Torcik galaretkowo śmietankowy.docx

(12 KB) Pobierz

Torcik galaretkowo śmietankowy

 

Składniki

galaretka czerwona
galaretka zielona
2 galaretki jasne
puszka ananasów
puszka brzoskwiń
0,5 litra śmietany

kremowej 30%

Galaretkę czerwoną i zieloną przygotowujemy wdg przepisu na opakowaniu, wylewamy na talerze i czekamy aż galaretki stężeją (można to zrobić poprzedniego dnia). Owoce odsączamy, kroimy w kostkę.
Spód i brzegi małej tortownicy wykładamy folią aluminiową.
Jasne galaretki rozpuszczamy w połowie wody przewidzianej w przepisie

. Gdy przestygną i zaczną tężeć, dodajemy lekko spienioną śmietanę, dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę galaretkę czerwoną i zieloną oraz owoce

. Mieszamy. Całość przekładamy do tortowinicy i wstawiamu do lodówki do zupełnego stężenia.
Przed podaniem odpinamy boki tortownicy o zdejmujemy folię.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin