pierogi z kapusta i pieczarkami.doc

(1 KB) Pobierz

Pierogi z kapustą i pieczarkami

 

Przygotowanie: około 1 godziny

 

Pieczenie: 20-30 minut

 

Trudność: bardzo łatwy

 

 

Składniki

 

                            Ciasto:

                           

                            ok. 50 dag mąki

                           

                            2-3 żółtka

                           

                            1 łyżeczka soli

                           

                            25 dag margaryny

                           

                            2 łyżki kwaśnej śmietany

                           

                            0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

                           

                            odrobina mielonej gałki muszkatołowej

                           

                            Farsz:

                           

                            50 dag pieczarek

                           

                            50 dag kiszonej kapusty

                           

                            2 duże cebule

                           

                            pieprz, kminek, sól i cukier do smaku

                           

                            sezam do posypania

                           

 

Etapy przygotowania

 

1.                            Z podanych składników zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić.

                                                       

2.                            Posiekane pieczarki, kapustę i cebulę przesmażyć na małej ilości oleju. Doprawić do smaku.

                                                       

3.                            Ciasto rozwałkować i wykrawać krążki. Na każdy placuszek nakładać farsz i formować pierożki. Posmarować białkiem, posypać sezamem i ułożyć na blasze. Upiec na złoty kolor. Bardzo smakują na gorąco i na zimno.

                                                       

             

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin