Melon Melon.pdf
(
68 KB
)
Pobierz
untitled
M
E
L
O
N
Mało znany owoc
Melon
(
Cucumis melo
)
pochodzi z Afryki lub
Azji. Jest spokrewniony z dynią i ma wiele
odmian różniących się wyglądem. Melony
dzieli się na dwie grupy: cukrowe i wodne,
czyli arbuzy. Te pierwsze są mniejsze,
zielone, żółte lub pomarańczowe. Mogą
być okrągłe lub podłużne, a ich miąższ
mniej lub bardziej słodki, aromatyczny
i soczysty, ale bywa też mdły lub gorzki.
Po rozkrojeniu melon może być biały,
żółty lub pomarańczowy.
Melony uprawiano już w starożytności,
jednak wtedy nie były tak smaczne.
Przypominały raczej ogórki.
Melony jada się głównie na surowo,
pokrojone w ćwiartki lub w kostkę.
W 90% składają się z wody i są bogate
w witaminy A i C oraz potas. 100 g ma 40 kcal.
Melony nie mogą być długo przechowywane, ale
niedojrzałe najlepiej pozostawić na jakiś czas
w temperaturze pokojowej, a następnie schłodzić
w lodówce.
Filet z siei z melonem, kaparami i dzikim ryżem
Składniki:
8 filetów z siei, sól, pieprz, mąka,
80 g masła, olej, melon, 200 ml kaparów,
cytryna, 100 g pora, czerwona papryczka
peperoni, 200 g dzikiego ryżu
Sposób przyrządzania:
Obrać melon, oddzielić pestki
i pokroić wzdłuż na osiem części. Kapary odsączyć,
a cytrynę pokroić w cienkie plasterki. Umyty por drobno
pokroić. Z papryczki wyjąć pestki i pokroić w drobną kostkę.
Filety z siei posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące. Podgrzać w rondlu masło
i włożyć por oraz papryczkę. Krótko podsmażyć. Dodać dziki ryż, wlać trochę
wody i gotować pod przykryciem 45-50 minut. Zdjąć z gazu, doprawić solą
i pieprzem, po czym zostawić pod przykryciem do czasu serwowania.
W międzyczasie podgrzać na patelni olej i masło i podsmażyć sieję z obu stron. Następnie
po dodaniu masła i oleju podsmażyć z dwóch stron melony. Odsączyć tłuszcz i ułożyć melony
na siei, a na tę samą patelnię wrzucić na krótko kapary. Polać nimi rybę, dodać ryż, a całość
ozdobić plasterkami cytryny.
www.swiatkonsumenta.pl
świat konsumenta | luty 2008
47
Plik z chomika:
ru77
Inne pliki z tego folderu:
Jak dużo to za dużo - ile można zjeść.pdf
(150 KB)
Soja Soja.pdf
(121 KB)
Fałszywa oliwa Fałszywa oliwa.pdf
(253 KB)
Migdał Migdał.pdf
(117 KB)
Zastrzyk energii - Napoje energetyzujące.pdf
(153 KB)
Inne foldery tego chomika:
- █▬█ █ ▀█▀ NOWOŚCI FILMOWE 2013 ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
- - ▉ [ - - FILMY MKV
- BAJKI !!!!!!!!
- ◢◤ FILMY 2017 CHOMIKUJ
� JAK URODZIĆ I NIE ZWARIOWAĆ LEKTOR PL
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin