Składniki
Przepis
4 Snieżki2 galaretki (wiśniowa i cytrynowa)2 łyżki żelatyny2 szkl mleka POLEWA:1 szkl mleka0,5 szkl cukru0,5 kostki margaryny2 łyżki żelatyny2 łyżki kakao
proponuje galaretkę ze śnieżką ubijać ok 10 min wtedy masa będzie pulchniejsza i delikatniejsza
2 jaja 2 czubate łyżki mąki 2 – 3 łyżki mleka szczypta soli odrobina (1/5 łyżeczki) proszku do pieczenia ½ cukru waniliowego ½ łyżeczki cukru rodzynki (jak lubisz) olej
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać wszystko oprócz rodzynek i oleju i wymieszać tak, żeby nie było grudek. Konsystencja ma być pół płynna podobnie jak na nalesniki . Białka ubić na sztywno, wlać do nich masę z żółtek i wymieszać dokładnie łyżką (nie trzepaczką ani mikserem). Dodać rodzynki, smażyć na oleju na wolnym ogniu.
piotr.lukasz