Rożki z masą orzechową
CIASTO: 20 dag mąki, 20 dag masła, 3 żółtka, 2 łyżki gęstej śmietany, MASA: 20 dag drobno pokruszonych orzechów, 20 dag cukru pudru, 4 białka, cukier waniliowy, Mąkę, masło, żółtka i śmietanę wymieszać, zagnieść. Uformować z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i cukier waniliowy, razem ubijać jeszcze 10 minut, po czym wsypać orzechy i delikatnie wymieszać. Kulki ciasta bardzo cienko rozwałkować, przekroić na dwie części, na każdą część nałożyć trochę masy i zwinąć rożek. Upiec na jasnozłoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
marzena898