Szparagi Szparagi.pdf

(112 KB) Pobierz
47_szparagi.qxd
S z p a r a g i
MA¸O ZNANE WARZYWO
Szparagi
(Asparagus L.)
to jedno z najstarszych warzyw uprawianych przez ludzi
– znano je ju˝ 4500 lat temu. Szczególnie cenili je
staro˝ytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. DziÊ m∏ode,
mi´siste p´dy szparagów uprawia si´ niemal we wszyst-
kich krajach, równie˝ w Polsce. Te delikatne w smaku
p´dy, z których najlepsza jest górna cz´Êç, osiàgajà d∏u-
goÊç oko∏o 25 cm. Wybierajàc szparagi, trzeba zwróciç
uwag´, aby by∏y grube, mia∏y jasne i zamkni´te g∏ówki
oraz b∏yszczàce, g∏adkie p´dy.
Szparagów przed gotowaniem lepiej nie obieraç, gdy˝
pod samà skórkà kryje si´ najwi´cej sk∏adników od˝yw-
czych. A jest ich naprawd´ du˝o: sód, potas, magnez,
wapƒ, ˝elazo i witaminy: B 1 , B 2 , B 6 ,oraz C. Nale˝y tylko
pami´taç o dok∏adnym umyciu szparagów przed
przyrzàdzaniem. Gotuje si´ je w osolonej wodzie tak, aby
g∏ówki lekko wystawa∏y na wierzch. Zdrowsze jednak sà
gotowane na parze – wtedy nie tracà cennych sk∏ad-
ników. Ze szparagów mo˝na przyrzàdzaç
i bardziej wymyÊlne dania.
Szparagi to idealne danie dla osób dbajàcych o szczup∏à
sylwetk´ – sà niskokaloryczne i lekkostrawne. 100 g
tych warzyw zawiera oko∏o 22 kcal.
Zupa-krem ze szparagów
Sk∏adniki: pó∏ fili˝anki posiekanej cebuli, 1 ∏y˝ka oleju
lub oliwy z oliwek, 1 l roso∏u, 1,5 kg szparagów pokro-
jonych na dwucentymetrowe kawa∏ki, 1 / 4 ∏y˝eczki estragonu,
1 / 4 fili˝anki mas∏a lub margaryny, 1 / 4 fili˝anki màki, 1 / 2 ∏y˝eczki soli,
1 / 4 ∏y˝eczki pieprzu, 1 1 / 2 ∏y˝eczki soku z cytryny.
Sposób przyrzàdzania: Na du˝ej patelni podsma˝yç cebul´ na oleju
lub oliwie. Dodaç rosó∏, szparagi i estragon. Gotowaç na wolnym
ogniu 8-10 minut, a˝ szparagi zmi´knà. Nast´pnie ca∏oÊç zmik-
sowaç. Mas∏o lub margaryn´ roztopiç na ma∏ym ogniu, po czym
dodaç màk´, sól i pieprz. Gotowaç dwie minuty ca∏y czas
mieszajàc. Teraz dodaç zmiksowane szparagi oraz sok z cytryny.
Gotowaç do momentu, a˝ zupa-krem b´dzie goràca.
Teraz mo˝na ju˝ podawaç.
ÂWIAT KONSUMENTA w r z e s i e ƒ 2 0 0 6
47
425262190.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin