4_gumy_pektyny.pdf
(
65 KB
)
Pobierz
48639054 UNPDF
WYKŁAD 4
I. Gumy roślinne
§
gumy zaliczane są do patologicznych wydzielin roślinnych powstających w obrębie błon komórkowych w
wyniku mechanicznego uszkodzenia tkanek
§
występują najpospoliciej w obrębie gatunków zaliczanych do rodziny
Fabaceae (bobowate), Rosaceae
(różowate)
oraz
Mimosaceae (mimozowate)
§
w dużych ilościach pozyskiwane są z gatunków roślin egzotycznych
Budowa gum roślinnych:
§
gumy charakteryzują się budową bardzo zbliżoną do śluzów roślinnych
§
są to mieszaniny substancji wielkocząsteczkowych
§
w ich skład wchodzą zarówno polisacharydy rozgałęzione o charakterze niekwaśnym oraz kwaśnym (bogate
w kwasy uronowe)
§
podstawowymi związkami prostymi są pentozy, metylopentozy, galaktoza, fruktoza, ksyloza, kwas
glukuronowy i galakturonowy, arabinoza
§
cukry występują w formie pirazonowej, za wyjątkiem arabinozy, która występuje w formie fumaranowej
Rozpuszczalność:
§
w ziemnej wodzie, podobnie jak śluzy, pęcznieją
§
w wodzie ciepłej rozpuszczają się tworząc koloidalne, gęste zawiesiny
§
roztwory posiadają zwiększoną lepkość, dlatego wykorzystywane są jako kleje
1. Guma arabska (Gummi arabicum) FP VI
Syn: Gummi Acaciae
gat. Acacia Senegal – akacja senegalska, rodz. Mimosaceae (mimozowate)
§
guma arabska uzyskiwana jest w wyniku nacięcia pni i gałęzi afrykańskich gatunków akacji – poprzez
ranienie rośliny nożem uzyskuje się twardziejącą na wietrze substancję, którą oczyszcza się z drewna
§
zbieranie surowca odbywa się pod koniec pory deszczowej
§
do celów leczniczych wykorzystywana jest forma o jasnym wyglądzie, pozbawiona zanieczyszczeń
mechanicznych – ma postać przeświecających, jasnożółtych bryłek lub surowiec sproszkowany
Skład chemiczny:
§
podstawową masę stanowi arabinoza – 80% - jest to polisacharyd, sól wapniowa, magnezowa, potasowa
kwasu arabinowego, czyli rozkrzewionego heteropolisacharydu składającego się ze składników
prostych: :-arabinozy L-ramnozy, D-galaktozy i kwasu D-glukuronowego w stosunku 3:1:3:1
§
dodatkowo występują enzymy utleniające – oksydaza, peroksydaza (można się ich pozbyć poprzez
kilkugodzinne ogrzewanie surowca lub działanie alkoholami)
Znaczenie i wykorzystanie w lecznictwie:
§
wykorzystywana jako środek pomocniczy w technologii postaci leku
§
łagodzi przykry zapach niektórych substancji leczniczych
§
znalazła zastosowanie również jako stabilizatorem emulsji
§
składnik do wyrobu pigułek, tabletek – silny środek wiążący
§
w niektórych preparatach (głównie płynny) guma arabska daje efekt powlekający i osłaniającya
2. Tragakanta FP VI (guma tragankowa)
Syn: Gummi Tragacantha FP VI
gat. Astragalus gummifer – traganek gumodajny, rodz. Fabaceae (bobowate)
§
traganek gumodajny jest krzewem silnie ciernistym i jest charakterystyczny dla obszarów Azji Mniejszej
(Syria, Irak)
§
w produkcie handlowym guma tragankowa jest ukształtowana w postaci wstążek, często powyginanych
lub w występuje postaci jasnożółtych płatów
§
jest to zakrzepła na powierzchni rośliny charakterystyczna wydzielina
Skład chemiczny:
§
basoryna (50-60%) – polisacharyd, bardzo silnie pęczniejący, ale nie rozpuszczający się w wodzie
§
do 30% tragakantyny – polisacharyd również rozkrzewiony o charakterze kwaśnym, nieznacznie
rozpuszczający się w wodzie – jego składnikami są głównie ksyloza, galaktoza i kwas galakturonowy
§
w ilościach śladowych również enzymy utleniające
Zastosowanie w lecznictwie
§
środek łagodnie przeczyszczający (głównie bas oryna)
§
silnie pobudza perystaltykę jelit na drodze mechanicznej
§
w technice farmaucetucznej stanowi składnik maści beztłuszczowych, drażetek, emulsji, w przypadku
tabletek dodawana jest jako środek wiążący i poślizgowy (składnik otoczek tabletek powlekanych)
3. Indyjska tragakanta (guma Karaya)
gat. Sterculia urens, rodz. Sterculiaceae (orzesznikowate)
§
pozyskiwana ze zranionych lub nadpalonych pni drzewa występującego pospolicie w Indiach
§
rozdrobniona guma ma kształt szaro-białych kawałków o charakterystycznym zapachu kwasu octowego
§
w wodzie karaya bardzo silnie pęcznieje
Skład chemiczny:
§
heteropolisacharydy – ramnogalaktouronian
Zastosowanie w lecznictwie:
§
środek łagodnie przeczyszczający
§
indyjska tragakanta dodawana jest do różnego rodzaju klei wykorzystywanych do przymocowywania
protez zębowych
§
dodawana jako środek wiążący w lakierach do włosów
§
substancja zagęszczająca i stabilizująca niektóre postacie leków
II. Pektyny
§
pektyny są produktami o charakterze polisacharydowym, bardziej kwaśnym
§
zlokalizowane w środkowej blaszce ściany komórkowej – są ważnymi związkami biorąc pod uwagę fizjologię
roślin i ich ochronę przed czynnikami zewnętrznymi
§
zawierają liczną grupę poliuronidów (polimerów kwasów uronowych) odkładających się w błonie komórkowej,
zewnętrznej części ściany komórkowej jako substancja sklejająca, uzupełniająca i wypełniająca
§
jest to również materiał budulcowy i wzmacniający w tkankach przewodzących
§
znaczne ilości pektyn powstają jako produkty uboczne przy produkcji soków owocowych
§
wśród poliuronidów wyróżnia się dwie duże grupy:
ü
złożone z heterogalaktouronianów – zbudowane najczęściej z ramnozy, pochodnych kwasów uronowego:
arabinowego i galakturonowego
ü
złożone z homogalaktouronianów – połączenia kwasów uronowych powiązanych wiązaniami α-1,4-
glikozydowymi
§
największe ilości pektyn występują w niedojrzałych owocach
§
są to produkty bardzo cenne pod względem farmaceutycznym oraz ważne dla fizjologii rośliny, jednak
charakteryzują się one nieprzyjemnym smakiem
Podział pektyn:
§
kwasy pektynowe
–polimeryuronoweliniowe,składającesię nawetdo100jednostekkwasuD-
galakturonowego powiązanych wiązaniem α-1,4-glikozydowym
§
kwasy pektyninowe
– estry kwasów pektynowych (grupa karboksylowa może być estryfikowana alkoholem
metylowym, a grupa hydroksylowa mogą być acetylowana), produkt modyfikacji cząsteczki będzie posiadał
charakterystyczne dla siebie właściwości fizykochemiczne takie jak np. rozpuszczalność w wodzie, co może
wpływać na jego aktywność farmakologiczną
§
protopektyny
– związki nierozpuszczalne w wodzie, zespoły kilku kwasów pektynowych połączonych jonami
wapniowymi, mogą tworzyć również połączenia kwasów pektynowych z cząsteczkami celulozy
Właściwości:
§
rozpuszczają się koloidalnie w wodzie (z wyjątkiem protopektyn, które nie ulegajążelowaniu), mają właściwości
żelowania
§
pektyny tworzą galaretki po dodaniu wody
Zastosowanie w lecznictwie:
§
działanie powlekające na błony śluzowe p/pokarmowego i dróg oddechowych
§
regulują wypróżnienia
§
niekiedy wykorzystywane w objawowym leczeniu biegunek u dzieci – działanie łagodnie zapierające,
p/biegunkowe
§
pektyny znacznie obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi
§
w technologii farmaceutycznej – dodatek do wielu postaci leków jako substancja wypełniająca, rozsadzająca
(głównie w tabletach musujących) oraz jako stabilizator emulsji
Plik z chomika:
anitka3006
Inne pliki z tego folderu:
WHO monografie t.3.PDF
(1930 KB)
WHO monografie t.2.PDF
(2615 KB)
WHO monografie t.1.PDF
(2301 KB)
sproszkowane_roslinne_surowce_lecznicze.PDF
(297 KB)
Rosliny_lecznicze_i_ich_praktyczne_zastosowanie.pdf
(3386 KB)
Inne foldery tego chomika:
- - ▉ NOWOSCI FILMOWE 2019
- - ▉ FILMY [ NOWOSCI ] 2018
- - ▉ FILMY CHOMIKUJ - NOWOSCI 2018
- ◢◤ FILMY 2016 CHOMIKUJ
! FILMY ZABLOKOWANE - HASLO az
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin