Przetwory.pdf
(
100 KB
)
Pobierz
(Microsoft Word - Warzywna sa\263atka)
qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty
uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd
fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx
cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq
wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui
opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg
hjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc
vbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq
wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui
opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg
hjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc
vbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq
wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui
opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg
hjklzxcvbnmrtyuiopasdfghjklzxcvbn
mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwert
yuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopas
dfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklz
Przetwory
1
Warzywna sałatka
Składniki
Przepis
1 kg. kapusty - poszatkowa
ć
1 kg. papryki - pokroi
ć
w paski
1 kg. cebuli - pokroi
ć
w półksi
ęŜ
yce
1 kg. marchewki - zetrze
ć
na tarce
1 szkl. wody
1 szkl. oleju
1 szkl. octu
3,5 ły
Ŝ
ki soli
Wszystko razem gotowa
ć
w garnku 15 minut.
Nast
ę
pnie nało
Ŝ
y
ć
do słoików i pasteryzowa
ć
20 minut.
Warzywa w occie
Składniki
Przepis
Kalafior
Brokuły
Ogórki malutkie
Cebulki malutkie
Pomidory małe
Papryka czerwona i
Ŝ
ółta
Szparagówka
Czosnek
ZALEWA:
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10 %
1/2 szklanki cukru
ziele angielskie
li
ś
cie laurowe
Kalafior i brokuły podzieli
ć
na ró
Ŝ
yczki.
Papryk
ę
pokroi
ć
w grube paski, szparagówk
ę
oczy
ś
ci
ć
.
W osolonej wodzie podgotowa
ć
ok. 5 min. kalafior,
brokuły, papryk
ę
, szparagówk
ę
i cebulk
ę
, po odcedzeniu
ostudzi
ć
.
Do słoików nakłada
ć
po par
ę
warzyw z ka
Ŝ
dego gatunku.
Przygotowa
ć
zalew
ę
, gdy b
ę
dzie wrzało, zalewa
ć
zawarto
ść
słoików.
Do ka
Ŝ
dego słoika doda
ć
po 2 z
ą
bki czosnku.
Odwróci
ć
do góry dnem na par
ę
minut.
Sałatka ze słoika babci Marcina
Składniki
Przepis
1kg papryki czerwonej i zielonej
pokrojonych w paski lub kostk
ę
3-4kg kapusty białej - poszatkowa
ć
2kg ogórków
ś
wie
Ŝ
ysz - w plastry
1kg marchwi - zetrze
ć
na tarce w
grube oczka
1kg cebuli
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
2 ły
Ŝ
ki soli
2 ły
Ŝ
ki cukru
ziele angielskie
pieprz zmielony do smaku
Wszystko pokroi
ć
, wymiesza
ć
np. wieczorem(niech si
ę
prze
Ŝ
re), a rano wkładamy sałatk
ę
do słoików, gotujemy je
20-30 minut.
Solona jarzynka na zim
Ę
Składniki
Przepis
1 kg marchwi
1/2 kg pietruszki
1/2 kg selera
40 dkg pora
natka selera
2 natki pietruszki
60 dkg soli
Wszystkie jarzyny zetrze
ć
na tarce o du
Ŝ
ych oczkach,
natk
ę
selera i pietruszki drobno pokroi
ć
, pora pokroi
ć
w
półplasterki. Do startych jarzyn doda
ć
sól, wymiesza
ć
wszystko razem i wkłada
ć
do słoików - ugnie
ść
.
W zimie idealna do zupy, do ró
Ŝ
nych sosów mi
ę
snych.
Sałatka z ogórków na zim
Ę
Składniki
Przepis
2 kg ogórków
1 kg marchewki
1 kg cebuli
1kg papryki
1 szkl. cukru
1 szkl. octu
1 szkl. oleju
4 z
ą
bki czosnku
Ogórki i cebul
ę
pokroi
ć
i posoli
ć
. Marchewk
ę
zetrze
ć
na
tarce o grubych oczkach, papryk
ę
pokroi
ć
w słupki i
wymiesza
ć
z odci
ś
ni
ę
tymi z wody ogórkami i cebul
ą
.
Doda
ć
cukier, ocet, olej, zgnieciony czosnek, wymiesza
ć
i
zostawi
ć
na noc. Pasteryzowa
ć
ok 10-15 minut.
Sałatka warzywna na zim
Ę
Składniki
Przepis
2 kg marchewki
2 kg cebuli
2 kg pomidorów (czerwonych)
2 kg kapusty białej
ZALEWA:
pół litra octu 10%
85 dkg cukru
pieprz ziarnisty 6 ziarenek
ziele angielskie 4 ziarenka
li
ść
laurowy 6 sztuk
woda
Kapust
ę
drobno poszatkowa
ć
zasoli
ć
3 ły
Ŝ
kami soli,
wymiesza
ć
i odstawi
ć
na noc .Cebul
ę
pokroi
ć
w plastry
posoli
ć
3 ły
Ŝ
kami soli ,wymiesza
ć
i odstawi
ć
na noc.
Nast
ę
pnego dnia kapust
ę
odcisn
ąć
da
ć
go garnka i zala
ć
wod
ą
,tak by woda zakryła kapust
ę
i gotowa
ć
20 minut. Po
20 minutach doda
ć
odci
ś
ni
ę
t
ą
cebule i gotowa
ć
10 minut.
Po 10 minutach doda
ć
marchew (obra
ć
i pogotowa
ć
5
minut ,nast
ę
pnie zetrze
ć
na tarce o grubych oczkach)
gotowa
ć
6 minut. Na koniec dodajemy pomidory pokrojone
w plasterki i gotujemy wszystko jeszcze 6 minut, ci
ą
gle
mieszaj
ą
c. Gor
ą
ce wkładamy do słoików i pasteryzujemy
15 minut.
Sałatka warzywna na zim
Ę
Składniki
Przepis
2 kg kapusty białej
2 kg ogórków zielonych
4 sztuki marchewki
4 sztuki pietruszki
2 papryki czerwone
4 pory
ZALEWA:
1 szklanka cukru
Warzywa umy
ć
,obra
ć
.
Kapust
ę
poszatkowa
ć
, ogórki w plasterki, marchew i
pietruszk
ę
zetrze
ć
na tarce, o grubych oczkach.
Por
ę
pokroi
ć
w plasterki ,papryk
ę
w paski. Warzywa
wymiesza
ć
z przegotowan
ą
ostudzon
ą
zalew
ą
octu ,oleju
itd. Pozostawi
ć
na 2 godziny.
Nało
Ŝ
y
ć
do słoiczków i pasteryzowa
ć
15-20 minut.
1 szklanka oleju
3\4 szklanki octu 10%
2 ły
Ŝ
ki soli
Sałatka ogórkowa na zim
Ę
Składniki
Przepis
4 kg ogórków
1 kg cebuli
1 szkl. octu
5 ły
Ŝ
ek soli
2 płaskie ły
Ŝ
eczki pieprzu
5 ły
Ŝ
ek cukru
zielona pietruszka
Ogórki pokroi
ć
w plastry, cebul
ę
w kostk
ę
lub talarki,
pietruszk
ę
drobno posieka
ć
, doda
ć
przyprawy, wymiesza
ć
i odstawi
ć
na 3 godziny. Nakłada
ć
do słoików i gotowa
ć
10
minut.
Sałatka warzywna zamkni
Ę
ta w słoiczkach
Składniki
Przepis
1 kg pomidorów (najlepiej zielonych)
30 dag cebuli
1/2 kg ogórków
po pół czerwonej,
Ŝ
ółtej i zielonej
papryki
ZALEWA:
2 i 3/4 szklanki wody
1 i 1/4 szklanki octu
1 ły
Ŝ
ka cukru (ew. wi
ę
cej- do smaku,
zale
Ŝ
y czy lubicie słodk
ą
czy
kwa
ś
niejsz
ą
zalew
ę
)
3-4 listki laurowe
po 7-8 ziarenek pieprzu i ziela
angielskiego
Pomidory kroimy w cieniutkie plasterki, tak samo kroimy
obrane ogórki. Papryk
ę
kroimy w paseczki.
Warzywa mieszamy, posypujemy sol
ą
i odstawiamy na 3-
4 godziny,
Ŝ
eby pu
ś
ciły sok.
Nast
ę
pnie warzywa dobrze ods
ą
czamy na sitku, dosy
ć
mocno je dociskaj
ą
c,
Ŝ
eby ods
ą
czy
ć
jak najwi
ę
cej płynu.
Wod
ę
gotujemy z octem, cukrem i przyprawami. Cebul
ę
kroimy na cienkie plasterki, mieszamy z warzywami i
nakładamy do wygotowanych we wrz
ą
tku lub
wypra
Ŝ
onych w piecyku słoików. Wa
Ŝ
ne jest by uło
Ŝ
y
ć
je
ś
cisło- tzn. mocno "upycha
ć
";) je ły
Ŝ
k
ą
. Nast
ę
pnie
wlewamy gor
ą
c
ą
zalew
ę
i mocno zakr
ę
camy równie
Ŝ
wygotowanymi zakr
ę
tkami. Słoiki wstawiamy do garnka z
wod
ą
i zagotowujemy a od momentu zagotowania
gotujemy jeszcze 20 minut. Zostawiamy w garnku do
całkowitego ostygni
ę
cia.
Je
Ŝ
eli lubicie, mo
Ŝ
ecie doda
ć
do ka
Ŝ
dego
słoiczka po 1/2
z
ą
bka czosnku.
Sałatka na zim
Ę
do słoików
Składniki
Przepis
ok. 3 kg ogórków
ok. 2 kg papryki czerwonej
6 cebul
6 marchewek
2 ły
Ŝ
ki soli
ZALEWA
1,5 szkl. octu 10%
1 szkl. wody
0,5 szkl. oleju
1,5 szkl. cukru
DO SŁOIKA
Wszystkie składniki kroimy, mieszamy, solimy (2 ły
Ŝ
ki soli)
i odstawiamy na godzin
ę
.
DO SŁOIKA
Ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i listek laurowy
wrzucamy do słoika, nakładamy sałatk
ę
zalewamy zalew
ą
i gotujemy przez 15min na małym ogniu.
1 listek laurowy
5 ziarenek pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
Sałatka do słoików na zim
Ę
Składniki
Przepis
1 du
Ŝ
a główka kapusty
2 kg ogórków zielonych
1 kg pomidorów czerwonych twardych
0,5 kg marchwi
0,5 kg czerwonej papryki
0,5 kg cebuli
3 ły
Ŝ
ki płaskie soli
zalewa
1 szklanka oleju
1/2 szklanki octu10%
1/2 szklanki cukru
Wszystkie składniki pokroi
ć
, posoli
ć
i odstawi
ć
na 3 godz.
Zalew
ę
wla
ć
do sałatki, wszystko zagotowa
ć
. Gotuj
ą
ce
wkłada
ć
do sloików, mocno zakr
ę
ci
ć
i odstawi
ć
do góry
dnem.
Przykry
ć
ś
ciereczk
ą
, zostawi
ć
do wystygni
ę
cia.
Sałatka Aleex
Składniki
Przepis
5 kg ogórków
1,5 kg czerwonej papryki
1,5 kg marchwi
1,5 kg cebuli
1 szkl cukru
3/4 szkl oliwy
1,5 szkl octu 10 %
pieprz i sól do smaku.
Warzywa pokroi
ć
(ogórki na plasterki, cebul
ę
i papryk
ę
w
paski, marchew zetrze
ć
na tarce z du
Ŝ
ymi oczkami).
Doda
ć
oliw
ę
, cukier, ocet, sól i pieprz. Wymiesza
ć
i
odstawi
ć
na 1 godzin
ę
.
Po tym czasie nakłada
ć
do słoików razem z wod
ą
, która
si
ę
wytworzyła. Gotowa
ć
10 minut od zawrzenia wody. Po
zako
ń
czeniu gotowania, stawia
ć
do góry dnem.
Przetwory - sałatka wielowarzywna na zim
Ę
Składniki
Przepis
kapusta biała - do
ść
du
Ŝ
a główka
papryka czerwona - w zale
Ŝ
no
ś
ci od
smaku, ja dałam 7 szt.
marchewka - od 1 do 2 kg
cebula - ok 1 kg
ogórki kiszone - 1 kg najlepiej małe i
ś
rednie
przyprawy: ocet, pieprz, sól, cukier -
do smaku, pół szkl. oleju, ziele
angielskie, li
ść
laurowy.
Kapust
ę
poszatkowa
ć
, doda
ć
pokrojon
ą
w słupki
czerwon
ą
papryk
ę
, start
ą
marchewk
ę
, pokrojon
ą
w plastry
cebul
ę
, pokrojone w plastry ogórki kiszone. Wszystko
doprawi
ć
do smaku przyprawami. Pasteryzowa
ć
nawet ok
20 min dzi
ę
ki temu kapusta b
ę
dzie mi
ę
kka. Smacznego.
Przepis jest sprawdzony, a sałatka wy
ś
mienita.
Sałatka a la kotu
Ś
Składniki
Przepis
2 kg ogórków
25 dkg pietruszki z natk
ą
Ogórki pokroi
ć
w plasterki (razem ze skórk
ą
).
Cebul
ę
pokroi
ć
w półtalarki.
Plik z chomika:
peterek57
Inne pliki z tego folderu:
Kapusta na słodko.doc
(258 KB)
Kiszenie kapusty 2.pdf
(255 KB)
Kiszenie kapusty u AndrzejaK.pdf
(599 KB)
Kiszenie kapusty.pdf
(149 KB)
Kuchnia - przetwory.pdf
(752 KB)
Inne foldery tego chomika:
- ! Paczki RAR autorów [spakowane epub, mobi] ! -
- ▧ ▍Ebook Kindle MOBI
- NOWE od innych
■ePub
●Rączka gotuje (nowy sezon)(1)
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin