Pasztet świąteczny.doc

(32 KB) Pobierz
Pasztet świąteczny

Pasztet świąteczny


 

Składniki:


0,5 kg piersi z kurczaka

0,25 kg boczku

0,25 kg wieprzowiny

0,25 kg wątróbek z drobiu

● kilka grzybków suszonych

● 3 jajka

● 3 cebule

● 1 łyżka smalcu

● 3 liście laurowe

● 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

● sól, pieprz

 

Wykonanie:


Umyte grzyby namoczyć, ugotować. W dużym rondlu rozgrzać smalec. Włożyć pokrojone w grubą kostkę mięso (oprócz wątróbki), posiekane grzyby, obraną cebulę oraz sól i pieprz. Podlać kilkoma łyżkami wody i dusić godzinę. Po tym czasie dodać pokrojone wątróbki i dusić jeszcze 10 minut. Mięso ostudzić i dwukrotnie zemleć. Dodać żółtka, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Połączyć z ubitymi białkami. Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą. Przełożyć przygotowaną masę do formy, wyrównać powierzchnię, na wierzchu ułożyć liście laurowe. Piec około 50-60 min w temperaturze 180 st. C.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin