Sk�adniki * piersi z kaczki 2 szt * pomara�cze 2 szt * jab�ka 8 szt * powid�a 8 �y�ek * oliwa 2 �y�ki * s�l 1 szczypta * majeranek 1 szczypta Spos�b przyrz�dzenia Mi�so umyj, osusz, natrzyj sol� i obficie majerankiem. Odstaw na kilka godzin do lod�wki. 4 jab�ka pokr�j na �semki, z pomara�czy wyci�nij sok. Naczynie �aroodporne posmaruj oliw�, u�� pier� kaczki i pokrojone jab�ka. W�� do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. i piec ok. 2 godzin. Podczas pieczenia polewaj mi�so sokiem z pomara�czy. Przygotuj sos: przetrzyj jab�ka, kt�re pokruszy�y si� podczas pieczenia, z kilkoma �y�kami t�uszczu. Wydr�� gniazda nasienne w pozosta�ych 4 jab�kach, otwory nape�nij powid�ami �liwkowymi i du� pod przykryciem na wolnym ogniu co najmniej 20 minut. Upieczone piersi kaczki pokr�j w plastry. Podawaj ze sma�onymi ziemniakami, jab�kami, ozd�b cz�stkami pomara�czy. Sos podaj oddzielnie. Kaczk� polej nim dopiero wtedy, gdy ju� znajdzie si� na talerzu.
A-n-i-t-a