torcik orzechowo-makowy
biszkopt makowy:-5 jajek-niepełna szkl.cukru-niepełna szkl.maki -1/3 szkl. suchego maku-płaska łyżeczka proszku do pieczeniamasa orzechowa:-20 dag zmielonych orzechów ja dałam pół na pół włoskich i laskowych-120 ml.mleka(do zalania orzechów)-250 gram
miękkiego masełka-cukier puder do smaku-budyń śmietankowy-300 ml mleka dodatkowo:-różyczki i kwiatki ze sztucznego marcepanu z przepisu basi19-koronkę z marcepanu-ewentualnie mleczna bądz gorzka czekolada do zrobienia wzorków na torcie
biszkopt makowy:białka oddzielić od żółtek.Białka ubic na sztywno następnie dodać cukier i żółtka i nadal ubijac.Do masy jajecznej wsypywać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie wymięszać drewniana łyżka a na końcu dodac suchy mak i wymięszać.Ciasto wylać do wysmarowanej i wyłozonej papierem tortownicy . Piec około 25 minutPo wystudzeniu przekroic na 3 częśći.masa
orzechowa:zmielone orzechy zalać gorącym mlekiem .Ugotować budyń w 300 ml mleka .Masełko utrzeć po czym dodawać stopniowo ugotowany budyń. A pod koniec zalane orzechy (orzechy po zalaniu i wystudzeniu napęcznieją) i dobrze zmiksować . Biszkopt przełożyć przygotowana masa orzechowa ,wysmarowac boki tortu i ozdobić koronką ,różyczkami i kwiatuszkami z marcepanu.
marzena898