Wyborne ogórki małosolne.docx

(12 KB) Pobierz

Wyborne ogórki małosolne

 

Składniki

 

* 1 kg młodych ogórków,

 

* 2 szklanki wody,

* 1 łyżeczka miodu,

* 2 łodygi kopru,

* 2 gałązki estragonu świeżego lub płaska łyżeczka suszonego,

* 5 ząbków czosnku, 

* 3 młode cebulki, 

* 1 strąk czerwonej papryki,

* 1/2 łyżeczki kolendry,

* 1 liść laurowy,

* 2 i pół łyżeczki soli niejodowanej 

 

Ogórki włożyć na 30 minut do zimnej wody, wyjąć, umyć i osuszyć.

Czosnek oraz cebulki obrać i opłukać. 

Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski.

Zagotować wodę z solą, miodem, kolendrą i liściem laurowym, a także estragonem, jeśli używamy suszonego.Przykryć i trzymać chwilę na małym ogniu.

Na dno słoja wsypać czosnek i układać ogórki  na przemian z kawałkami papryki, wsypać cebulki ( jeśli są większe, to przekroić na pół ) .

Na wierzchu ułożyć połamane łodygi kopru i gałązki estragonu świeżego. 

Teraz zalać gorącą wodą z przyprawami, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu.

Po 3 dniach będą lekko ukiszone.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin