Polędwica w ziołach.rtf

(1 KB) Pobierz

Polędwica w ziołach

1 kg polędwicy wołowej, łyżka masła, 2 łyżki sosu sojowego, po łyżeczce estragonu, bazylii, cząbru i grubo mielonego pieprzu, 4 łyżki smażonych borówek

Polędwicę dokładnie obtoczyć w sosie sojowym, wymieszać z przyprawami. Folię aluminiową wysmarować masłem, ułożyć polędwicę i ścisło zawinąć, aby pod czas pieczenia mięso nie obsychało. Piec w temperaturze 200°C około 40 min. Następnie odwinąć folię i podpiec jeszcze 10 mm, zwiększając temperaturę piekarnika do 240°C. W rondelku zagrzać borówki, podlewając je sosem powstałym podczas pieczenia polędwicy. Na półmisek wylać sos, ułożyć pokrojoną w piastry polędwicę i udekorować.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin