ciasteczka waniliowe.docx

(12 KB) Pobierz

·         115 g miękkiego masła

·         50 g cukru waniliowego/4 ½ łyżki cukru

·         1 jajko, roztrzepane

·         1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii

·         200 g mąki (1,1 szklanki)

·         pół łyżeczki proszku do pieczenia

·         pół łyżeczki sody

·         3 łyżki mąki ziemniaczanej

·         + mąka pszenna do podsypania na stolnicy

·          

·         Dodatkowo:

·          

·         * 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

·         * gruby cukier

·          

·          

·         PRZYGOTOWANIE:

Masło ubić z cukrem do puszystości. Wbić jajko i ekstrakt z wanilii, dalej ubijając (w tym momencie masa lubi się warzyć, ale kompletnie się tym nie przejmować, bo nie ma to wpływu na ciasto). Dodać mąkę, proszek, sodę oraz skrobię i zmiksować/wyrobić. Ciasto powinno być mięciutkie, nie klejące. Blat wysypać mąką. Ciasto rozwałkować, wycinać ciasteczka, delikatnie przenosić je na wyłożoną papierem blachę (są bardzo delikatne i miękkie, najlepiej podważać je nożem). Jajko roztrzepać z mlekiem. Posmarować ciastka, posypać cukrem. Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu studzić na kratce.

Ja piekłam 9-10 minut, przy dłuższym pieczeniu robiły się suche.

 

Źródło: http://www.gotujmy.pl/ciasteczka-waniliowe-z-cukrem,przepisy,71996.html

Zgłoś jeśli naruszono regulamin