Balsamiczne udka
Składniki
· 3 udka kurczaka
· 2 ząbki czosnku
· 1 mała cebula
· vegeta - 1 łyżeczka
· papryka słodka w proszku
- 1 łyżka
· sól
· pieprz
· olej Kujawski - do marynaty i do smażenia
· Ocet balsamiczny z Modeny - 3 łyżki
· Udka oczyścić i umyć. Przygotować marynatę: ocet, olej, sól, pieprz, posiekany czosnek, cebula i vegeta. Udka zamoczyć w marynacie na co najmniej godzinę. Udka wyjąć z marynaty i podsmażyć na złoto na oleju. Następnie przełożyć do szybkowaru i dodać resztę marynaty, dolać wody jeśli trzeba. Zamknąć szybkowar i gotować
· 20 minut.
· Po czym można zrobić dwie alternatywy podsmażyć jeszcze lekko udka i:
·
· - zagęścić i zrobić sos
· - wyjąć udka i podawać bez sosu
· Podawać z czym lubimy, ziemniaki, ryż, makaron.
marzena898