Pierogi z kapustą i pieczarkami
Przygotowanie: około 1 godziny
Pieczenie: 20-30 minut
Trudność: bardzo łatwy
Składniki
• Ciasto:
• ok. 50 dag mąki
• 2-3 żółtka
• 1 łyżeczka soli
• 25 dag margaryny
• 2 łyżki kwaśnej śmietany
• 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• odrobina mielonej gałki muszkatołowej
• Farsz:
• 50 dag pieczarek
• 50 dag kiszonej kapusty
• 2 duże cebule
• pieprz, kminek, sól i cukier do smaku
• sezam do posypania
Etapy przygotowania
1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić.
2. Posiekane pieczarki, kapustę i cebulę przesmażyć na małej ilości oleju. Doprawić do smaku.
3. Ciasto rozwałkować i wykrawać krążki. Na każdy placuszek nakładać farsz i formować pierożki. Posmarować białkiem, posypać sezamem i ułożyć na blasze. Upiec na złoty kolor. Bardzo smakują na gorąco i na zimno.
yasminka7