
• zarządzenie ogólne
• zarządzanie zasobami ludzkimi
• zarządzanie informacją
• kontr.....
Żywienie pacjentów:
– własny blok żywieniowy
– zlecenie usługi z wydzierżawieniem kuchni,
– zlecenie usług firmie dysponującej własnym zapleczem (dowóz posiłków do spzitala)
– system mieszany, polegający na stosowaniu co najmniej 2 z wyżej wymienionych rozwiązań
– w przypadku, gdy szpital posiada kilka obiektów
1. W szpitatalu stosuje się różne sposoby terapii żywieniowej
- w szpitalu należy stosować zasady odżywiania poza i dojelitowego
- schemat odżywiania dojelitowego powinien określać m.in.
*sposób założenia sondy
* sposób podawania żywienia
* prowadzenie bilansu płynów, kalorii, azotu
Sprawdzenie: przegląd dokumentacji, wywiad, obserwacja
Punktowanie: 5,3, 1
2. W szpitalu opracowano diety
- w szpitalu należy określić:
* rodzaje diet
*sposób przygotowania diet
*osoby odpowiadzielne za przygotowanie diet
sprawdzenie:
punktowanie:
3. Posiłki zgodnie z zasadami higieny i bezpieczeństwa
4.
w każdym oddziele powinna być możliwość podgrzania indywidualnego posiłku pacjenta
- przestrzeganie zaleceń dietetycznych u pacjentów
- posiłki powinny być świeże, o właściwej temp.
5. W szpitalu zapewniono warunki do higienicznego przechowywania żywności pacjentów
6. Pacjent otrzymuje inf. na temat żywienia w okresie poszpitalnym
Badania NIK
inf. o wynikach kontroli żywności w szpitalach publicznych
oliwc12