Pascha wielkanocna z bakaliami
· 1 kg tłustego twarogu
· 10 dag masła
· 1/2 szklanki śmietanki kremówki
· 6 żółtek
· 40 dag (2 szklanki) cukru
pudru
· cukier waniliowy lub esencja zapachowa
· 30 dag bakalii (mogą też być owoce
suszone lub owoce z syropu)
Przygotować bakalie: namoczyć, osączyć, posiekać ser
przepuścić przez maszynkę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Masło rozetrzeć w misce. Stopniowo dodawać ser, żółtka z cukrem, śmietankę, przesianą wanilię
lub cukier waniliowy, starannie masę ucierając. Dodać bakalie, wymieszać. Durszlak lub sito umieścić w rondlu, wyłożyć czystą podwójnie złożoną gazą, napełnić masą serową i mocno związać końce gazy. Masę przykryć nieco mniejszym talerzykiem i obciążyć 2 kg ciężarkiem. Po 2 - 3 godzinach babkę delikatnie wyjąć i wyłożyć na większy okrągły talerzyk, przybrać bakaliami i podawać zaraz po przyrządzeniu. Przechowywać w lodówce
.
psotnica23