Jak zrobić karmel
200 g cukru
Cukier – użyj tyle cukru, ile będziesz potrzebować karmelu.
Przygotuj odpowiedni garnek , średniej wielkości z grubym dnem. Nie używaj garnka aluminiowego, on łatwo pochłania ciepło, co wiąże się z ryzykiem przypalenia karmelu. Garnek ustaw na kuchence. Palnik kuchenki ustaw na średni poziom.
Do garnka wsyp cukier i mieszaj, mieszaj, mieszaj...Wskazówka nr 1: Do mieszania cukru oraz już powstałego karmelu użyj drewnianej łyżki.
Ten etap wymaga trochę cierpliwości. Musisz poczekać, aż cukier się całkowicie rozpuści i zmieni się w karmel.Wskazówka nr 2: Nie odchodź daleko od kuchni. Cały czas mieszaj i kontroluj kolor powstającego karmelu. Im dłużej będziesz gotować karmel, tym będzie miał ciemniejszy kolor i gorzki smak. Łatwo go spalić!
Zdejmij garnek z palnika, tuż przed uzyskaniem odpowiedniego koloru karmelu. W ten sposób unikniesz przypalenia karmelu.Wskazówka nr 3: Jeśli karmel zastygnie, podgrzej go delikatnie, aby znów nabrał konsystencji cieczy.
Karmel jest już gotowy, możesz użyć go do swoich wypieków.
piotr.lukasz