Przetwory.pdf

(100 KB) Pobierz
(Microsoft Word - Warzywna sa\263atka)
qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty
uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd
fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx
cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq
wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui
opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg
hjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc
vbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq
wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui
opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg
hjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc
vbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq
wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui
opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg
hjklzxcvbnmrtyuiopasdfghjklzxcvbn
mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwert
yuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopas
dfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklz
Przetwory
1
454519911.011.png 454519911.012.png
Warzywna sałatka
Składniki
Przepis
1 kg. kapusty - poszatkowa ć
1 kg. papryki - pokroi ć w paski
1 kg. cebuli - pokroi ć w półksi ęŜ yce
1 kg. marchewki - zetrze ć na tarce
1 szkl. wody
1 szkl. oleju
1 szkl. octu
3,5 ły Ŝ ki soli
Wszystko razem gotowa ć w garnku 15 minut.
Nast ę pnie nało Ŝ y ć do słoików i pasteryzowa ć 20 minut.
Warzywa w occie
Składniki
Przepis
Kalafior
Brokuły
Ogórki malutkie
Cebulki malutkie
Pomidory małe
Papryka czerwona i Ŝ ółta
Szparagówka
Czosnek
ZALEWA:
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10 %
1/2 szklanki cukru
ziele angielskie
li ś cie laurowe
Kalafior i brokuły podzieli ć na ró Ŝ yczki.
Papryk ę pokroi ć w grube paski, szparagówk ę oczy ś ci ć .
W osolonej wodzie podgotowa ć ok. 5 min. kalafior,
brokuły, papryk ę , szparagówk ę i cebulk ę , po odcedzeniu
ostudzi ć .
Do słoików nakłada ć po par ę warzyw z ka Ŝ dego gatunku.
Przygotowa ć zalew ę , gdy b ę dzie wrzało, zalewa ć
zawarto ść słoików.
Do ka Ŝ dego słoika doda ć po 2 z ą bki czosnku.
Odwróci ć do góry dnem na par ę minut.
Sałatka ze słoika babci Marcina
Składniki
Przepis
1kg papryki czerwonej i zielonej
pokrojonych w paski lub kostk ę
3-4kg kapusty białej - poszatkowa ć
2kg ogórków ś wie Ŝ ysz - w plastry
1kg marchwi - zetrze ć na tarce w
grube oczka
1kg cebuli
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
2 ły Ŝ ki soli
2 ły Ŝ ki cukru
ziele angielskie
pieprz zmielony do smaku
Wszystko pokroi ć , wymiesza ć np. wieczorem(niech si ę
prze Ŝ re), a rano wkładamy sałatk ę do słoików, gotujemy je
20-30 minut.
454519911.013.png 454519911.014.png 454519911.001.png
Solona jarzynka na zim Ę
Składniki
Przepis
1 kg marchwi
1/2 kg pietruszki
1/2 kg selera
40 dkg pora
natka selera
2 natki pietruszki
60 dkg soli
Wszystkie jarzyny zetrze ć na tarce o du Ŝ ych oczkach,
natk ę selera i pietruszki drobno pokroi ć , pora pokroi ć w
półplasterki. Do startych jarzyn doda ć sól, wymiesza ć
wszystko razem i wkłada ć do słoików - ugnie ść .
W zimie idealna do zupy, do ró Ŝ nych sosów mi ę snych.
Sałatka z ogórków na zim Ę
Składniki
Przepis
2 kg ogórków
1 kg marchewki
1 kg cebuli
1kg papryki
1 szkl. cukru
1 szkl. octu
1 szkl. oleju
4 z ą bki czosnku
Ogórki i cebul ę pokroi ć i posoli ć . Marchewk ę zetrze ć na
tarce o grubych oczkach, papryk ę pokroi ć w słupki i
wymiesza ć z odci ś ni ę tymi z wody ogórkami i cebul ą .
Doda ć cukier, ocet, olej, zgnieciony czosnek, wymiesza ć i
zostawi ć na noc. Pasteryzowa ć ok 10-15 minut.
Sałatka warzywna na zim Ę
Składniki
Przepis
2 kg marchewki
2 kg cebuli
2 kg pomidorów (czerwonych)
2 kg kapusty białej
ZALEWA:
pół litra octu 10%
85 dkg cukru
pieprz ziarnisty 6 ziarenek
ziele angielskie 4 ziarenka
li ść laurowy 6 sztuk
woda
Kapust ę drobno poszatkowa ć zasoli ć 3 ły Ŝ kami soli,
wymiesza ć i odstawi ć na noc .Cebul ę pokroi ć w plastry
posoli ć 3 ły Ŝ kami soli ,wymiesza ć i odstawi ć na noc.
Nast ę pnego dnia kapust ę odcisn ąć da ć go garnka i zala ć
wod ą ,tak by woda zakryła kapust ę i gotowa ć 20 minut. Po
20 minutach doda ć odci ś ni ę t ą cebule i gotowa ć 10 minut.
Po 10 minutach doda ć marchew (obra ć i pogotowa ć 5
minut ,nast ę pnie zetrze ć na tarce o grubych oczkach)
gotowa ć 6 minut. Na koniec dodajemy pomidory pokrojone
w plasterki i gotujemy wszystko jeszcze 6 minut, ci ą gle
mieszaj ą c. Gor ą ce wkładamy do słoików i pasteryzujemy
15 minut.
Sałatka warzywna na zim Ę
Składniki
Przepis
2 kg kapusty białej
2 kg ogórków zielonych
4 sztuki marchewki
4 sztuki pietruszki
2 papryki czerwone
4 pory
ZALEWA:
1 szklanka cukru
Warzywa umy ć ,obra ć .
Kapust ę poszatkowa ć , ogórki w plasterki, marchew i
pietruszk ę zetrze ć na tarce, o grubych oczkach.
Por ę pokroi ć w plasterki ,papryk ę w paski. Warzywa
wymiesza ć z przegotowan ą ostudzon ą zalew ą octu ,oleju
itd. Pozostawi ć na 2 godziny.
Nało Ŝ y ć do słoiczków i pasteryzowa ć 15-20 minut.
454519911.002.png 454519911.003.png 454519911.004.png
1 szklanka oleju
3\4 szklanki octu 10%
2 ły Ŝ ki soli
Sałatka ogórkowa na zim Ę
Składniki
Przepis
4 kg ogórków
1 kg cebuli
1 szkl. octu
5 ły Ŝ ek soli
2 płaskie ły Ŝ eczki pieprzu
5 ły Ŝ ek cukru
zielona pietruszka
Ogórki pokroi ć w plastry, cebul ę w kostk ę lub talarki,
pietruszk ę drobno posieka ć , doda ć przyprawy, wymiesza ć
i odstawi ć na 3 godziny. Nakłada ć do słoików i gotowa ć 10
minut.
Sałatka warzywna zamkni Ę ta w słoiczkach
Składniki
Przepis
1 kg pomidorów (najlepiej zielonych)
30 dag cebuli
1/2 kg ogórków
po pół czerwonej, Ŝ ółtej i zielonej
papryki
ZALEWA:
2 i 3/4 szklanki wody
1 i 1/4 szklanki octu
1 ły Ŝ ka cukru (ew. wi ę cej- do smaku,
zale Ŝ y czy lubicie słodk ą czy
kwa ś niejsz ą zalew ę )
3-4 listki laurowe
po 7-8 ziarenek pieprzu i ziela
angielskiego
Pomidory kroimy w cieniutkie plasterki, tak samo kroimy
obrane ogórki. Papryk ę kroimy w paseczki.
Warzywa mieszamy, posypujemy sol ą i odstawiamy na 3-
4 godziny, Ŝ eby pu ś ciły sok.
Nast ę pnie warzywa dobrze ods ą czamy na sitku, dosy ć
mocno je dociskaj ą c, Ŝ eby ods ą czy ć jak najwi ę cej płynu.
Wod ę gotujemy z octem, cukrem i przyprawami. Cebul ę
kroimy na cienkie plasterki, mieszamy z warzywami i
nakładamy do wygotowanych we wrz ą tku lub
wypra Ŝ onych w piecyku słoików. Wa Ŝ ne jest by uło Ŝ y ć je
ś cisło- tzn. mocno "upycha ć ";) je ły Ŝ k ą . Nast ę pnie
wlewamy gor ą c ą zalew ę i mocno zakr ę camy równie Ŝ
wygotowanymi zakr ę tkami. Słoiki wstawiamy do garnka z
wod ą i zagotowujemy a od momentu zagotowania
gotujemy jeszcze 20 minut. Zostawiamy w garnku do
całkowitego ostygni ę cia.
Je Ŝ eli lubicie, mo Ŝ ecie doda ć do ka Ŝ dego słoiczka po 1/2
z ą bka czosnku.
Sałatka na zim Ę do słoików
Składniki
Przepis
ok. 3 kg ogórków
ok. 2 kg papryki czerwonej
6 cebul
6 marchewek
2 ły Ŝ ki soli
ZALEWA
1,5 szkl. octu 10%
1 szkl. wody
0,5 szkl. oleju
1,5 szkl. cukru
DO SŁOIKA
Wszystkie składniki kroimy, mieszamy, solimy (2 ły Ŝ ki soli)
i odstawiamy na godzin ę .
DO SŁOIKA
Ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i listek laurowy
wrzucamy do słoika, nakładamy sałatk ę zalewamy zalew ą
i gotujemy przez 15min na małym ogniu.
454519911.005.png 454519911.006.png 454519911.007.png
1 listek laurowy
5 ziarenek pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
Sałatka do słoików na zim Ę
Składniki
Przepis
1 du Ŝ a główka kapusty
2 kg ogórków zielonych
1 kg pomidorów czerwonych twardych
0,5 kg marchwi
0,5 kg czerwonej papryki
0,5 kg cebuli
3 ły Ŝ ki płaskie soli
zalewa
1 szklanka oleju
1/2 szklanki octu10%
1/2 szklanki cukru
Wszystkie składniki pokroi ć , posoli ć i odstawi ć na 3 godz.
Zalew ę wla ć do sałatki, wszystko zagotowa ć . Gotuj ą ce
wkłada ć do sloików, mocno zakr ę ci ć i odstawi ć do góry
dnem.
Przykry ć ś ciereczk ą , zostawi ć do wystygni ę cia.
Sałatka Aleex
Składniki
Przepis
5 kg ogórków
1,5 kg czerwonej papryki
1,5 kg marchwi
1,5 kg cebuli
1 szkl cukru
3/4 szkl oliwy
1,5 szkl octu 10 %
pieprz i sól do smaku.
Warzywa pokroi ć (ogórki na plasterki, cebul ę i papryk ę w
paski, marchew zetrze ć na tarce z du Ŝ ymi oczkami).
Doda ć oliw ę , cukier, ocet, sól i pieprz. Wymiesza ć i
odstawi ć na 1 godzin ę .
Po tym czasie nakłada ć do słoików razem z wod ą , która
si ę wytworzyła. Gotowa ć 10 minut od zawrzenia wody. Po
zako ń czeniu gotowania, stawia ć do góry dnem.
Przetwory - sałatka wielowarzywna na zim Ę
Składniki
Przepis
kapusta biała - do ść du Ŝ a główka
papryka czerwona - w zale Ŝ no ś ci od
smaku, ja dałam 7 szt.
marchewka - od 1 do 2 kg
cebula - ok 1 kg
ogórki kiszone - 1 kg najlepiej małe i
ś rednie
przyprawy: ocet, pieprz, sól, cukier -
do smaku, pół szkl. oleju, ziele
angielskie, li ść laurowy.
Kapust ę poszatkowa ć , doda ć pokrojon ą w słupki
czerwon ą papryk ę , start ą marchewk ę , pokrojon ą w plastry
cebul ę , pokrojone w plastry ogórki kiszone. Wszystko
doprawi ć do smaku przyprawami. Pasteryzowa ć nawet ok
20 min dzi ę ki temu kapusta b ę dzie mi ę kka. Smacznego.
Przepis jest sprawdzony, a sałatka wy ś mienita.
Sałatka a la kotu Ś
Składniki
Przepis
2 kg ogórków
25 dkg pietruszki z natk ą
Ogórki pokroi ć w plasterki (razem ze skórk ą ).
Cebul ę pokroi ć w półtalarki.
454519911.008.png 454519911.009.png 454519911.010.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin