9_glikozydy.pdf
(
125 KB
)
Pobierz
66800582 UNPDF
GLIKOZYDY
Ogólna charakterystyka glikozydów - budowa
§
glikozydy zaliczane są do metabolitów wtórnych rośliny, czyli substancji powstałych w wyniku procesów
metabolicznych zachodzących w obrębie rośliny z wykorzystaniem metabolitów pierwotnych
§
jest to jedna z największych grup fitochemicznych
§
pod względem chemicznym są to acetale cyklicznej formy cukrów – zarówno form furanozowych, jak i
piranozowych
§
podczas procesu hydrolizy związki te rozpadają się na część cukrową (glikan) oraz część niecukrową (aglikon)
– wielkocząsteczkowe aglikony (np. glikozydy nasercowe) noszą ogólną nazwę genin
§
glikozydy wykazują duże zróżnicowanie budowy chemicznej – w ich skład wchodzą zarówno związki wielko-
jak i drobnocząsteczkowe, a część cukrowcowa może być tworzona przez cukier prosty, bądź też łańcuch
oligosacharydowy
§
wśród cukrów wchodzących w skład glikozydów wymienia się najczęściej: L-arabinozę, D-glukozę oraz kwasy
uronowe, natomiast wśród cukrów złożonych – neochesperydoza, ramnozo-glukozo-rutynoza, soforoza,
gentiobioza)
§
zawartość cukru w cząsteczce glikozydu waha się od 1 do 12 cząsteczek
Biosynteza glikozydów. Rodzaje wiązań glikozydowych
§
glikozydy właściwe są heterozydami – powstają w roślinie na drodze biosyntezy w katalizowanej reakcji
przenoszenia reszt cukrowych na odpowiedni akceptor przy udziale specyficznych
transferaz
§
reakcja przebiega wg ogólnego schematu:
UDPG + ROH = C
6
H
12
O
5
-OR + UDP
urydynodifosforan glukozy + ROH = glikozyd + urydynodifosforan
§
w procesie biosyntezy w zależności od rodzaju akceptora reszt cukrowych powstają różne glikozydy wiązane z
drugą cząsteczką za pomocą różnego rodzaju wiązań. Jeżeli akceptor zawiera:
ü
grupę hydroksylową –OH (fenole, alkohole) to powstają O-glikozydy (aglikon połączony jest z
resztą cukrową za pomocą atomu tlenu – wiązanie O-glikozydowe)
ü
grupę tiolową –SH to powstają S-glikozydy lub inaczej tioglikozydy – połączenie następuje przez
atom siarki (wiązanie S-glikozydowe) – ten typ związków reprezentują glukozynolaty
ü
aminową – powstają N-glikozydy z wiązaniem glikozydowym za pośrednictwem atomu azotu
§
dodatkowo jeżeli reakcja zachodzi pomiędzy aktywnym cukrem a atomem wodoru związanym z 3 atomem
węgla to powstają C-glikozydy łączone za pośrednictwem wiązania C-glikozydowego (tego typu wiązanie
występuje w przypadku flawonoidów, w witeksynie, antrazwiązkach) – jest trudne do rozbicia za pomocą
hydrolizy
§
glukozylacja (powstawanie glikozydów) prowadzi do powstania form glikozydowych, które często są mniej
toksyczne od form glikonowych, charakteryzują się większą rozpuszczalnością oraz wchłanialnością
§
glikozydy występują w formach izomerycznych:
np. izometyczne formy D-glikozydów:
CH
2
OH
CH
2
OH
H
CH
O
H
RO
CH
O
OH
OH
H
OH
H
H
OR
H
H
H
OH
H
OH
α-D-glukofuranozyd α-D-glukopiranozyd
lub izomeryczne glukozydy kwercetyny o wzorze ogólnym C
27
H
50
O
17
OH
OH
H
O
OH
glu
O
O
OH
O glu O glu
O glu
OH
O
OH
O
3-soforozyd kwercetyny
bidesmozyd
Właściwości fizykochemiczne glikozydów
§
glikozody są substancjami krystalicznymi
§
są to związki od bezbarwnych do żółtych, rozpuszczalne w wodzie oraz rozpuszczalnikach polarnych
§
dla glikozydów charakterystyczna jest współrozpuszczalność – czysty związek nie musi się rozpuszczać w
danym rozpuszczalniku, ale występując w mieszaninie zyskuje większą rozpuszczalność
§
glikozydy nie dają pozytywnych prób redukcyjnych
§
ulegają hydrolizie kwasowej oraz enzymatycznej
! Grupa związków:
Glikozydy cyjanogenne
§
glikozydy cyjanogenne są grupą glikozydów zawierających w swojej cząsteczce grupę nitrową
§
są to najczęściej połączenia o potencjalnej czynności toksykologicznej
§
pozyskiwanie i badanie glikozydów cyjanogennych odbywa się obecnie za pośrednictwem takich metod
analitycznych jak ekstrakcja chromatografia, wykorzystuje się również badania spektralne w nadfiolecie,
podczerwieni, czy spektrometrię masową
§
są to związki krystaliczne, bezbarwne lub jasnożółte
§
glikozydy cyjanogenne posiadają ogólne wzory chemiczne:
R
C
N
R
C
N
C
C
H
O cukier
R
1
O cukier
R, R
1
= H, alkil lub aryl
§
glikozydy cyjanogenne ulegają hydrolizie enzymatycznej, w wyniku której powstają cukier oraz cyjanowodór,
który wykazuje działanie depresyjne na ośrodek oddechowy i może doprowadzić do jego porażenia, a w
konsekwencji do uduszenia osoby zatrutej
Hydroliza enzymatyczna:
glukozydaza
C
N
R
C
N
oksynitrolaza
R
C
O
glukoza +
+ HCN
C
C
R
1
R
1
O H
R
1
O cukier
cyjantydyna
§
rozpad glikozydów cyjanogennych następuje po roztarciu surowca – wydziela się wówczas charakterystyczny
zapach cyjanowodoru (zapach gorzkich migdałów)
Najważniejsze glikozydy cyjanogenne:
1. Linamaryna
§
linamaryna pod względem chemicznym to β-D-glukozyd acetonocyjanohydryny lub
β-D-glukozyd nitrylu kwas α-hydroksymasłowego
§
związek występuje w nasionach lnu (
Lini semen
)
§
pod wpływem enzymu
linamarazy
rozpada się z wydzieleniem cyjanowodoru
H
3
C
C
N
C
H
3
C
O glu
2. Lotaustralina
§
β-D-glukozyd metyloetyloketocyjanhydryny
§
glikozyd cyjanogenny występujący w niektórych odmianach koniczyny oraz w
nasionach lnu (
Lini semen
)
H
3
H
5
C
2
C
C
N
C
O glu
3. Amygdalina
§
β-D-glukozyd benzaldehydrocyjanhydryny lub β-D-gencjobiozyd nitrylu
kwasu D-migdałowego
§
jest to substancja krystaliczna o gorzkim smaku, nie posiadająca zapachu
§
występuje w nasionach migdału gorzkiego (do 5%)
§
glikozydem towarzyszącym amygdalinie jest prynazyna
H
5
C
6
H
C
N
C
O glu
O glu
4. Prunazyna
§
β-D-glukozyd benzaldehydrocyjanhydryny
§
może towarzyszyć amigdalinie
§
jest to substancja krystaliczna
§
występuje w nasionach lnu oraz w liściach niektórych gatunków z rodziny
Rosaceae
§
w wyniku hydrolizy kwasowej powstaje kwas D(-) migdałowy
H
5
C
6
H
C
N
C
O glu
R
5. Sambunigryna
§
w wyniku hydrolizy kwasowej tego związku powstaje kwas L(+) migdałowy
§
związek ten występuje w liściach, korze oraz kwiatach bzu czarnego
! Surowce:
1.Amygdali semen var. amarae
– nasiona migdała odmiany gorzkiej
Gat. Prunus amygdalus var, amara – migdał gorzki
Rodz. Rosaceae – różowate
2.Lini semen
– nasiona lnu
Gat. Linum usitatissimum – len zwyczajny
Rodz. Linaceae – lnowate
3.Sambuci flos
– kwiat bzu czarnego
Gat. Sambucus nigra – bez czarny
Rodz. Caprifoliaceae - przewiertniowate
! Grupa związków:
Tioglikozydy = glukozynolaty
§
tioglikozydy są nazywane inaczej glukozynolatami – są to S-glikozydy, w których część cukrowa połączona jest
z aglikonem za pośrednictwem atomu siarki
§
są to związki o budowie złożonej, związane estrowo z wodorosiarczanem potasu
§
są to substancje bezbarwne, krystaliczne, rozpuszczalne w wodzie, pozbawione smaku i zapachu
Działanie:
§
tioglikozydy bardzo silnie drażnią błony śluzowej i skórę, powoduje łzawienie oczu, zaczerwienienie, kaszel,
rumienienie oraz przekrwienie skóry
§
powodują uczucie ciepła, ale w dużych ilościach doprowadzają nawet do obumierania tkanek
§
wykazują działanie żółciopędne i żółciotwórcze – stosowane są jako składniki przypraw
§
działają również p/bakteryjnie i p/grzybiczo (jest to związane z obecnością grup siarkowych)
§
stanowią dodatkowo źródło łatwo przyswajalnej siarki
§
glukonolaty pod względem chemicznym stanowią połączenie cukru z wodorosiarczanem potasu lub resztą
synapiny, ich wzór ogólny to:
S C
6
H
11
O
5
R
C
NOSO
2
O X
gdzie X = atom potasu lub synapina (ester choliny i kwasy synapinowego):
O
CH
3
H
(CH
3
)
3
N
+
(CH
2
)
2
O
C
CH
CH
OH
O
O
CH
3
synapina
! Związek:
Synigryna (alliloglukozylat)
Sinapis nigrae semen
– nasiona kapusty gorczycy
Gat. Brassica nigra (Sinapis nigra) – kapusta gorczyca
Rodz. Brassicaceae – kapustowate
§
surowiec zawiera glukozynolaty (sinigryna – 3-5%), olej tłusty
§
stosowany w postaci okładków jako środek rumieniący i rozgrzewający stosowany w bólach
reumatycznych
§
izosiarkocyjany drażnią drogi oddechowe, powodują przekrwienie skóry, w małych ilościach działają
żółciopędnie i żółciotwórczo, natomiast w większych mogą doprowadzić do nekrozy
§
dodatkowo działanie bakteriostatyczne
§
surowiec stosowany jest jako przyprawa
§
synigryna daje olejek gorczycowy
! Związek:
Synalbina
Synapis albae semen – nasiona gorczycy białej, syn: Erucae semen
Gat. Brassica alba – gorczyca biała
Rodz. Brassicaceae – kapustowate
§
występuje w nasionach gorczycy białej, która stosowana jest jako przyprawa
§
nasiona gorczycy białej zawierają do 8% synalbiny
§
wyciągi wodne z całych nasion gorczycy wykazują działanie powlekające i są stosowane w nieżycie
żołądka oraz jelit
§
dodatkowo synalbina wykazuje działanie łagodnie żółciopędne i żółciotwórcze
§
w wyniku rozkładu synalbiny jako aglikon powstaje izosiarkocyjanian p-hydroksybenzylu (stały, nielotny
z parą wodną):
S C
6
H
11
O
5
H
CH
2
NSS
H
C
NOSO
2
O X
X = synapina
izosiarkocyjanian p-hydroksybenzylu
! Związek:
Glukotropeolina
Gat. Trapaoleum majus – nasturcja majowa
Rodz. Trapaolaceae – nasturcjowate
§
wyciągi oraz sok z liści stosowane są w bronchicie oraz stanach zapalnych dróg moczowych
§
surowiec wykazuje działanie bakteriostatyczne
§
związek w wyniku rozpadu daje izosiarkocyjanian benzylu
S C
6
H
11
O
5
C
CH
2
N C S
NOSO
2
O K
izosiarkocyjanian benzylu
! Związek:
Glukoeryzolina
Erisinum sp. – pszonak
Rodz. Brasicaceae – kapustowate
§
surowiec wykazuje działanie bakteriostatyczne
§
glukoeryzolina daje izosiarkocyjanian 4-metylosulforylobutylu
S C
6
H
11
O
5
H
3
C
SO
2
(CH
2
)N C S
H
3
C
SO
2
(CH
2
)
4
C
NOSO
2
O K
izosiarkocyjanian 4-metylosulforylobutylu
Inne związki:
1. glukobrassyna –
aglikon w swej budowie zawiera pochodne indolu
2. glukokapsyferyna –
występuje w kapuście i umożliwia, podobnie jak glukobrassyna, utlenianie jodków do
jodu
! Grupa związków:
Olejki czosnkowe
§
olejki czosnkowe są grupą związków zawierających organicznie związaną siarkę i występujących w
czosnku oraz cebuli jadalnej
§
są to lotne siarczki, di siarczki lub sulfotlenki alkilowe
§
biogenetycznie związane są z cysteiną
§
są to związki intensywnie wonne – wydzielają charakterystyczny, intensywny, nieprzyjemny zapach
mimo iż mogą pochodzić z bezwonnych prekursorów
§
ajoeny występują w formie E oraz formie izomerycznej Z:
S
H
2
C
S
H
2
C
S
S
S
CH
2
H
2
C
S
O
O
E-ajoen
Z-ajoen
§
olejki czosnkowe wykazują działanie antybiotyczne
§
pobudzają one przewód pokarmowy do wydzielania soków trawiennych oraz dodatkowo wzmagają
łaknienie
§
dodatkowo posiadają właściwości dezynfekcyjne i p/robacze
§
obniżają poziom cholesterolu we krwi
! Związek:
Allicyna
§
najważniejszym przedstawicielem olejków czosnkowych jest
allicyna
–
jest to związek biologicznie
czynny, o działaniu bakteriobójczym, p/zapalnym, hipoglikemicznym, hipotensyjnym
§
dodatkowo obniża poziom cholesterolu
§
allicyna powstaje z alliny – składnika cebuli jadalnej – pod wpływem uszkodzenia tkanek cebuli – proces
powstawania allicyny można przedstawić za pomocą równania:
2
H
2
C
CH CH
2
S CH
2
CH COOH
O
H
2
C
CH CH
2
S CH
2
CH CH
2
O
+ C
2
H
5
COOH + 2NH
3
NH
2
allina
allicyna
! Surowiec:
Alli sativi bulbus (cebula czosnku)
Gat. Allium sativum – czosnek pospolity
Rodz. Alliaceae – czosnkowate
§
surowiec znalazł zastosowanie jako przyprawa kuchenna
§
Skład chemiczny:
ü
allina (bezwonna, po uszkodzeniu tkanek przechodzi w allicynę o właściwościach silnie
p/zapalnych)
ü
flawonoidy
ü
aminokwasy
ü
kwas glutaminowy, cysteina
ü
do 0,25% olejku eterycznego
ü
nieznaczne ilości kwasów tłuszczowych, białka, witaminy i minerały
§
Działanie i wykorzystanie w lecznictwie:
ü
surowiec wykazuje działanie bakteriostatyczne w stosunku do bakterii G(+) i G(-)
ü
działa p/robaczo
ü
dodatkowo p/miażdżycowo i żółciopędnie
! Surowiec:
Cepae bulbus (cebula)
Gat. Allium cepa – cebula zwyczajna
Rodz. Alliaceae – czosnkowate
§
preparaty z surowca ułatwiają bliznowacenie ran oraz wygładzają naskórek
§
stosowany w stanach zapalnych dróg oddechowych
§
cebula działa również p/miażdżycowo
§
cebula zwyczajna znalazła zastosowanie jako przyprawa kuchenna
§
Skład chemiczny:
ü
pochodne alliny – po uszkodzeniu mechanicznym tkanki tworzą się estry kwasu tiosulfonowego
ü
śladowe ilości olejku eterycznego
ü
saponiny, pektyny, składniki witamino-mineralne (witaminy B i C)
ü
inulina
Plik z chomika:
anitka3006
Inne pliki z tego folderu:
Fitoterapia schorzeń ośrodkowego układu nerwowego.ppt
(3956 KB)
Beffa M - Ziola. Podręczny leksykon przyrodniczy.pdf
(52674 KB)
olejki eteryczne.ppt
(11836 KB)
tluszcze.pdf
(44 KB)
sluzy.pdf
(30 KB)
Inne foldery tego chomika:
- - ▉ NOWOSCI FILMOWE 2019
- - ▉ FILMY [ NOWOSCI ] 2018
- - ▉ FILMY CHOMIKUJ - NOWOSCI 2018
- ◢◤ FILMY 2016 CHOMIKUJ
! FILMY ZABLOKOWANE - HASLO az
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin