Pieczeń.docx

(13 KB) Pobierz

Pieczeń

 

Składniki

·         80 dkg do 1 kg środkowej części polędwicy wołowej

·          

·         olej + masło do smażenia

·          

·         łyżka mąki ziemniaczanej

·          

·         sól, pieprz cayenne

·          

·         Marynata:

·          

·         puszka jasnego piwa np. Żywiec

·          

·         sok i skórka otarta z dwóch cytryn

·          

·         ok. 100 ml sosu sojowego japońskiego (12 łyżek stołowych)

·          

·         8 ząbków czosnku

·          

·         łyżeczka pieprzu cayenne

·          

·         łyżeczka mielonego ziela angielskiego

Sposób przygotowania

1.      W głębokim naczyniu umieszczam wymyty i osuszony kawałek polędwicy. Do mięsa wlewam sos sojowy, sok z cytryn, piwo, wsypuję startą skórkę, przyprawy. Dodaję zmiażdzone ząbki czosnku. Naczynie przykrywam i wstawiam na noc do lodówki.

2.      Następnego dnia obsmażam mięso ze wszystkich stron. Przekładam do żaroodpornego naczynia. Zalewam marynatą, solę i kładę plasterki masła na wierzchu. Piekę w 180 stopniach.

3.      Gdy już polędwica jest upieczona, wyjmuję mięso na półmisek. Kroję w plastry. Sos przelewam, korzystając z sitka, do małego garnuszka. Wsypuję mąkę ziemniaczaną, ew. solę i pieprzę. Dokładnie mieszam i zagotowuję. Polewam mięso i kluski śląskie obficie.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin