Papaja Papaja.pdf

(123 KB) Pobierz
47_papaja.qxd
P A P A J A
MA¸O ZNANY OWOC
PAPAJA (Carica papaya) to smaczny owoc, który
roÊnie na okaza∏ych bylinach (do 10 m wysokoÊci)
zrodziny melonowcowatych. Papaja wyst´puje
dziko w Ameryce Ârodkowej (pochodzi z po∏ud-
niowego Meksyku), a uprawiana jest na
obszarach tropikalnych ca∏ego Êwiata.
Owoce papai majà owalny kszta∏t i d∏ugoÊç
10-30 cm. Ich zielona skórka staje si´ w trak-
cie dojrzewania ˝ó∏ta lub pomaraƒczowa.
Skórka jest niejadalna. Mià˝sz papai ma
kolor ˝ó∏ty, pomaraƒczowy albo ró˝owy.
W Êrodku znajduje si´ du˝o czarnych,
okràg∏ych pestek.
Owce papai jemy na surowo lub w postaci
przetworów. Najlepiej smakujà polane sokiem
z limonki. Sà bogate w witaminy A i C. 100 g
papai to 77 kcal. Owoce te zawierajà te˝ enzym
papain´, który u∏atwia trawienie i w niektórych kra-
jach jest u˝ywany jako lekarstwo na przezi´bienie
i niestrawnoÊç. Z kolei na zmarszczki stosuje si´
maseczk´ z mià˝szu papai.
Ch∏odnik z papai
Sk∏adniki: Papaja, cukier, sok z limonki lub cytryny
Sposób przyrzàdzania: Obraç papaj´ i przekroiç
na pó∏. Wyjàç ze Êrodka pestki i od∏o˝yç do
lodówki. Pokroiç papaj´ na kostki i zmik-
sowaç na p∏ynne pureé. Dodaç cukier
i sok z limonki lub cytryny. JeÊli pureé jest
zbyt g´ste, dolaç troch´ wody, ale ostro˝nie,
˝eby nie straci∏o swojej konsystencji.
Serwowaç w kompotierkach z odrobinà
pestek po Êrodku.
ÂWIAT KONSUMENTA s t y c z e ƒ 2 0 0 8
47
425217692.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin