Jajecznica z kurkami.docx

(11 KB) Pobierz

Jajecznica z kurkami

Składniki:

* 30 dkg kurek
* 1 cebula albo 2-3 dymki ze szczypiorkiem
* 10 dkg wędzonego boczku
* 8 jajek

* 3-4 łyżki śmietany
* 2-4 ząbki czosnku
* do smaku: sól i świeżo mielony pieprz

Jak przyrządzić:

Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę lub paseczki boczek, podsmażyć aż się wytopi i zrumieni. Dodać posiekaną cebulkę, zeszklić. Następnie dodać kurki i smażyć ok. 10-15 min, na mniejszym ogniu, aż zmiękną. Jajka wybić do miski, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek [ilość czosnku zależy od indywidualnej tolerancji :-) ], dobrze roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem, wylać na kurki. Smażyć aż się zetnie. Podawać posypaną obficie szczypiorkiem, najlepiej z ciemnym pieczywem. Można zrezygnować z boczku i usmażyć całość na maśle, też bardzo smacznie. Z podanych składników zrobimy 3-4 porcje.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin