9_glikozydy.pdf

(125 KB) Pobierz
66800582 UNPDF
GLIKOZYDY
Ogólna charakterystyka glikozydów - budowa
§ glikozydy zaliczane są do metabolitów wtórnych rośliny, czyli substancji powstałych w wyniku procesów
metabolicznych zachodzących w obrębie rośliny z wykorzystaniem metabolitów pierwotnych
§ jest to jedna z największych grup fitochemicznych
§ pod względem chemicznym są to acetale cyklicznej formy cukrów – zarówno form furanozowych, jak i
piranozowych
§ podczas procesu hydrolizy związki te rozpadają się na część cukrową (glikan) oraz część niecukrową (aglikon)
– wielkocząsteczkowe aglikony (np. glikozydy nasercowe) noszą ogólną nazwę genin
§ glikozydy wykazują duże zróżnicowanie budowy chemicznej – w ich skład wchodzą zarówno związki wielko-
jak i drobnocząsteczkowe, a część cukrowcowa może być tworzona przez cukier prosty, bądź też łańcuch
oligosacharydowy
§ wśród cukrów wchodzących w skład glikozydów wymienia się najczęściej: L-arabinozę, D-glukozę oraz kwasy
uronowe, natomiast wśród cukrów złożonych – neochesperydoza, ramnozo-glukozo-rutynoza, soforoza,
gentiobioza)
§ zawartość cukru w cząsteczce glikozydu waha się od 1 do 12 cząsteczek
Biosynteza glikozydów. Rodzaje wiązań glikozydowych
§ glikozydy właściwe są heterozydami – powstają w roślinie na drodze biosyntezy w katalizowanej reakcji
przenoszenia reszt cukrowych na odpowiedni akceptor przy udziale specyficznych transferaz
§ reakcja przebiega wg ogólnego schematu:
UDPG + ROH = C 6 H 12 O 5 -OR + UDP
urydynodifosforan glukozy + ROH = glikozyd + urydynodifosforan
§ w procesie biosyntezy w zależności od rodzaju akceptora reszt cukrowych powstają różne glikozydy wiązane z
drugą cząsteczką za pomocą różnego rodzaju wiązań. Jeżeli akceptor zawiera:
ü grupę hydroksylową –OH (fenole, alkohole) to powstają O-glikozydy (aglikon połączony jest z
resztą cukrową za pomocą atomu tlenu – wiązanie O-glikozydowe)
ü grupę tiolową –SH to powstają S-glikozydy lub inaczej tioglikozydy – połączenie następuje przez
atom siarki (wiązanie S-glikozydowe) – ten typ związków reprezentują glukozynolaty
ü aminową – powstają N-glikozydy z wiązaniem glikozydowym za pośrednictwem atomu azotu
§ dodatkowo jeżeli reakcja zachodzi pomiędzy aktywnym cukrem a atomem wodoru związanym z 3 atomem
węgla to powstają C-glikozydy łączone za pośrednictwem wiązania C-glikozydowego (tego typu wiązanie
występuje w przypadku flawonoidów, w witeksynie, antrazwiązkach) – jest trudne do rozbicia za pomocą
hydrolizy
§ glukozylacja (powstawanie glikozydów) prowadzi do powstania form glikozydowych, które często są mniej
toksyczne od form glikonowych, charakteryzują się większą rozpuszczalnością oraz wchłanialnością
§ glikozydy występują w formach izomerycznych:
np. izometyczne formy D-glikozydów:
CH 2 OH
CH 2 OH
H
CH
O
H
RO
CH
O
OH
OH
H
OH
H
H
OR
H
H
H
OH
H
OH
α-D-glukofuranozyd α-D-glukopiranozyd
lub izomeryczne glukozydy kwercetyny o wzorze ogólnym C 27 H 50 O 17
OH
OH
H
O
OH
glu
O
O
OH
O glu O glu
O glu
OH
O
OH
O
3-soforozyd kwercetyny
bidesmozyd
66800582.013.png 66800582.014.png 66800582.015.png
Właściwości fizykochemiczne glikozydów
§ glikozody są substancjami krystalicznymi
§ są to związki od bezbarwnych do żółtych, rozpuszczalne w wodzie oraz rozpuszczalnikach polarnych
§ dla glikozydów charakterystyczna jest współrozpuszczalność – czysty związek nie musi się rozpuszczać w
danym rozpuszczalniku, ale występując w mieszaninie zyskuje większą rozpuszczalność
§ glikozydy nie dają pozytywnych prób redukcyjnych
§ ulegają hydrolizie kwasowej oraz enzymatycznej
! Grupa związków: Glikozydy cyjanogenne
§ glikozydy cyjanogenne są grupą glikozydów zawierających w swojej cząsteczce grupę nitrową
§ są to najczęściej połączenia o potencjalnej czynności toksykologicznej
§ pozyskiwanie i badanie glikozydów cyjanogennych odbywa się obecnie za pośrednictwem takich metod
analitycznych jak ekstrakcja chromatografia, wykorzystuje się również badania spektralne w nadfiolecie,
podczerwieni, czy spektrometrię masową
§ są to związki krystaliczne, bezbarwne lub jasnożółte
§ glikozydy cyjanogenne posiadają ogólne wzory chemiczne:
R
C
N
R
C
N
C
C
H
O cukier
R 1
O cukier
R, R 1 = H, alkil lub aryl
§ glikozydy cyjanogenne ulegają hydrolizie enzymatycznej, w wyniku której powstają cukier oraz cyjanowodór,
który wykazuje działanie depresyjne na ośrodek oddechowy i może doprowadzić do jego porażenia, a w
konsekwencji do uduszenia osoby zatrutej
Hydroliza enzymatyczna:
glukozydaza
C
N
R
C
N
oksynitrolaza
R
C
O
glukoza +
+ HCN
C
C
R 1
R 1
O H
R 1
O cukier
cyjantydyna
§ rozpad glikozydów cyjanogennych następuje po roztarciu surowca – wydziela się wówczas charakterystyczny
zapach cyjanowodoru (zapach gorzkich migdałów)
Najważniejsze glikozydy cyjanogenne:
1. Linamaryna
§ linamaryna pod względem chemicznym to β-D-glukozyd acetonocyjanohydryny lub
β-D-glukozyd nitrylu kwas α-hydroksymasłowego
§ związek występuje w nasionach lnu ( Lini semen )
§ pod wpływem enzymu linamarazy rozpada się z wydzieleniem cyjanowodoru
H 3
C
C
N
C
H 3
C
O glu
2. Lotaustralina
§ β-D-glukozyd metyloetyloketocyjanhydryny
§ glikozyd cyjanogenny występujący w niektórych odmianach koniczyny oraz w
nasionach lnu ( Lini semen )
H 3
H 5 C 2
C
C
N
C
O glu
3. Amygdalina
§ β-D-glukozyd benzaldehydrocyjanhydryny lub β-D-gencjobiozyd nitrylu
kwasu D-migdałowego
§ jest to substancja krystaliczna o gorzkim smaku, nie posiadająca zapachu
§ występuje w nasionach migdału gorzkiego (do 5%)
§ glikozydem towarzyszącym amygdalinie jest prynazyna
H 5 C 6
H
C
N
C
O glu
O glu
4. Prunazyna
§ β-D-glukozyd benzaldehydrocyjanhydryny
§ może towarzyszyć amigdalinie
§ jest to substancja krystaliczna
§ występuje w nasionach lnu oraz w liściach niektórych gatunków z rodziny Rosaceae
§ w wyniku hydrolizy kwasowej powstaje kwas D(-) migdałowy
H 5 C 6
H
C
N
C
O glu
R
66800582.016.png 66800582.001.png 66800582.002.png 66800582.003.png
5. Sambunigryna
§ w wyniku hydrolizy kwasowej tego związku powstaje kwas L(+) migdałowy
§ związek ten występuje w liściach, korze oraz kwiatach bzu czarnego
! Surowce:
1.Amygdali semen var. amarae – nasiona migdała odmiany gorzkiej
Gat. Prunus amygdalus var, amara – migdał gorzki
Rodz. Rosaceae – różowate
2.Lini semen – nasiona lnu
Gat. Linum usitatissimum – len zwyczajny
Rodz. Linaceae – lnowate
3.Sambuci flos – kwiat bzu czarnego
Gat. Sambucus nigra – bez czarny
Rodz. Caprifoliaceae - przewiertniowate
! Grupa związków: Tioglikozydy = glukozynolaty
§ tioglikozydy są nazywane inaczej glukozynolatami – są to S-glikozydy, w których część cukrowa połączona jest
z aglikonem za pośrednictwem atomu siarki
§ są to związki o budowie złożonej, związane estrowo z wodorosiarczanem potasu
§ są to substancje bezbarwne, krystaliczne, rozpuszczalne w wodzie, pozbawione smaku i zapachu
Działanie:
§ tioglikozydy bardzo silnie drażnią błony śluzowej i skórę, powoduje łzawienie oczu, zaczerwienienie, kaszel,
rumienienie oraz przekrwienie skóry
§ powodują uczucie ciepła, ale w dużych ilościach doprowadzają nawet do obumierania tkanek
§ wykazują działanie żółciopędne i żółciotwórcze – stosowane są jako składniki przypraw
§ działają również p/bakteryjnie i p/grzybiczo (jest to związane z obecnością grup siarkowych)
§ stanowią dodatkowo źródło łatwo przyswajalnej siarki
§ glukonolaty pod względem chemicznym stanowią połączenie cukru z wodorosiarczanem potasu lub resztą
synapiny, ich wzór ogólny to:
S C 6 H 11 O 5
R
C
NOSO 2 O X
gdzie X = atom potasu lub synapina (ester choliny i kwasy synapinowego):
O
CH 3
H
(CH 3 ) 3
N +
(CH 2 ) 2
O
C
CH
CH
OH
O
O
CH 3
synapina
! Związek: Synigryna (alliloglukozylat)
Sinapis nigrae semen – nasiona kapusty gorczycy
Gat. Brassica nigra (Sinapis nigra) – kapusta gorczyca
Rodz. Brassicaceae – kapustowate
§ surowiec zawiera glukozynolaty (sinigryna – 3-5%), olej tłusty
§ stosowany w postaci okładków jako środek rumieniący i rozgrzewający stosowany w bólach
reumatycznych
§ izosiarkocyjany drażnią drogi oddechowe, powodują przekrwienie skóry, w małych ilościach działają
żółciopędnie i żółciotwórczo, natomiast w większych mogą doprowadzić do nekrozy
§ dodatkowo działanie bakteriostatyczne
§ surowiec stosowany jest jako przyprawa
§ synigryna daje olejek gorczycowy
66800582.004.png
! Związek: Synalbina
Synapis albae semen – nasiona gorczycy białej, syn: Erucae semen
Gat. Brassica alba – gorczyca biała
Rodz. Brassicaceae – kapustowate
§ występuje w nasionach gorczycy białej, która stosowana jest jako przyprawa
§ nasiona gorczycy białej zawierają do 8% synalbiny
§ wyciągi wodne z całych nasion gorczycy wykazują działanie powlekające i są stosowane w nieżycie
żołądka oraz jelit
§ dodatkowo synalbina wykazuje działanie łagodnie żółciopędne i żółciotwórcze
§ w wyniku rozkładu synalbiny jako aglikon powstaje izosiarkocyjanian p-hydroksybenzylu (stały, nielotny
z parą wodną):
S C 6 H 11 O 5
H
CH 2 NSS
H
C
NOSO 2 O X
X = synapina
izosiarkocyjanian p-hydroksybenzylu
! Związek: Glukotropeolina
Gat. Trapaoleum majus – nasturcja majowa
Rodz. Trapaolaceae – nasturcjowate
§ wyciągi oraz sok z liści stosowane są w bronchicie oraz stanach zapalnych dróg moczowych
§ surowiec wykazuje działanie bakteriostatyczne
§ związek w wyniku rozpadu daje izosiarkocyjanian benzylu
S C 6 H 11 O 5
C
CH 2 N C S
NOSO 2 O K
izosiarkocyjanian benzylu
! Związek: Glukoeryzolina
Erisinum sp. – pszonak
Rodz. Brasicaceae – kapustowate
§ surowiec wykazuje działanie bakteriostatyczne
§ glukoeryzolina daje izosiarkocyjanian 4-metylosulforylobutylu
S C 6 H 11 O 5
H 3
C
SO 2 (CH 2 )N C S
H 3
C
SO 2
(CH 2 ) 4
C
NOSO 2 O K
izosiarkocyjanian 4-metylosulforylobutylu
Inne związki:
1. glukobrassyna – aglikon w swej budowie zawiera pochodne indolu
2. glukokapsyferyna – występuje w kapuście i umożliwia, podobnie jak glukobrassyna, utlenianie jodków do
jodu
! Grupa związków: Olejki czosnkowe
§ olejki czosnkowe są grupą związków zawierających organicznie związaną siarkę i występujących w
czosnku oraz cebuli jadalnej
§ są to lotne siarczki, di siarczki lub sulfotlenki alkilowe
§ biogenetycznie związane są z cysteiną
§ są to związki intensywnie wonne – wydzielają charakterystyczny, intensywny, nieprzyjemny zapach
mimo iż mogą pochodzić z bezwonnych prekursorów
§ ajoeny występują w formie E oraz formie izomerycznej Z:
66800582.005.png 66800582.006.png 66800582.007.png
S
H 2
C
S
H 2
C
S
S
S
CH 2
H 2
C
S
O
O
E-ajoen
Z-ajoen
§ olejki czosnkowe wykazują działanie antybiotyczne
§ pobudzają one przewód pokarmowy do wydzielania soków trawiennych oraz dodatkowo wzmagają
łaknienie
§ dodatkowo posiadają właściwości dezynfekcyjne i p/robacze
§ obniżają poziom cholesterolu we krwi
! Związek: Allicyna
§ najważniejszym przedstawicielem olejków czosnkowych jest allicyna jest to związek biologicznie
czynny, o działaniu bakteriobójczym, p/zapalnym, hipoglikemicznym, hipotensyjnym
§ dodatkowo obniża poziom cholesterolu
§ allicyna powstaje z alliny – składnika cebuli jadalnej – pod wpływem uszkodzenia tkanek cebuli – proces
powstawania allicyny można przedstawić za pomocą równania:
2
H 2
C
CH CH 2 S CH 2 CH COOH
O
H 2
C
CH CH 2 S CH 2 CH CH 2
O
+ C 2 H 5 COOH + 2NH 3
NH 2
allina
allicyna
! Surowiec: Alli sativi bulbus (cebula czosnku)
Gat. Allium sativum – czosnek pospolity
Rodz. Alliaceae – czosnkowate
§ surowiec znalazł zastosowanie jako przyprawa kuchenna
§ Skład chemiczny:
ü allina (bezwonna, po uszkodzeniu tkanek przechodzi w allicynę o właściwościach silnie
p/zapalnych)
ü flawonoidy
ü aminokwasy
ü kwas glutaminowy, cysteina
ü do 0,25% olejku eterycznego
ü nieznaczne ilości kwasów tłuszczowych, białka, witaminy i minerały
§ Działanie i wykorzystanie w lecznictwie:
ü surowiec wykazuje działanie bakteriostatyczne w stosunku do bakterii G(+) i G(-)
ü działa p/robaczo
ü dodatkowo p/miażdżycowo i żółciopędnie
! Surowiec: Cepae bulbus (cebula)
Gat. Allium cepa – cebula zwyczajna
Rodz. Alliaceae – czosnkowate
§ preparaty z surowca ułatwiają bliznowacenie ran oraz wygładzają naskórek
§ stosowany w stanach zapalnych dróg oddechowych
§ cebula działa również p/miażdżycowo
§ cebula zwyczajna znalazła zastosowanie jako przyprawa kuchenna
§ Skład chemiczny:
ü pochodne alliny – po uszkodzeniu mechanicznym tkanki tworzą się estry kwasu tiosulfonowego
ü śladowe ilości olejku eterycznego
ü saponiny, pektyny, składniki witamino-mineralne (witaminy B i C)
ü inulina
66800582.008.png 66800582.009.png 66800582.010.png 66800582.011.png 66800582.012.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin