Pascha tradycyjna .doc

(23 KB) Pobierz

Pascha wielkanocna z bakaliami

 

 

 

Składniki:

·         1 kg tłustego twarogu

·         10 dag masła

·         1/2 szklanki śmietanki kremówki

·         6 żółtek

·         40 dag (2 szklanki) cukru

pudru

·         cukier waniliowy lub esencja zapachowa

·         30 dag bakalii (mogą też być owoce

suszone lub owoce z syropu)

Sposób przygotowania:

Przygotować bakalie: namoczyć, osączyć, posiekać ser

przepuścić przez maszynkę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Masło rozetrzeć w misce. Stopniowo dodawać ser, żółtka z cukrem, śmietankę, przesianą wanilię

lub cukier waniliowy, starannie masę ucierając. Dodać bakalie, wymieszać. Durszlak lub sito umieścić w rondlu, wyłożyć czystą podwójnie złożoną gazą, napełnić masą serową i mocno związać końce gazy. Masę przykryć nieco mniejszym talerzykiem i obciążyć 2 kg ciężarkiem. Po 2 - 3 godzinach babkę delikatnie wyjąć i wyłożyć na większy okrągły talerzyk, przybrać bakaliami i podawać zaraz po przyrządzeniu. Przechowywać w lodówce

.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin