Kheer z mango.pdf

(264 KB) Pobierz
670199342 UNPDF
Kheer z mango
Perfekcyjnym uzupenieniem deseru Kheer jest herbata Lipton Bangalore Palace Zawarte w niej
kawaki skórki pomaraczy tworzą doskonaą kompozycję smakową z owocem mango Lipton
Bangalore Palace to mieszanka czarnej herbaty oraz skórki pomaraczy uchwycona w delikatnej
torebce piramidce Odkryjesz z nią przyjemność która przywouje na myśl magię i tajemnicę Indii
Składniki:
• 1/2 szklanki ryżu (najlepiej carlose)
• 3 szklanki mleka w proszku
• 1/3 szklanki cukru pudru
• 6 strąków nasiennych kardamonu rozgniecionych
• 1/4 yżeczki cynamonu mielonego
• 1/4 szklanki rodzynek posiekanych
• 3 duże mango pokrojone
• 1/3 szklanki patków migdaowych prażonych
• 1/3 szklanki śmietanki
Jak przygotować indyjski deser Kheer?
Opucz ryż pod zimną wodą Następnie umieść go w średnim rondlu z wrzątkiem
Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut bez przykrycia Dokadnie odcedź Poącz w dużym
rondlu mleko cukier kardamon oraz cynamon i doprowadź do wrzenia Dodaj ryż
zmniejsz ogie i gotuj 20 min na wolnym ogniu bez przykrycia od czasu do czasu
mieszając aż ryż wchonie większość mleka Zdejmij z ognia Dodaj rodzynki, mango i
poowę patków migdaów Podawaj posypane pozostaymi migdaami i polane śmietanką
670199342.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin