Babka ziemniaczana.pdf

(32 KB) Pobierz
39755575 UNPDF
Babka ziemniaczana
Składniki Przepis
1,5 kg ziemniaków
4 łyżki bułki tartej
3 jaja
2 duże cebule
25 dag pieczarek
15 dag wędzonego boczku
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka soli
pieprz, szczypta ostrej papryki
olej do smażenia
Ziemniaki obrać i bardzo drobno utrzeć.
Cebulę pokroić w małą kostkę, podsmażyć na
rumiano na oleju, dodać dość drobno pokrojone
pieczarki, szczyptę soli i pieprzu i udusić pod
przykryciem.
Utarte ziemniaki wymieszać z jajami, bułką tartą oraz
uduszonymi pieczarkami z cebulą. Przyprawić solą,
sporą ilością pieprzu, dodać majeranek.
Formę do pieczenia dowolnego kształtu (ja używam
do tego celu sporej metalowej brytwanny do
pieczenia i duszenia) wysmarować tłuszczem i
posypać bułką tartą. Rónomiernie rozłożyć w niej
masę ziemniaczaną. Na wierzchu położyć małe
kawałki boczku.
Piec 1,5 godziny bez przykrycia w temperaturze
około 150 stopni.
39755575.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin