Balsamiczne udka.docx

(13 KB) Pobierz

Balsamiczne udka

 

Składniki

·         3 udka kurczaka

·         2 ząbki czosnku

·         1 mała cebula

·         vegeta - 1 łyżeczka

·         papryka słodka w proszku

- 1 łyżka

·         sól

·         pieprz

·         olej Kujawski - do marynaty i do smażenia

·         Ocet balsamiczny z Modeny - 3 łyżki

·         Udka oczyścić i umyć. Przygotować marynatę: ocet, olej, sól, pieprz, posiekany czosnek, cebula i vegeta. Udka zamoczyć w marynacie na co  najmniej godzinę. Udka wyjąć z marynaty i podsmażyć na złoto na oleju. Następnie przełożyć do szybkowaru i dodać resztę marynaty, dolać wody jeśli trzeba. Zamknąć szybkowar i gotować

·         20 minut.

·         Po czym można zrobić dwie alternatywy podsmażyć jeszcze lekko udka i:

·          

·         - zagęścić i zrobić sos

·        

·         - wyjąć udka i podawać bez sosu

·          

·         Podawać z  czym lubimy, ziemniaki, ryż, makaron.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin