Jogurt własnej roboty.doc

(230 KB) Pobierz
jogurt własnej roboty

jogurt własnej roboty

bardzo łatwe

 

Składniki

Przepis

1litr mleka,3łyzki dowolnego  jogurtu

Mleko lekko podgrzac, dodac jogurt i wymieszac dokładnie.Pozostawic w ciepłym miejscu .Po24godzinach jogurt powinien byc gotowy .Jesli lubisz słodkie to dodaj miodu ,owoce,dzem.cukier.bakalie.Co kto lubi.Smacznego.

używam mleka 0% (Łaciate). jeszcze raz :) moja procedura krok po kroku:1) podgrzewam mleko - do momentu kiedy mogę włożyć palec, ale jeszcze chwila i byłoby za gorące (takie jak do drożdży na ciasto)2) do kubka z jogurtem dolewam mleka (tego ciepłego) i mieszam dokładnie - do połączenia, wlewam do garnka - mieszam łyżką3) przelewam do słoika, owijam ręcznikiem, następnie kocem i odkładam na 8h (nie zamykam słoika zakrętką)4) następnie wkładam do lodówki (najlepiej na noc) - i wtedy następnego ranka jest idealny

 

DRUGI SPOSÓB

Jogurt

bardzo łatwe

 

Składniki

Przepis

1 l. mleka
1 naturalny jogurt "bakoma" (125ml.)

Mleko zagotować, trochę przestudzić ( tak żeby włożony do mleka palec nie parzył ).
Jogurt wyłożyć (bo jest dość gęsty) do garnuszka nalać trochę gorącego mleka rozmieszać i wlać do całości mleka, dobrze wymieszać, przykryć np. pokrywką (ja robiłam jogurt w garnku) owinąć kocem, albo dać między 2 poduszki i odstawić w ciepłe miejsce na 8 godz. (ja odstawiam pod ciepłe kaloryfery). Po tym czasie wstawić do lodówki aż wystygnie , wymieszać i pałaszować.
Pycha.
Następny jogurt można zrobić na bazie tego który został już zrobiony (nie trzeba kupować nowej bakomy)
Uwaga:
Próbowałam robić z innej firmy niż bakoma i mi nie wyszło (chyba były za rzadkie)

Przepis pochodzi z książki "Potrawy kuchni wegetwriańskiej"

 

 

 

 

Kisiel kakaowy

bardzo łatwe

 

Składniki

Przepis

·         2  szklanki mleka

·         kawałek wanilii

·         2 czubate łyżeczki cukru

·         4 płaskie łyzeczki maki ziemniaczanej

·         1 żółtko lub pół jaja

·         syrop owocowy lub surowe owoce jagodowe z cukrem

·         1 zaokrąglona łyżeczka naturalnego kakao

Kakao wsypać do kubeczka, dodać cukru, rozprowadzić 1 szklanką mleka i zagotować. Pozostałym zimnym mlekiem rozprowadzić mąkę, jajo. Na wrzące mleko wlać zawiesinę, ciagle mieszając podgrzewać az zastygnie i zagotuje się. Gorący kisiel wlac na oblaną przegotowaną wodą salaterkę i zastudzić. Można zastudzić porcelanowych kompotierkach. Podac polany syropem owocowym lub w sezpnie np. surowymi truskawkami roztartymi z cukrem.

 

Kisiel mleczny

bardzo łatwe

 

Składniki

Przepis

-2 szklanki mleka
-5 dag mąki ziemniaczanej
-2 dag kakao
-8 dag cukru
-1/2 opakowania cukru waniliowego

Mąkę ziemniaczaną i kakao mieszamy z 1/4 szklanki zimnego mleka, po czym wlewamy na garące mleko, dodajemy cukier i mieszając zagotowujemy. Następnie lekko schładzamy i mieszamy z cukrem waniliowym.

Gotowy kisiel przelewamy zwilżonej salaterki i studzimy. Podajemy z bitą śmietaną lub sosem waniliowym.


Rada:
Kisiel mleczny można także przyrządzić z dodatkiem karmalu, kawy, czekolady, migdałów, orzechów itp.


SMACZNEGO!!!

Krem toffi

bardzo łatwe

 

Składniki

Przepis

zamknięta puszka słodzonego i gęstego mleka skondensowanego

1. Zdjąć z puszki nalepkę i nie otwierając jej włożyć ją do garnka pełnego wody. Woda powinna całkowicie zakryć puszkę.
2. Gotować na słabym ogniu przez około 2 godziny. W trakcie gotowania sprawdzać czy nie należy dolać wody.
3. Pozostawić do ostudzenia.
4. Jeśli chcemy dłużej przechowywać karmel najlepiej wyłożyć go z puszki.



Po zmiksowaniu ostudzonego karmelu z masłem, otrzymamy wyśmienity krem toffii:



Polecam.

Krówki ciągutki z migdałami

 

 

Składniki

Przepis

1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
pół szklanki cukru
1/4 kostki masła
4 łyżki miodu
1 paczuszka cukru waniliowego
100 g migdałów (lub orzechów włoskich, laskowych, fistaszków)

Wiem, to trochę dewiacja-robić samemu cukierki, skoro można kupić. Ale ja lubię taką zabawę, poza tym moje cukierki mają nieco inny od kupnych smak, pysznie się ciągną jak prawdziwe mordoklejki, a dodatek chrupiących migdałów bardzo mi pasuje. Przepis dla wszystkich wielbicieli ciągutek. No i co za frajda dać komuś w prezencie własnoręcznie wykonane cukierki.Przepis to eksperymentalna gęsta modyfikacja mojej masy karmelowej (mazurkowej).

1. Migdały zalej wrzątkiem, po paru minutach odcedź i obierz z brązowych łupinek. Wsyp na patelnię bez tłuszczu i na małym ogniu ogrzewaj mieszając, aż wyschną i staną się chrupiące. Grubo posiekaj. Jeśli chcesz użyć orzechy laskowe, to upraż je lekko na patelni, a potem ściągnij skórkę wsypując je do ściereczki i lekko pocierając. Z włoskimi i fistaszkami (bez łupinki) oprócz siekania nic nie musisz robić.

2. Metalową, małą foremkę keksową natłuść olejem i wyłóż papierem do pieczenia.

2. Mleko, cukier, cukier waniliowy, miód i masło włóż do małego rondelka, ustaw na małym ogniu i ciągle mieszając drewnianą łyżką gotuj. Gotowanie trochę potrwa, około 20 min. lub nieco więcej, a przy tym nie wolno odejśc od garnuszka, należy ciągle i bez przerwy mieszać, bo inaczej wszystko się przypali. Masa ma wyraźnie mocno zgęstnieć i przybrać karmelową, ciemną barwę (troszkę jaśniejszą niż na zdjęciu). Do gorącej masy dodaj migdały i wymieszaj.

4. Masę wyłóż do foremki i wyrównaj łyżką. zostaw do zastygnięcia. Gdy osiągnie temperaturę prawie pokojową i wyraźnie stwardnieje, ale jeszcze da się nacisnąć, wyłóż ją z foremki na natłuszczoną lekko olejem deskę i lekko dociskając pokrój ostrym nożem na prostokątne karmelki (nóż często wycieraj w mokrą ściereczkę lub płucz wodą, aby masa się nie przyklejała).

5. Cukierki zawijaj w kawałki brązowego papieru do pieczenia lub w celofan. Z tej porcji wychodzi ok. 30-35 cukierków, na pewno ponad pół kilograma.

 

 

Kolorowe galaretki z serkiem

bardzo łatwe

 

Składniki

Przepis

serek waniliowy homogenizowany (250 gram)
galaretka cytrynowa
galaretka o dowolnym smaku
owoce do dekoracji
 

Galaretkę cytrynową rozpuścić w nieco więcej niż połowie ilości wody.
Drugą galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu i wlać do połowy wysokości miseczek. Naczynka postawić np. na łyżeczkach, żeby galaretka ukośnie stężała.
Gdy galaretka cytrynowa zacznie tężeć, zmiksować ją z serkiem waniliowym i wylać na krzywo zastygniętą pierwszą warstwę. Deser wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować owocami.

Można oczywiście fantazjować z warstwami galaretek i serków. Na dnie miseczki ułożyć okrągłe biszkopty, zalać je serkiem z galaretką i owocami, a na wierzch dać samą galaretkę z innymi owocami. Możliwości jest mnóstwo. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni.

 

Jesienno- zimowy kisiel domowy

łatwe

 

Składniki

Przepis


25 dag mrożonych truskawek
Pół litra wody
2 płaskie łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

1. W połowie szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną.

2. Resztę wody zagotowujemy z rozmrożonymi wcześniej truskawkami i cukrem.

3. Po 2-3 minutach gotowania zmniejszamy ogień i powoli, ciągle mieszając, wlewamy rozprowadzoną mąkę.

4. Gotujemy kolejne 2 minuty, stale mieszając.

Gotowe. Wszystko trwa nie dłużej niż 10 minut.

 

Czekoladowy blok

bardzo łatwe

 

Składniki

Przepis

      1 kostka masła
      1/2 szklanki wody
      1 szklanka cukru
      4 czubate łyżki kakao
      1 1/2 szklanki niebieskiego mleka w 
      proszku , granulowane i rozpuszczalne 
      odpada
      3 paczki herbatników
      aromat
      5 dkg orzechów
      5 dkg migdałów
 

Masło z woda oraz cukrem roztopić w garnku (mieszając). Potem dosypać kakao i mleko w proszku. Rozmieszać. Jak się robią grudki to tylko z grubsza trzeba rozetrzeć.  Dodać aromat. Pomieszać. Teraz zdjąć już z kuchenki.

Herbatniki pokruszyć na kawałki. Wrzucić do masy. Dodać orzechy.  Wymieszać. Jeszcze ciepłe, a nawet gorące wyłożyć do podłużnej foremki. Zostawić do ostygnięcia.

Można wstawić do lodówki, żeby było twardsze. Potem wyjąć z blaszki i pokroić w dowolnej wielkości plastry. Koszt jakieś 10 zl, ale za to kaloryczność...
Smacznego!

 

 

 

 

Domowe Krówki Karmelowe

łatwe

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin