MIELONKA SZYNKOWA.pdf
(
27 KB
)
Pobierz
Mielonka szynkowa, prasowana
MIELONKA SZYNKOWA PRASOWANA
1 kg łopatki wieprzowej, z tłuszczem (ok. 10% tego
tłuszczu), dość ścięgnistej. Oddzielić tłuszcz od mięsa i mięso
nieścięgniste od ścięgnistego. Pokroić w kawałki, nie większe
niż dłoń.
Zważyć lub ocenić na oko, ile czego jest i zapeklować
mięsko, dodając proporocjonalnie ok. 20 g peklosoli - osobno
do każdego rodzaju. Tłuszczyk posolić solidną szczyptą zwykłej
soli(i tak się nie zapekluje). Wyrobić i ucisnąć w naczyniu.
Można wszystko w jednym, byle nie wymieszać
Po 2-3 godzinkach wstawić do lodówki, na 24 godz.
Wyjąć i mięso nieścięgniste pokroić wedle uznania i gustu
Mięsko ścięgniste przekręcić przez najdrobniejsze sito w
posiadanej maszynce do mięsa (najlepiej 2-3 razy). Tłuszczyk
pokroić ręcznie w kosteczkę.
W 1/3 szklanki wody rozpuścić łyżeczkę cukru i
wyrabiać osobno mięska, dodając wodę z cukrem. Połączyć
pokrojony tłuszcz i wyrobione mięso razem, dodać przyprawy -
szczyptę pieprzu, majeranku, gałki muszkatołowej, a nawet
czosnek Wyrobić.
Załadować do jakiejś osłonki, potem do szynkowarki,
docisnąć sprężynę. Wstawić do gotującej wody. Gotować ok. 10
minut, ochłodzić do temp. 85 st C. Po godzinie schłodzić i
wstawić do lodówki.
Po kilkunastu godzinach wyjąć i ... smacznego
Plik z chomika:
Aniulajda
Inne pliki z tego folderu:
Ogólne zasady produkcji kiełbas niepodsuszanych.pdf
(342 KB)
OGÓLNE ZASADY PRODUKCJI KIEŁBAS SUSZONYCH I PODSUSZANYCH.pdf
(174 KB)
Kiełbasa piwna parzona lub pieczona podsuszana.txt
(3 KB)
Kiełbasa podhalańska parzona lub pieczona podsuszana.txt
(2 KB)
Kiełbasa swojska.txt
(0 KB)
Inne foldery tego chomika:
kuchnie regionalne#=
łakocie
mięso=#
PRZEPISY KULINARNE
przepisy=#
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin