· 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
· 1 szklanka kaszy mannej
· 3 torebki ryżu białego
· 3 całe jaja kurze
· 1/2 małej kapusty pekińskiej
· 500 ml przecieru pomidorowego
· 500 ml wody
· 6 kostek rosołowych
· mąka do obtoczenia
1. Ryż ugotować w osolonej wodzie, ostudzić.
2. Mięso, kaszę ,jaja, ryż i kapustę(pokrojoną drobno)wymieszać.
3. Uformować na kotlety mielone z tym że większe porcje, obtoczyć w mące i wysmażyć.
4. Przecier i wodę wlać do garnka wrzucić kostki rosołowe i lekko podgrzać tak by kostki rosołowe sie rozpuściły.
5. Klopsiki usmażone wsadzić do garnka i zalać przecierem wymieszanym z wodą i kostkami rosołowymi.
6. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok40min.
misieko42