ekologiczne metody uprawy cebuli.pdf

(1213 KB) Pobierz
12967598 UNPDF
EKOLOGICZNE METODY
UPRAWY CEBULI
materia³y dla rolników
Radom 2004
Dodruk wykonano w ramach zadania zleconego MRiRW
zgodnie z decyzj¹ HORre-401-182/04
z dnia 25.06.2004 r.
1
12967598.001.png
Autorzy:
1. Kazimierz Felczyñski
2. Franciszek Adamicki
3. Adam Dobrzañski
4. Józef Robak
5. Jerzy Szwejda
Praca zbiorowa pod redakcj¹ dr Józefa Babika
Instytut Warzywnictwa w Skierniewicach
Recenzja: dr Roman niady
Zdjêcia: Babik J. Nr 1; Felczyñski K. Nr 2, 3, 4
Projekt ok³adki: Marek Rz¹sa, RCDRRiOW w Przysieku
© Copyright by: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Wydawca:
Krajowe Centrum Rolnictwa Ekologicznego
- Regionalne Centrum Doradztwa Rozwoju Rolnictwa i Obszarów Wiejskich
w Radomiu
ul. Chorzowska 16/18, 26-600 RADOM
tel. +48(48) 365 69 00
e-mail:radom@cdr.gov.pl
www.cdr.gov.pl/radom
Realizacja i druk:
GP RCDRRiOW w Radomiu
ul. Chorzowska 16/18, 26-600 RADOM
tel. +48(48) 365 69 00
e-mail:radom@cdr.gov.pl
www.cdr.gov.pl/radom
ISBN 83-89060-31-0
Nak³ad: 5000 egz.
2
Spis treci
I. Wartoæ od¿ywcza i znaczenie gospodarcze ................................................. 4
II. Wymagania w stosunku do rodowiska ........................................................ 4
III. Odmiany i ich przydatnoæ do ró¿nych sposobów uprawy .......................... 6
Odmiany do uprawy letniej z siewu i z rozsady ..................................... 7
Odmiany do uprawy z dymki .................................................................. 8
Odmiany do uprawy ozimej .................................................................... 8
IV. Stanowisko w zmianowaniu i p³odozmian ................................................... 9
V. Uprawa roli i przygotowanie pola .............................................................. 10
VI. Nawo¿enie ................................................................................................... 11
VII. Metody uprawy ........................................................................................... 15
Uprawa z siewu ..................................................................................... 15
Uprawa z rozsady .................................................................................. 17
Uprawa z dymki .................................................................................... 18
Uprawa ozima ....................................................................................... 19
VIII. Pielêgnowanie cebuli .................................................................................. 20
IX. Ochrona cebuli przed chwastami, chorobami i szkodnikami ..................... 21
Ochrona cebuli przed chwastami .......................................................... 21
Choroby cebuli ...................................................................................... 25
Choroby bakteryjne ......................................................................... 25
Choroby grzybowe ........................................................................... 25
Szkodniki cebuli .................................................................................... 30
X. Zbiór i dosuszanie cebuli ............................................................................ 34
XI. Sposoby przechowywania cebuli ................................................................ 35
XII. Wymagania jakociowe i przygotowanie cebuli do sprzeda¿y ................... 38
XIII. Wymagania w czasie transportu .................................................................. 40
3
I. Wartoæ od¿ywcza i znaczenie gospodarcze
Cebula zwyczajna (Allium cepa L.) jest dwuletni¹ rolin¹ z rodziny cebulowa-
tych (Alliaceae). Jest jedn¹ z najstarszych rolin uprawnych, znan¹ w uprawie i kon-
sumpcji od ponad 5000 lat. Pochodzi najprawdopodobniej z Azji rodkowo-Za-
chodniej. Do Europy przywêdrowa³a w VI wieku, a w Polsce szerzej zaczêto j¹
uprawiaæ dopiero od XIV wieku. Jest warzywem powszechnie znanym i cenio-
nym niemal na ca³ym wiecie. Popularnoæ sw¹ zawdziêcza wysokim walorom
dietetyczno smakowym oraz licznym w³aciwociom leczniczym. Jest ród³em
soli mineralnych, potasu, fosforu, wapnia, sodu, magnezu, ¿elaza, cynku, witamin
B 1 , B 2 , PP, B 6 , a tak¿e niewielkiej iloci kwasu foliowego i nikotynowego.
Cebula zwyczajna jest jednym z najwa¿niejszych róde³ kwercetyny - flawo-
noidu o bardzo silnych w³aciwociach antyutleniaj¹cych, zmniejszaj¹cych ryzy-
ko wyst¹pienia ró¿nych form nowotworów oraz chorób serca. Cebula bardzo ko-
rzystnie wp³ywa na uk³ad kr¹¿enia - zmniejszaj¹c lepkoæ krwi zapobiega tworze-
niu siê zakrzepów. Podnosi poziom korzystnego cholesterolu HDL i zapobiega
procesowi utleniania niekorzystnego cholesterolu LDL, przez co ogranicza two-
rzenie siê w naczyniach krwiononych p³ytek mia¿d¿ycowych. Obni¿a cinienie
i poziom cukrów we krwi, wykazuje w³aciwoci bakteriobójcze i bakteriostatyczne.
Ponadto cebula dzia³a uspokajaj¹co, uodporniaj¹co, detoksykuj¹co oraz ³agodzi
uczulenia. Najbardziej wartociowa jest cebula wie¿a pochodz¹ca prosto z pola,
b¹d z krótkiego przechowywania. Spo¿ywana jest zarówno na surowo jak i po
ugotowaniu lub sma¿eniu. W przemyle przetwórczym wykorzystywana jest do
produkcji suszu, mro¿onek i ró¿nego rodzaju konserw.
Roczne spo¿ycie cebuli na jednego mieszkañca w Polsce wynosi oko³o 7 kg i jest
znacznie ni¿sze ni¿ w Hiszpanii, we W³oszech, w Grecji czy w Turcji. Ze wzglêdu
na wielkoæ produkcji, oraz znaczenie w eksporcie, cebula nale¿y do najwa¿niej-
szych gatunków warzyw uprawianych w naszym kraju. Metod¹ konwencjonaln¹
uprawiana jest na powierzchni 30-35 tys. ha, a jej zbiory kszta³tuj¹ siê w skali roku
na poziomie 600-750 tys. ton. W Polsce produkcja cebuli metod¹ ekologiczn¹ jest
prowadzona na niewielk¹, trudn¹ do oszacowania skalê. Posiada zbli¿one w³aciwo-
ci dietetyczne i lecznicze jak cebula pochodz¹ca z upraw konwencjonalnych.
II. Wymagania w stosunku do rodowiska
Cebula mo¿e byæ uprawiana w ró¿nych warunkach klimatycznych pod warun-
kiem u¿ycia odpowiednich odmian. Ma du¿e wymagania wietlne i tylko w upra-
4
wie na szczypior lub w czasie pêdzenia mo¿e rosn¹æ w lekkim zacienieniu. Bardzo
silnie reaguje na d³ugoæ dnia. W naszym klimacie, do uprawy z siewu lub sadze-
nia wiosennego, wykorzystuje siê odmiany dnia d³ugiego, tzn. tworz¹ce zgrubie-
nia cebulowe, jeli d³ugoæ dnia wynosi co najmniej 15 - 16 godzin. W uprawie
z siewu letniego, na przezimowanie, stosuje siê odmiany dnia krótkiego lub po-
redniego, wytwarzaj¹ce cebule ju¿ podczas 12-14 godzinnego dnia.
Wymagania cieplne cebuli zale¿¹ od jej fazy rozwojowej. Minimalna tempera-
tura kie³kowania nasion wynosi 5-6 o C a optymalna 18 o C. Po wschodach, oraz
w okresie intensywnego wzrostu szczypioru najbardziej korzystna jest temperatu-
ra w granicach 12-15 o C, oraz stosunkowo krótki dzieñ. Natomiast, w okresie for-
mowania cebul wymagany jest d³ugi dzieñ, a najbardziej odpowiednia temperatu-
ra mieci siê w zakresie 16-20 o C. Temperatura 20 o C lub wy¿sza po¿¹dana jest
w okresie za³amywania szczypioru i dojrzewania. Znacznie mniejsze wymaga-
nia cieplne i wietlne maj¹ odmiany przeznaczone do uprawy ozimej. W pocz¹t-
kowym okresie wzrostu cebula jest ma³o wra¿liwa na przymrozki, a w uprawie
ozimej, bez okrywy nie¿nej, znosi krótkotrwa³e mrozy dochodz¹ce nawet do
15 o C. O wiele bardziej wra¿liwe s¹ roliny starsze, które ulegaj¹ uszkodzeniom
mrozowym ju¿ w temperaturze 1.5 o C.
Z uwagi na p³ytki system korzeniowy cebula jest wra¿liwa na niedobór wody
w glebie, w ka¿dym okresie wzrostu, a szczególnie w okresie wschodów oraz in-
tensywnego przyrostu cebul, tj. od po³owy czerwca do koñca lipca. Susza w okre-
sie wschodów powoduje zmniejszenie liczby rolin na jednostce powierzchni,
a w okresie formowania cebul ograniczenie ich masy jednostkowej. W obu przy-
padkach odbija siê to bardzo niekorzystnie na wysokoci i jakoci plonu. Nadmiar
opadów w koñcowym okresie wegetacji mo¿e opóniæ dojrzewanie cebuli oraz
pogarsza jej jakoæ i trwa³oæ przechowalnicz¹.
Cebula wymaga gleb ¿yznych, próchnicznych, nie zaskorupiaj¹cych siê, wcze-
nie nadaj¹cych siê do uprawy, dobrze zatrzymuj¹cych wilgoæ, ale nie podmo-
k³ych, klasy bonitacyjnej nie gorszej ni¿ IVa. Szczególnie przydatne s¹ czarnozie-
my, czarne ziemie, lessy oraz mady rednie a nie nadaj¹ siê gleby bardzo ciê¿kie,
ilaste, podmok³e, ani te¿ ³atwo przesuszaj¹ce siê gleby piaszczyste, a tak¿e silnie
zachwaszczone i kamieniste.
Najlepsze warunki klimatyczno-glebowe do uprawy cebuli w Polsce, zw³asz-
cza z siewu nasion bezporednio w pole, znajduj¹ siê w pasie rodkowym, obej-
muj¹cym województwa: lubelskie, mazowieckie, ³ódzkie, kujawsko pomorskie,
wielkopolskie i lubuskie. Cebulê z dymki lub z rozsady mo¿na uprawiaæ praktycz-
nie na trenie ca³ego kraju.
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin