Jajecznica z kurkami
Składniki:
* 30 dkg kurek * 1 cebula albo 2-3 dymki ze szczypiorkiem * 10 dkg wędzonego boczku * 8 jajek
* 3-4 łyżki śmietany * 2-4 ząbki czosnku * do smaku: sól i świeżo mielony pieprz
Jak przyrządzić:
Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę lub paseczki boczek, podsmażyć aż się wytopi i zrumieni. Dodać posiekaną cebulkę, zeszklić. Następnie dodać kurki i smażyć ok. 10-15 min, na mniejszym ogniu, aż zmiękną. Jajka wybić do miski, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek [ilość czosnku zależy od indywidualnej tolerancji :-) ], dobrze roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem, wylać na kurki. Smażyć aż się zetnie. Podawać posypaną obficie szczypiorkiem, najlepiej z ciemnym pieczywem. Można zrezygnować z boczku i usmażyć całość na maśle, też bardzo smacznie. Z podanych składników zrobimy 3-4 porcje.
marzena898