Czekolada z pistacjami
Składniki:
350g gorzkiej czekolady (minimum 70% zawartości kakao)puszka mleka kondensowanego (397g)30g masłaszczypta soli150g nie solonych pistacjiszczypta mielonego imbiruszczypta mielonego cynamonuszczypta suszonych płatków chilli
Wykonanie:
Czekoladę łamiemy na kawałki. Umieszczamy w rondlu o grubym dnie razem z kondensowanym mlekiem, masłem solą i przyprawami. Podgrzewamy na małym ogniu, aż do połączenia składników.Orzechy dodajemy do masy i całość mieszamy.Prostokątne naczynie (dłuższy bok musi być mniejszy niż 20cm, inaczej fudge będzie płaski) wykładamy folią spożywczą i na to wykładamy masę, wygładzając jej wierzch.Zostawiamy do ostygnięcia i kroimy na kawałki.Trzymamy w lodówce lub zamrażalniku.
Aniulajda