Szparagi Szparagi.pdf
(
112 KB
)
Pobierz
47_szparagi.qxd
S
z
p
a
r
a
g
i
MA¸O ZNANE WARZYWO
Szparagi
(Asparagus L.)
to jedno z najstarszych warzyw uprawianych przez ludzi
– znano je ju˝ 4500 lat temu. Szczególnie cenili je
staro˝ytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. DziÊ m∏ode,
mi´siste p´dy szparagów uprawia si´ niemal we wszyst-
kich krajach, równie˝ w Polsce. Te delikatne w smaku
p´dy, z których najlepsza jest górna cz´Êç, osiàgajà d∏u-
goÊç oko∏o 25 cm. Wybierajàc szparagi, trzeba zwróciç
uwag´, aby by∏y grube, mia∏y jasne i zamkni´te g∏ówki
oraz b∏yszczàce, g∏adkie p´dy.
Szparagów przed gotowaniem lepiej nie obieraç, gdy˝
pod samà skórkà kryje si´ najwi´cej sk∏adników od˝yw-
czych. A jest ich naprawd´ du˝o: sód, potas, magnez,
wapƒ, ˝elazo i witaminy: B
1
, B
2
, B
6
,oraz C. Nale˝y tylko
pami´taç o dok∏adnym umyciu szparagów przed
przyrzàdzaniem. Gotuje si´ je w osolonej wodzie tak, aby
g∏ówki lekko wystawa∏y na wierzch. Zdrowsze jednak sà
gotowane na parze – wtedy nie tracà cennych sk∏ad-
ników. Ze szparagów mo˝na przyrzàdzaç
i bardziej wymyÊlne dania.
Szparagi to idealne danie dla osób dbajàcych o szczup∏à
sylwetk´ – sà niskokaloryczne i lekkostrawne. 100 g
tych warzyw zawiera oko∏o 22 kcal.
Zupa-krem ze szparagów
Sk∏adniki:
pó∏ fili˝anki posiekanej cebuli, 1 ∏y˝ka oleju
lub oliwy z oliwek, 1 l roso∏u, 1,5 kg szparagów pokro-
jonych na dwucentymetrowe kawa∏ki,
1
/
4
∏y˝eczki estragonu,
1
/
4
fili˝anki mas∏a lub margaryny,
1
/
4
fili˝anki màki,
1
/
2
∏y˝eczki soli,
1
/
4
∏y˝eczki pieprzu, 1
1
/
2
∏y˝eczki soku z cytryny.
Sposób przyrzàdzania:
Na du˝ej patelni podsma˝yç cebul´ na oleju
lub oliwie. Dodaç rosó∏, szparagi i estragon. Gotowaç na wolnym
ogniu 8-10 minut, a˝ szparagi zmi´knà. Nast´pnie ca∏oÊç zmik-
sowaç. Mas∏o lub margaryn´ roztopiç na ma∏ym ogniu, po czym
dodaç màk´, sól i pieprz. Gotowaç dwie minuty ca∏y czas
mieszajàc. Teraz dodaç zmiksowane szparagi oraz sok z cytryny.
Gotowaç do momentu, a˝ zupa-krem b´dzie goràca.
Teraz mo˝na ju˝ podawaç.
ÂWIAT KONSUMENTA w r z e s i e ƒ 2 0 0 6
47
Plik z chomika:
ru77
Inne pliki z tego folderu:
Jak dużo to za dużo - ile można zjeść.pdf
(150 KB)
Soja Soja.pdf
(121 KB)
Fałszywa oliwa Fałszywa oliwa.pdf
(253 KB)
Migdał Migdał.pdf
(117 KB)
Zastrzyk energii - Napoje energetyzujące.pdf
(153 KB)
Inne foldery tego chomika:
- █▬█ █ ▀█▀ NOWOŚCI FILMOWE 2013 ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
- - ▉ [ - - FILMY MKV
- BAJKI !!!!!!!!
- ◢◤ FILMY 2017 CHOMIKUJ
� JAK URODZIĆ I NIE ZWARIOWAĆ LEKTOR PL
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin