jednogarnkowe_mniammniam.pdf

(659 KB) Pobierz
Microsoft Word - jednogarnkowe_mniam.doc
W jednym garnku
MniamMniam.pl
1
16504575.004.png 16504575.005.png
Spis treści
Zapiekanie risotto z grzybami suszonymi
3
Pęczak z boczniakami
4
Kurczak zapiekany z pieczarkami i cebulą
5
Curry z marchwi, groszku cukrowego i ananasa
6
Zapiekana wołowina w czerwonym winie ze słodką nutą
7
porzeczkową
Pikantne curry z ziemniaków i bakłażanów
8
Wołowina na sposób flamandzki
9
Briami z fasolką szparagową
10
Gulasz z białej fasoli i białej kiełbasy z odrobiną kopru
włoskiego
11
Mirza ghasemi
12
Żeberka chrupiące, soczyste wewnątrz, pikantne
13
Warzywna musaka
14
Zapiekanka makaronowa z mnóstwem sera i zieleniny
15
Chilli z małymi patisonkami
16
Zapiekanka ziemniaczana z salami i jajkami
17
Risotto z soczewicą i porem
18
Biała potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem
19
Cytrynowe risotto z karczochami
20
Paprykarz z kiełbaskami
21
Risotto z koprem włoskim i orzechami piniowymi
22
MniamMniam.pl
2
16504575.006.png 16504575.007.png
Zapiekanie risotto z grzybami suszonymi
Tradycyjne risotto podczas przygotowania wymaga nieustannego
mieszania. To jest nie mniej pyszne, a nie trzeba poświęcać mu tyle uwagi.
Najsmaczniejsze jest z prawdziwkami, ale można również użyć
podgrzybków, koźlaków.
czas przygotowania: 60 minut + 2 godziny moczenia
liczba porcji: 4
poziom trudności: łatwe
składniki:
spora garść suszonych grzybów
4 szklanki bulionu z kurczaka (w ostateczności może być z kostki)
1,5 szklanki ryży arborio
1 średniej wielkości cebula
świeżo zmielony czarny pieprz
3 łyżki masła
łyżka oliwy
szklanka świeżo startego parmezanu
sposób przygotowania:
1. Grzyby wkładam do miski, zalewam wrzącym wywarem i odstawiam na 2 godziny. Po tym
czasie grzyby odsączam zachowując wywar.
2. Grzyby kroję na długie, ale niezbyt wąskie paski. Cebulę obieram i kroję na drobną kostkę.
3. W dużym rondlu (który można używać w piekarniku) rozpuszczam masło z dodatkiem
łyżki oliwy, wrzucam cebulę, smażę 2-3 minuty na średnim ogniu, aż lekko się zeszkli,
dodaję grzyby i smażę około 10 minut, często mieszając.
4. Do rondla dodaję suchy ryż, zwiększam ogień i smażę mieszając, aż cały pokryje się
tłuszczem, wlewam bulion, w którym wcześniej moczyły się grzyby, doprawiam pieprzem
(ewentualnie solą, jeśli wywar nie był zbyt słony). Zwiększam ogień pod rondlem, a kiedy
potrawa zacznie się intensywnie gotować, przykrywam naczynie i wstawiam je na 15
minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
5. Po tym czasie do potrawy dodaję połowę parmezanu, mieszam i ponownie wstawiam do
piekarnika, już bez przykrycia, na następne 15 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika risotto mieszam, (próbuję, może trzeba dodać trochę pieprzu lub
soli), posypuję resztą parmezanu i podaję.
3
16504575.001.png
 
Pęczak z boczniakami
Proste składniki, a rzecz pyszna bardzo, zdrowa i sycąca!
czas przygotowania: 120 minut
liczba porcji: 4
poziom trudności: łatwe
składniki:
półtorej szklanki pęczaku
30 dag boczniaków
1 średnia marchew
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki sklarowanego masła (można zastąpić olejem)
3 szklanki wody
szklanka śmietany
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
pół pęczka szczypiorku
sposób przygotowania:
1. Pęczak płuczę, zalewam zimną wodą na godzinę i odsączam na sicie. Boczniaki
oczyszczam i kroję w paski.
2. Marchew obieram i kroję w kostkę. Cebulę i czosnek obieram i niezbyt drobno siekam.
Siekam też szczypiorek.
3. W garnku o grubym dnie rozgrzewam masło i podsmażam w nim czosnek i cebulę. Gdy się
zaczną złocić dodaję kaszę i nadal smażę, często mieszając.
4. Dodaję marchew i grzyby, chwilę mieszam, wlewam wodę, solę, pieprzę, przykrywam,
zmniejszam ogień i duszę aż warzywa i kasza będą miękkie.
5. Pod koniec duszenia wlewam zahartowaną śmietanę i wsypuję szczypiorek - powstanie
pyszny sos. Podaję z sałatą.
MniamMniam.pl
4
16504575.002.png
 
Kurczak zapiekany z pieczarkami i cebulą
Danie proste, a bardzo aromatyczne i smakowite. Łatwe w przygotowaniu i
niezbyt angażujące. A efekt bardzo smakowity!
czas przygotowania: 120 minut
liczba porcji: 4-6
poziom trudności: łatwe
składniki:
kurczak o wadze około 1,5 kg (mogą to być też części kurczaka: udka, nogi i skrzydełka)
kawałek wędzonego, surowego boczku - około 20 dag
4 cebule średniej wielkości
20 dag pieczarek
4 łyżki masła
2 łyżki oliwy
łyżka mąki
2 szklanki bulionu (może być z kostki)
listek laurowy
2 ziarnka ziela angielskiego
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
garść drobno posiekanej natki pietruszki do dekoracji
sposób przygotowania:
1. Boczek kroję na kostkę o boku 1 cm.
2. Cebule obieram i kroję na ósemki, pieczarki, jeśli małe, kroję na połówki, jeśli zaś są
większe - na ćwiartki.
3. Kawałki kurczaka (jeśli był cały, najpierw dzielę na 8 porcji) nacieram solą i pieprzem.
4. Na patelni rozgrzewam masło z oliwą i obsmażam z wszystkich stron kawałki kurczaka na
złoto. Mięso przekładam do naczynia żaroodpornego.
5. Na pozostały tłuszcz wrzucam cebulę, pieczarki i boczek - smażę na silnym ogniu przez 5-
6 minut, cały czas mieszając, warzywa nie powinny gotować się w własnym sosie, ale
lekko podpiec.
6. Cebulę, pieczarki i boczek przekładam do kurczaka.
7. Do bulionu dodaję mąkę, mieszam, by nie było żadnych grudek. Płyn oddaję do kurczaka z
warzywami, dorzucam też listek laurowy i ziele angielskie.
8. Naczynie przykrywam i wstawiam na 45 - 60 minut do piekarnika nagrzanego do 180
stopni. Kiedy mięso miękkie, a po nakłuciu wydobywa się z niego klarowny płyn, znak to,
iż potrawa jest gotowa.
9. Potrawę podaję z ryżem lub ziemniakami z wody, posypaną sporą ilością natki pietruszki,
w towarzystwie zielonej sałaty.
MniamMniam.pl
5
16504575.003.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin