Składniki
Przepis
1litr mleka,3łyzki dowolnego jogurtu
Mleko lekko podgrzac, dodac jogurt i wymieszac dokładnie.Pozostawic w ciepłym miejscu .Po24godzinach jogurt powinien byc gotowy .Jesli lubisz słodkie to dodaj miodu ,owoce,dzem.cukier.bakalie.Co kto lubi.Smacznego.
używam mleka 0% (Łaciate). jeszcze raz :) moja procedura krok po kroku:1) podgrzewam mleko - do momentu kiedy mogę włożyć palec, ale jeszcze chwila i byłoby za gorące (takie jak do drożdży na ciasto)2) do kubka z jogurtem dolewam mleka (tego ciepłego) i mieszam dokładnie - do połączenia, wlewam do garnka - mieszam łyżką3) przelewam do słoika, owijam ręcznikiem, następnie kocem i odkładam na 8h (nie zamykam słoika zakrętką)4) następnie wkładam do lodówki (najlepiej na noc) - i wtedy następnego ranka jest idealny
DRUGI SPOSÓB
1 l. mleka1 naturalny jogurt "bakoma" (125ml.)
Mleko zagotować, trochę przestudzić ( tak żeby włożony do mleka palec nie parzył ).Jogurt wyłożyć (bo jest dość gęsty) do garnuszka nalać trochę gorącego mleka rozmieszać i wlać do całości mleka, dobrze wymieszać, przykryć np. pokrywką (ja robiłam jogurt w garnku) owinąć kocem, albo dać między 2 poduszki i odstawić w ciepłe miejsce na 8 godz. (ja odstawiam pod ciepłe kaloryfery). Po tym czasie wstawić do lodówki aż wystygnie , wymieszać i pałaszować.Pycha.Następny jogurt można zrobić na bazie tego który został już zrobiony (nie trzeba kupować nowej bakomy)Uwaga:Próbowałam robić z innej firmy niż bakoma i mi nie wyszło (chyba były za rzadkie)Przepis pochodzi z książki "Potrawy kuchni wegetwriańskiej"
· 2 szklanki mleka
· kawałek wanilii
· 2 czubate łyżeczki cukru
· 4 płaskie łyzeczki maki ziemniaczanej
· 1 żółtko lub pół jaja
· syrop owocowy lub surowe owoce jagodowe z cukrem
· 1 zaokrąglona łyżeczka naturalnego kakao
Kakao wsypać do kubeczka, dodać cukru, rozprowadzić 1 szklanką mleka i zagotować. Pozostałym zimnym mlekiem rozprowadzić mąkę, jajo. Na wrzące mleko wlać zawiesinę, ciagle mieszając podgrzewać az zastygnie i zagotuje się. Gorący kisiel wlac na oblaną przegotowaną wodą salaterkę i zastudzić. Można zastudzić porcelanowych kompotierkach. Podac polany syropem owocowym lub w sezpnie np. surowymi truskawkami roztartymi z cukrem.
-2 szklanki mleka-5 dag mąki ziemniaczanej-2 dag kakao-8 dag cukru-1/2 opakowania cukru waniliowego
Mąkę ziemniaczaną i kakao mieszamy z 1/4 szklanki zimnego mleka, po czym wlewamy na garące mleko, dodajemy cukier i mieszając zagotowujemy. Następnie lekko schładzamy i mieszamy z cukrem waniliowym.Gotowy kisiel przelewamy zwilżonej salaterki i studzimy. Podajemy z bitą śmietaną lub sosem waniliowym.Rada:Kisiel mleczny można także przyrządzić z dodatkiem karmalu, kawy, czekolady, migdałów, orzechów itp.SMACZNEGO!!!
zamknięta puszka słodzonego i gęstego mleka skondensowanego
1. Zdjąć z puszki nalepkę i nie otwierając jej włożyć ją do garnka pełnego wody. Woda powinna całkowicie zakryć puszkę. 2. Gotować na słabym ogniu przez około 2 godziny. W trakcie gotowania sprawdzać czy nie należy dolać wody. 3. Pozostawić do ostudzenia. 4. Jeśli chcemy dłużej przechowywać karmel najlepiej wyłożyć go z puszki.Po zmiksowaniu ostudzonego karmelu z masłem, otrzymamy wyśmienity krem toffii:Polecam.
1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanegopół szklanki cukru1/4 kostki masła4 łyżki miodu1 paczuszka cukru waniliowego100 g migdałów (lub orzechów włoskich, laskowych, fistaszków)
Wiem, to trochę dewiacja-robić samemu cukierki, skoro można kupić. Ale ja lubię taką zabawę, poza tym moje cukierki mają nieco inny od kupnych smak, pysznie się ciągną jak prawdziwe mordoklejki, a dodatek chrupiących migdałów bardzo mi pasuje. Przepis dla wszystkich wielbicieli ciągutek. No i co za frajda dać komuś w prezencie własnoręcznie wykonane cukierki.Przepis to eksperymentalna gęsta modyfikacja mojej masy karmelowej (mazurkowej).1. Migdały zalej wrzątkiem, po paru minutach odcedź i obierz z brązowych łupinek. Wsyp na patelnię bez tłuszczu i na małym ogniu ogrzewaj mieszając, aż wyschną i staną się chrupiące. Grubo posiekaj. Jeśli chcesz użyć orzechy laskowe, to upraż je lekko na patelni, a potem ściągnij skórkę wsypując je do ściereczki i lekko pocierając. Z włoskimi i fistaszkami (bez łupinki) oprócz siekania nic nie musisz robić.2. Metalową, małą foremkę keksową natłuść olejem i wyłóż papierem do pieczenia. 2. Mleko, cukier, cukier waniliowy, miód i masło włóż do małego rondelka, ustaw na małym ogniu i ciągle mieszając drewnianą łyżką gotuj. Gotowanie trochę potrwa, około 20 min. lub nieco więcej, a przy tym nie wolno odejśc od garnuszka, należy ciągle i bez przerwy mieszać, bo inaczej wszystko się przypali. Masa ma wyraźnie mocno zgęstnieć i przybrać karmelową, ciemną barwę (troszkę jaśniejszą niż na zdjęciu). Do gorącej masy dodaj migdały i wymieszaj.4. Masę wyłóż do foremki i wyrównaj łyżką. zostaw do zastygnięcia. Gdy osiągnie temperaturę prawie pokojową i wyraźnie stwardnieje, ale jeszcze da się nacisnąć, wyłóż ją z foremki na natłuszczoną lekko olejem deskę i lekko dociskając pokrój ostrym nożem na prostokątne karmelki (nóż często wycieraj w mokrą ściereczkę lub płucz wodą, aby masa się nie przyklejała).5. Cukierki zawijaj w kawałki brązowego papieru do pieczenia lub w celofan. Z tej porcji wychodzi ok. 30-35 cukierków, na pewno ponad pół kilograma.
serek waniliowy homogenizowany (250 gram)galaretka cytrynowagalaretka o dowolnym smakuowoce do dekoracji
Galaretkę cytrynową rozpuścić w nieco więcej niż połowie ilości wody.Drugą galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu i wlać do połowy wysokości miseczek. Naczynka postawić np. na łyżeczkach, żeby galaretka ukośnie stężała.Gdy galaretka cytrynowa zacznie tężeć, zmiksować ją z serkiem waniliowym i wylać na krzywo zastygniętą pierwszą warstwę. Deser wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować owocami.Można oczywiście fantazjować z warstwami galaretek i serków. Na dnie miseczki ułożyć okrągłe biszkopty, zalać je serkiem z galaretką i owocami, a na wierzch dać samą galaretkę z innymi owocami. Możliwości jest mnóstwo. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni.
25 dag mrożonych truskawekPół litra wody2 płaskie łyżki cukru2 łyżki mąki ziemniaczanej
1. W połowie szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną. 2. Resztę wody zagotowujemy z rozmrożonymi wcześniej truskawkami i cukrem. 3. Po 2-3 minutach gotowania zmniejszamy ogień i powoli, ciągle mieszając, wlewamy rozprowadzoną mąkę. 4. Gotujemy kolejne 2 minuty, stale mieszając. Gotowe. Wszystko trwa nie dłużej niż 10 minut.
1 kostka masła 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 4 czubate łyżki kakao 1 1/2 szklanki niebieskiego mleka w proszku , granulowane i rozpuszczalne odpada 3 paczki herbatników aromat 5 dkg orzechów 5 dkg migdałów
Masło z woda oraz cukrem roztopić w garnku (mieszając). Potem dosypać kakao i mleko w proszku. Rozmieszać. Jak się robią grudki to tylko z grubsza trzeba rozetrzeć. Dodać aromat. Pomieszać. Teraz zdjąć już z kuchenki.Herbatniki pokruszyć na kawałki. Wrzucić do masy. Dodać orzechy. Wymieszać. Jeszcze ciepłe, a nawet gorące wyłożyć do podłużnej foremki. Zostawić do ostygnięcia. Można wstawić do lodówki, żeby było twardsze. Potem wyjąć z blaszki i pokroić w dowolnej wielkości plastry. Koszt jakieś 10 zl, ale za to kaloryczność...Smacznego!
peterek57