Pieczeń
Składniki
· 80 dkg do 1 kg środkowej części polędwicy wołowej
·
· olej + masło do smażenia
· łyżka mąki ziemniaczanej
· sól, pieprz cayenne
· Marynata:
· puszka jasnego piwa np. Żywiec
· sok i skórka otarta z dwóch cytryn
· ok. 100 ml sosu sojowego japońskiego (12 łyżek stołowych)
· 8 ząbków czosnku
· łyżeczka pieprzu cayenne
· łyżeczka mielonego ziela angielskiego
Sposób przygotowania
1. W głębokim naczyniu umieszczam wymyty i osuszony kawałek polędwicy. Do mięsa wlewam sos sojowy, sok z cytryn, piwo, wsypuję startą skórkę, przyprawy. Dodaję zmiażdzone ząbki czosnku. Naczynie przykrywam i wstawiam na noc do lodówki.
2. Następnego dnia obsmażam mięso ze wszystkich stron. Przekładam do żaroodpornego naczynia. Zalewam marynatą, solę i kładę plasterki masła na wierzchu. Piekę w 180 stopniach.
3. Gdy już polędwica jest upieczona, wyjmuję mięso na półmisek. Kroję w plastry. Sos przelewam, korzystając z sitka, do małego garnuszka. Wsypuję mąkę ziemniaczaną, ew. solę i pieprzę. Dokładnie mieszam i zagotowuję. Polewam mięso i kluski śląskie obficie.
marzena898