Grillowanie.pdf

(47 KB) Pobierz
Grillowanie
Grillowanie
Grill najlepiej rozstawić w miejscu osłoniętym od wiatru, dym nie
powinien kierować się na boki i podwędzać naszych biesiadników. Do
palenia w grillu używamy węgla drzewnego, który spala się bardzo
powoli i długo utrzymuje żar, można uzyć też specjalnych brykietów. Jako
rozpałka najskuteczniejsza jest specjalna podpałka w kostkach lub w
płynie, nie powinno się uzywać denaturatu czy benzyny.
Podczas grillowania dobrze jest używać specjalnej dmuchawy, która
znacznie przyspiesza rozpalanie węgla, jeśli nie masz, to wystarczy
machanie gazetą. Gdy węgiej dobrze się rozżarzy i na wierzchu zbierze
się mała warstewka popiołu, można zacząć grillowanie. Pamietaj aby
ruszt posmarować przed pieczeniem olejem, zapobiegnie to przyklejaniu
się potraw.
Przed połozeniem mięsa na ruszcie watro też dodać do węgla gałązki
jałowca lub innych ziół, mięso nabierze wspaniałego aromatu.
Mięso z grilla
Mięso do pieczenia na grillu wybieramy chude (z drobiu udka i piersi,
ponadto kotlety cielęce, schab, karkówkę, żeberka, kiełbasę). Kroimy je
na niezbyt duże kawałki, by porcje mogły równomiernie się upiec.
Upieczone kawałki mięsa lub warzyw solimy dopiero po upieczeniu,
ponieważ sól powoduje wysychanie pieczonej potrawy.
- kotlety na grillu upieką się równomiernie jeśli nie będą grubsze niż 2
cm
- grubsze kawałki mięsa jak np. kawałki kurczaka przewracaj kilka razy
- kotlety, steki i sznycle przewracaj na ruszcie tylko raz, będą bardziej
soczyste
- każdy kawałek mięsa będzie bardziej aromatyczny i soczysty, jeśli przed
ułożeniem na grillu umieścisz go minimum na 30 minut w marynacie.
Jeszcze lepsze bedzie gdy poleży w marynacie 12 - 24 godzin.
Przykładowe marynaty:
Do kotletów cielęcych
Do 1/2 szklanki oleju dodać 1,5 łyżki startej skórki pomarańczowej, 6
łyżek soku z pomarańczy i 2 posiekane strączki czuszki. Doprawić chilli i
sosem worchester.
Do kotletów wieprzowych
1
21559235.001.png
1/4 szklanki piwa wymieszać z 1 /4 szklanki oleju, łyżką octu winnego i
musztardy. Dodać 2 posiekane dymki (razem ze szczypiorkiem), łyżkę
natki i 2 laurowe listki.
Do drobiu
1/2 szklanki oleju wymieszać z sokiem i skórką startą z jednej cytryny.
Dodać 3 łyżki posiekanych świeżych ziół (oregano, rozmaryn, szałwia,
natka, koperek).
Kiełbaski z grilla
- na grilla najlepsze są specjalne kiełbaski do tego celu przeznaczone, ale
nadają się również inne byle nie były podsuszane
- przed pieczeniem kawałki kiełbasy natnij z wierzchu a w nacięcia
powkładaj czosnek utarty z majerankiem
- podczas pieczenia możesz polewać kiełbasy jasnym lub ciemnym
piwem
Szaszłyki
- najlepsze są szaszłyki z mięsa o krótkim czasie pieczenia: wątróbka,
pierś kurczaka lub indyka, polędwica wieprzowa
- mięso które się długo piecze można wcześniej zmielić i uformować z
nich kotleciki
- bardzo dobrym składnikiem szaszłyków jest boczek, który uchroni
niewielkie kawałki mięsa przed nadmiernym wysuszeniem
- składniki na szaszłyki kroj na kawałki o podobnej wielkości, tylko wtedy
będą gotowe o tym samym czasie
- składniki powinny być dosyć luźno nabite na szpadki aby mogły dobrze
upiec się w środku
Ryby z grilla
-małe ryby piecz w całości, duże lepiej pokroić na dzwonka
-przed grillowaniem zamarynuj je w marynacie z białego wina lub
bulionu, soku cytrynowego, oleju, wegety i pieprzu
-ryby w całości najlepiej piecz w specjalnych formach lub zawinięte w
folię aluminiową
ryby przed pieczeniem posmaruj stopionym masłem
Warzywa
2
21559235.002.png
Warzywa (papryka, ziemniaki, kabaczki, cebula, kukurydza, główki
czosnku) i owoce (jabłka, banany) pieczemy bezpośrednio na ruszcie lub
w folii aluminiowej.
- do warzyw z grilla podaj smakowe masełka; zrobisz je ucierając masło
z suszoną papryką, posiekanym czosnkiem lub zieleniną
- kolby kukurydzy będą bardzo dobre gdy przed pieczeniem owiniesz je
plastrami boczku
- pomidorki lub papryki możesz upiec w całości, napełniając je ziarnami
kukurydzy, startym żółtym serem wymieszanym z ugotowanym ryżem lub
nadzieniem z mielonego mięsa
Przepis na aromatyczny olej
Posmarowane olejem przed pieczeniem warzywa i mięso nabiorą
wyrazistego zapachu, jeśli wcześniej do butelki z olejem włożymy
gałązkę świeżych ziół melisy, bazylii, szałwii, majeranku lub tymianku,
ewentualnie natki lub koperku. Możemy też dodać parę kropli octu
winnego, kilka listków laurowych, owoców jałowca lub marynowanego
pieprzu. Olej obstawiamy na24 godziny do lodówki
3
21559235.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin