Rolmopsy tradycyjne
Składniki
Składniki:
10 pojedynczych filetów ze śledzia a la matyjas 2 kiszone ogórki (mogą być również konserwowe)2 średnie cebule2 łyżeczki gorczycyMarynata:50 ml octu 10% 250 ml wody po kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego,3 liście laurowe,
Śledzie moczyć przez 1 godz w dużej ilości zimnej wody. Osuszyć. Każdy filet oprószyć gorczycą. Ogórki pokroić w słupki odpowiadające długością szerokości filetów. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Cebulę i ogórki położyć po kilka sztuk na każdy filet. Zwinąć w ruloniki. Spiąć drewnianymi wykałaczkami. Rolmopsy ułożyć w słoiku. Wodę wymieszać z octem i przyprawami. Zagotować. Wystudzić. Marynatą zalać rolmopsy. Przełożyć w chłodne miejsce na min. 2 doby.
marzena898