blok waflowy
Składniki
2 szt. wafli tortowych suchych1 op. krakersów15 dkg orzechów włoskich zmielonych2 szkl. mleka20 dkg cukru
2 łyzeczki cukru waniliowego10 dkg masła20 dkg śmietany
kremówki 36%2 łyżki cukru pudru10 dkg wiórków kokosowych1 łyżka kakao
PRZYGOTOWANIE:orzechy bardzo drobno zmielić.Mlekowlać do płaskiego rondelka, dodać cukier i cukier waniliowy i gotować
mieszając od czasu do czasu, az zrobi się masa w złoto-brązowym kolorze.Zdjąć z ognia.Utrzeć masło aż się zrobi puszyste i dodawać po łyżce schłodzonej masy ciągle mieszając.Pod koniec ucierania wsypać orzechy.Masę wysmarować na waflu drugim przkryć obciążyć wafle i wstwić do lodówki na 2-3 godzinki.Śmietankę utrzeć z cukrem pudrem dodać wiórki kokosowe ( 2 lyżki odłożyć) i kakao
i dokładnie utrzeć miksersm.Wafle wyjąć z lodowki wyłożyć na nie polowę masy kokosowej,na nie wyłożyć krakersy i przykryć resztą masy.Posypać odłożonymi wiórkami kokosowymi i odstawic do lodówki
marzena898