Nigella ekspresowo.doc

(109 KB) Pobierz

PRZEPISY Z ODC.1 (Walcząc z czasem)  

CHICK PEAS with ROCKET and SHERRY  

łyżka oleju do woka,  
2 łyżeczki mielonego kuminu,  
2 puszki ciecierzycy (odsączonej i opłukanej),  
8 szkl rukwii wodnej lub rokiety (sałaty)  
1 łyżeczka koszernej soli lub ½ łyżeczki stołowej soli,  
¼  szkl sherry,  

Rozgrzać oliwę i kumin w woku. Dodać ciecierzycę, rukiew lub sałatę, sól i sherry. Smażyć, aż rukiew/sałata zwiędnie, a sos się lekko zredukuje.  

FLASH - FRIED STEAK with WHITE BEAN MASH  

2 łyżki oliwy aromatyzowanego czosnkiem (lub oliwy z ząbkiem czosnku) + odrobina do smażenia,  
cytryna (skórka + sok),  
puszki białej fasoli,  
cienko pokrojony kotlet z polędwicy wołowej lub antrykotu;  

Wlać odrobinę oliwy na patelnię, wrzucić kotlet (bez przypraw i panierki i rozklepywania). Smażyć po 2 minuty na stronę. Osączyć fasolę z zalewy, przepłukać wodą. Do rondelka wlać oliwę, zetrzeć trochę skórki z cytryny, wrzucić fasolę, wymieszać. Z patelni zdjąć kotleta. Na patelnię wycisnąć sok z cytryny, zamieszać z tłuszczem ze smażenia (zdeklasować).Polać kotleta. Podgrzaną fasolę rozgnieść na piuree. Wyłożyć na talerz. Posypać odrobiną natki pietruszki i skropić oliwą aromatyzowaną czosnkiem.  

CURRY in a HURRY  

2 łyżki oleju do woka,  
2 pokrojone cebulki dymki ze szczypiorem,  
2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry,  
1 kg kurzych udek (bez skóry i kości, pokrojonych),  
ok. 400g mleka kokosowego,  
250ml wrzącej wody + kostka bulionowa (lub koncentrat drobiowy w płynie),  
1 łyżka sosu rybnego,  
półtorej szklanki mrożonego zielonego groszku,  
półtorej szklanki mrożonej fasolki szparagowej,  
półtorej szklanki mrożonej soi,  
garść posiekanej kolendry,  

Olej rozgrzać, wrzucić dymkę, pastę curry. Wymieszać. Dodać kurczaka. Chwilę smażyć. Zalać mleczkiem i bulionem. Dodać sos rybny. Wrzucić groszek i soję. Dusić ok.10 minut. Dorzucić fasolkę szparagową i trochę kolendry. Kilka minut trzymać jeszcze na gazie.  
Podawać z ryżem, limonkami i pozostałą kolendrą.  

KREWETKI KRÓLEWSKIE/DROBNE KREWETKI Z SOSEM MARYAM ZAIRA  

szklanka majonezu,  
¼ szkl pasty (nie w proszku) harissa (sprawdziłam, dostępna w Polsce),  
łyżeczka soku z limety (tej plastikowej),  
łyżeczka płynnego miodu,  
450g krewetek królewskich (w skorupach, obgotowanych) lub drobnych krewetek,  

Majonez wymieszać z harissą, dodać miód i sok z limety, ponownie wymieszać. Przełożyć do salaterki. Na półmisku rozłożyć krewetki. Podawać z sosem. (Przed zjedzeniem zdjąć skorupę).  

PRZEGRZEBKI Z CHORIZO  

ok.120g kiełbasy chorizo,  
500g małych przegrzebek,  
sok z połowy cytryny,  
4 łyżki posiekanej natki pietruszki,  

Rozgrzać patelnię. Pokroić kiełbasę w plasterki. Wrzucić na patelnię i przesmażyć. Przełożyć na talerz. Na tłuszcz wytopiony z kiełbasy wrzucić przegrzebki, chwilkę przesmażyć, mieszając. Wrzucić z powrotem kiełbasę. Wymieszać. Wycisnąć sok z cytryny. Wrzucić natkę pietruszki. Zamieszać. Wyłączyć gaz i przykryć. Podawać z `ciecierzyca z rokietą'.  

INSTANT CHOCOLATE MOUSE  

150g pianek (mini marshmallows),  
50g masła,  
250g groszków czekoladowych (lub siekanej czekolady deserowej),  
4 łyżki wrzącej wody,  
280ml śmietany 36%,  
łyżeczka ekstraktu waniliowego,  
50g białej czekolady (starkowanej),  

Masło, pianki, groszki czekoladowe (siekaną czekoladę) rozpuścić na jednolitą masę. Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno z wanilią. Połączyć śmietanę z masą czekoladową. Nałożyć porcje musu do kieliszków (koktajlowych), poprószyć białą czekoladą.  

PRZEPISY Z ODC.2 - Everyday Easy  

ZAPIEKANE KURCZAKI ZE SŁODKIMI ZIEMNIAKAMI (Roast Poussin/Cornish Hen and Sweet Potatoes)  

4 małe kurczaki,  
duży słodki ziemniak (batat) ze skórką (ok.500g),  
3- 4 łyżki oleju lub oliwy,  
łyżeczka mielonego cynamonu,  
pół łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski),  

Kurczaki ułożyć w formie. Ziemniaka pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć pomiędzy kurczakami. Polać olejem po całości. Posypać cynamonem, kuminem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 220°C przez 45 minut.  
(w tym przepisie Nigella nie używa soli). Przed podaniem polać kurczaki z sosem z pieczenia. Podawać z sałatą (przepis poniżej).  

SAŁATA I GROSZEK CUKROWY Z OSTRYM SOSEM  

sos:  

3 łyżki soku z limety (tej plastikowej),  
4 łyżki roślinnego oleju,  
łyżka Wasabi,  
połowa łyżeczki grubej soli,  

mix sałat,  
garść świeżego zielonego groszku w strąkach,  

Sok z limety, olej, Wasali i sól wymieszać w słoiczku. Sałatę wyłożyć na talerz, dołożyć groszek. Polać sosem.  

CHRUPIĄCE KALMARY Z CZOSNKOWYM MAJONEZEM  

500g rozmrożonych kalmarów (kałamarnic),  
olej roślinny (ma przykryć 4-cm dna patelni),  
2 łyżki mąki kukurydzianej,  
4 łyżki semoliny,  
2 łyżeczki przyprawy Crab Boil Seasoning - najlepiej firmy Old Bay (lub wymieszać łyżeczkę soli i łyżeczkę papryki w proszku),  
majonezowy sos czosnkowy (przepis poniżej),  

Olej rozgrzać na patelni (lub w szerokim rondlu). Mąkę, semolinę i przyprawę wymieszać. Obtoczyć kalmary w tej mieszaninie. Odsunąć się od patelni i wrzucić kalmary na tłuszcz. Przemieszać łyżką, aby je rozdzielić. Smażyć na rumiano. Podawać z sosem i kawałkami cytryny.  

sos majonezowy z czosnkiem:  

4 łyżki majonezu,  
ząbek czosnku (starkowanego),ilość wg uznania;  

Wymieszać majonez z czosnkiem. Podawać w salaterce.  

 MUSZTARDOWE KOTLETY SCHABOWE (MUSTARD PORK CHOPS)  

2 kotlety schabowe  z kością (i warstewką tłuszczu) (rozklepać lekko),  
2 łyżki oleju do smażenia,  
½ szkl mocnego cydru,  
1 łyżka ziarnistej musztardy,  
1/3 szkl śmietany 30%-36%,  
½ opakowania gotowych klusek gnocchi,  

Kotlety obsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Wlać do garnka gorącą wodę, wrzucić kluski. Zagotować. Kotlety przełożyć na talerz. Na patelnię z tłuszczem ze smażenia, wlać cydr, dodać musztardę, zamieszać i dolać śmietanę. Chwilę posmażyć. Polać kotlety. Ugotowane i odsączone kluski wymieszać w sosie, przełożyć na talerz.  
(Nigella mówi, że gnocchi robi się z ziemniaków, mąki i wody)  

CARMEL CROISSANT PUDDING  
 
kilka łyżek przegotowanej wody,  
100g cukru kryształu,  
2 czerstwe rogaliki (francuskie),  
120ml śmietany 36%,  
120ml mleka 3,2%,  
chlust alkoholu (Burbon-a),  
2 jajka;  

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wodę wlać do rondla, dosypać cukier. Gotować wykonując okrężne ruchy rondlem, nie mieszać łyżką, bo cukier się skrystalizuje. Karmel powstaje po ok. 5 minutach. Zmniejszyć ogień. Dodać śmietanę i mleko. Zamieszać. Wlać alkohol. W osobnym naczyniu rozbełtać jajka. Rozkruszyć rogaliki na duże kawałki i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Jajka szybko wmieszać do masy karmelowej (aby jajka się nie ścięły). Zalać rogaliki masą. Chwilę odczekać aby masa się wchłonęła. Zapiekać 20 minut, na złotobrązowo. Podawać ze śmietaną 36%.  

PRZEPISY z odc.3 (HEY PRESTO)  

KURCZAK PO MYŚLIWSKU (Pollo alla Cacciatora)  

łyżka oleju aromatyzowanego czosnkiem (lub oliwa z ząbkiem czosnku),  
kilka cebulek dymek - pociąć lub posiekana cebula,  
200g przerośniętego bekonu,  
500g posiekanych udek kurzych b/skóry i kości,  
½ łyżeczki soli selerowej,  
½ szkl białego wina,  
puszka pomidorów b/skóry,  
2 listki laurowe,  
½ łyżeczki cukru kryształu,  
łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu lub ¼ łyżeczki suszonego,  
puszka białej fasoli;  

Olej rozgrzać na patelni. Dodać cebulki, pocięty bekon, chwilę przesmażyć. Dodać udka, sól. Wlać wino, dodać pomidory, listki laurowe, cukier, rozmaryn. Zagotować. Przykryć, gotować 20 minut. Pod koniec gotowania dodać osączoną i lekko przepłukaną (pod bieżącą wodą) białą fasolę.  

KREM AMARETTO (AMARETTO SYLLABUB)  

80 ml Amaretto,  
2 łyżki cukru kryształu,  
łyżka soku z cytryny,  
280 ml śmietany 36%,  
kilka sztuk miękkich makaroników migdałowych;  

Amaretto wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Trzepaczką rozmieszać (lekko ubić) śmietanę. Połączyć z amaretto.  
Makaroniki rozkruszyć u ułożyć na dnie naczynia (np. kieliszka koktajlowego). Nałożyć porcję kremu. Ozdobić rozkruszonym makaronikiem. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.  

MAKARON Z SOSEM GRZYBOWO-CYTRYNOWYM (Linguine with Lemon, Garlic and Thyme Mushrooms)  

200g makaronu linguini,  
125g leśnej pieczarki (u nas borowikowej),  
2 łyżki oliwy Extra Virgin, ząbek czosnku,  
skórka i sok z ½ małej cytryny,  
½ łyżeczki miałkiej soli lub 1 łyżeczka grubej soli,  
spora szczypta mielonego białego pieprzu,  
listki z łodyżek świeżego tymianku,  
2 - 3 łyżki startego parmezanu,  
garść posiekanej natki pietruszki.  

Makaron ugotować al dente. Odlać trochę wody (kilka łyżek) z gotowania makaronu. Makaron odlać. Pieczarki pokroić w plastry, przełożyć do miski. Dodać oliwę, zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Dodać sól, pieprz, tymianek. Wymieszać z makaronem. Posypać serem i natką pietruszki.  

LAMB CUTLETS/RIB CHOPS with CHILLI and BLACK OLIVES  

6 kotletów z jagnięciny (z żeberekami)  
marynata:  
2 ząbki czosnku (pokrojone w plasterki),  
kilka sztuk czarnych oliwek, pokrojonych,  
4 łyżki oliwy z oliwek,  
łyżeczka płatków chili,  
łyżeczka suszonego oregano,  
skórka i sok z małej cytryny,  

Kotlety roztłuc, zamarynować na 20 minut. Smażyć na rozgrzanej oliwie, z obu stron na rumiano, dodać pozostałą marynatę. Chwilę smażyć. Wyłączyć gaz i przykryć.  
Podawać ze strąkami groszku zielonego ugotowanego na parze.  

MARSALA HONEY PEARS with  GORGONZOLA  

spory kawałek gorgonzoli,  
2 łyżki oliwy, nie extra Virgin,  
2 gruszki, pokrojone w `8'(można wydrążyć środki, ale Nigella tego nie robiła),  
3 łyżki Marsali,  
2 łyżki płynnego miodu,  
½ szkl połówek orzechów włoskich,  

Ser wyłożyć na talerz. Oliwę wlać na patelnię. Kawałki gruszek zrumienić po obu stronach (po 3 minuty na stronę). Zmieszać Marsali z miodem, wlać do gruszek. Lekko skarmelizować. Wyłożyć na talerz wokół sera. Na patelnię (do Marsali z miodem) wrzucić orzechy, odparować. Przełożyć na talerz (do sera i gruszek).  

PRZEPISY Z ODC.4 - WORKDAY WONDERS  

KURCZAK PO RESLINGSKU (COQ AU RIESLING)  

2 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem,  
150g pokrojonego bekonu,  
pokrojony w plasterki por,  
12 udek kurzych bez skóry i kości lub wyluzowany kurczak,  
3 listki laurowe,  
300g boczniaków - porwać na kawałki,  
butelka Riesling-a,  
szczypta soli, zmielony czarny pieprz,  
siekany koperek,  
nasiona anyżu;  

Olej rozgrzać, dodać bekon, por, przesmażyć. Dodać kurczaka. Wrzucić listki laurowe i grzyby. Wlać Riesling-a. Doprawić do smaku. Zagotować. Przykryć i gotować 40 minut. Podawać z szerokim makaronem, posypanym koperkiem i nasionami anyżu.  

JUMBLEBERRY CRUMBLE  

200g mrożonej kruszonki,  
łyżeczka proszku do pieczenia,  
100g zimnego masła,  
6 łyżek cukru brązowego demarara,  
mieszanka owoców leśnych (mrożonych),  
2 łyżeczki mąki kukurydzianej,  
4 łyżeczki cukru aromatyzowanego wanilią lub 4 łyżeczki cukru z odrobiną ekstraktu waniliowego;  

Kruszonkę, masło, cukier i proszek do pieczenia wymieszać na grudkowata masę. Owoce (zamrożone) ułożyć w formie do zapiekania. Posypać cukrem i mąką kukurydzianą. Posypać obficie kruszonką. Zapiec.  
Podawać ze śmietaną 36%.  

PUMPERNIKIEL Z ZIELONA PASTĄ  

krążki chleba pumpernikiel,  
wydrążony miąższ awokado,  
puszka groszku zielonego (odcedzić z zalewy),  
sok z limonki (wg uznania),  
½ ząbka czosnku (zetrzeć),  
szczypta soli;  

Wymieszać składniki na jednolitą masę. Nakładać porcje pasty na krążki.  

 STEAK SLICE WITH LEMON AND THYME  

750g steku (gr.2½cm) z warstwą tłuszczu,  
marynata: otarta skórka i sok z ½ cytryny, listki tymianku, 2 ząbki czosnku, sporo oliwy dobrej jakości, sól, pieprz;  

Stek grillować po 4 minuty z każdej strony (mięsko w środku będzie różowe). Składniki marynaty wymieszać. Po upieczeniu na chwilę zamarynować mięso. Podawać z sałatą.  

KRABY W  SOSIE JAPOŃSKIM NA SAŁACIE  

400g gotowanego mięsa kraba,  
sos: 4 łyżki mirini (słodkie wino ryżowe),  
2 łyżki octu ryżowego,  
2 łyżki wasabi,  
½ łyżeczki miałkiej soli lub łyżeczka morskiej soli,  
kilka kropli aromatyzowanego oleju sezamowego,  
świeża papryczka chilli, op. rokietty (sałaty),  
owoc awokado,  
sok z ½ cytryny,  
pocięty szxczypiorek  

Składniki sosu wymieszać w słoiczku. Większą część sosu polać mięso krabowe. Posiekać papryczkę (nasiona usunąć), dodać do mięsa z sosem. Wymieszać. W misce wymieszać sałatę z  sokiem z cytryny i pozostałym sosem ze słoiczka. Porcję sałaty nakładać na talerze. Kawałki awokado, poukładać na sałacie. Metalową foremką (małą) nakładać porcje mięsa krabowego. Ozdobić szczypiorkiem.  

ETON MESS  

750g truskawek (posiekanych),  
3 łyżeczki cukru,  
3 łyżeczki soku z granatów lub octu balsamicznego,  
750ml śmietany 36%,  
kilka dużych bezów,  

Owoce lekko rozgnieść aby puściły sok, posypać cukrem i pokropić octem.  
Śmietanę ubić, dodać pokruszone bezy i 2/3 truskawek. Wymieszać. Nakładać porcje do kieliszków (do szampana). Ozdobić pozostałymi truskawkami.  

ODC.5 - ON THE RUN  

SEZAMOWA SAŁATKA Z MAKARONEM  

sos satay dla leniuchów:  

łyżka oleju sezamowego,  
łyżka oleju aromatyzowanego czosnkiem,  
łyżka sosu sojowego,  
2 łyżki soku z limety (plastikowa butelka),  
2 łyzki sosu ze słodkiego chilli,  
1/3 słoika (bez cukru) masła orzechowego;  

2 op. makaronu jajecznego (ugotowanego),  
garść kiełków fasoli,  
garść strąków zielonego groszku (świeżego),  
2 posiekane cebulki dymki,  
pokrojona w paski czerwona papryka,  

4 łyżki ziarna sezamowego,  
garść świeżej posiekanej kolendry;  

Składniki sosu wymieszać na jednolitą emulsję.  
Do makaronu dodać groszek, paprykę, kiełki, dymkę. Wymieszać. Dodać sos. Ponownie wymieszać. Sałatkę posypać sezamem i kolendrą.  

ROCKY ROAD CRUNCH BARS (KOCIE ŁBY)  

300g gorzkiej czekolady,  
120g miękkiego masła,  
3 łyżki złotego syropu;  

Rozpuścić na jednolitą masę.  

200g ciasteczek herbacianych rozgnieść na mniejsze kawałki.  

125ml masy czekoladowej zmieszać z herbatnikami, dodać 120g pianek. Wymieszać. Przełożyć do foremki. Rozprowadzić masę. Polać po wierzchu pozostała masą. Wstawić do lodówki na noc.  
Pokroić na kwadraty (24 lub 48 szt). Posypać cukrem pudrem.  

 BUTTERMILK ROAST CHICKEN (udka kurczaka w maślance)  

12 kurczakowych udek,  
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin