Przepisy Wielkanocne - Dieta Dukana.doc

(1148 KB) Pobierz
Przepisy Wielkanocne – dieta Dukana

Przepisy Wielkanocne – dieta Dukana



Pasztecik z piersi z kurczaka i wątróbek drobiowych

- 2 pojedyncze filety z kurczaka,
- 4 wątróbki drobiowe
- cebulka
- przyprawy, pieprz sól do smaku

Piersi z kurczaka mielimy na mięso mielone razem z cebulką, ugotowaną na mleku wątróbkę kroimy drobno i przyprawiamy. Mięso z kurczaka mieszamy z drobno pokrojoną wątróbką, doprawiamy i formujemy w kształcie walca zawijając w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku ok 30 min, sprawdzając co 10 min stan upieczenia.

Tuńczyk z selerem naciowym

1 laska selera naciowego
puszka łososia w sosie własnym lub łosoś wędzony w plastrach
1/4 twarożku naturalnego Figura
3-4 łyżki jogurtu naturalnego 0%
łyżka siekanego koperku
sól, pieprz, czosnek, curry do smaku

Seler naciowy pokroić w paseczki, wrzucić do niego pokrojonego w paski łososia wędzonego lub łososia z puszki w sosie własnym duże kawałki. Wszystko zalać sosem zrobionym z twarożku, jogurtu, koperku i przypraw.

 

Kule faszerowane z piersi kurczaka

Na teflonie na odrobinie wody udusiłam starte na grubej tarce pieczarki z solą ,pieprzem, papryką. Do miski poszatkowałam trochę pora, czerwonej papryki, troszkę chudej szynki i odrobinę mozareli light, jak wystygły pieczarki zmieszałam i do lodówki. Rozbiłam piersi z kurczaka, posoliłam. Wyciągnęłam zimny farsz uformowałam kule, oblepiłam piersiami i spięłam na wszelki wypadek by się nie rozwaliły. Wrzuciłam do gotującej osolonej wody na jakieś 6-7 minut

Sałatka śledziowa z papryka

płaty śledzia z octu                                                                        por
papryka konserwowa (lub świeża)                                                cebula
czosnek                                                                                          jogurt naturalny
przyprawy - sól, pieprz i co tam jeszcze lubicie

Śledzia, paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę, surowego pora w talarki - wrzucamy do miski, wyciskamy czosnek, przyprawiamy i zalewamy jogurtem.
Im dłużej stoi w lodówce tym jest smaczniejsze...
Ilości dodatków dowolna
Zamiast papryki może być ogórek konserwowy/kiszony
Jajka faszerowane śledziem i cebula

na 2 porcje
5 jajek
50 dr filetów śledziowych odsączone z oleju
50 g cebuli
majonez Dukana do ozdoby – tylko!!!

Jajka ugotowane kroimy na pól, wyjmujemy żółtka które z cebulka i śledziem mielimy w maszynce 2 razy, dodać ciut majonezu lub jogurtu i wypełnić połówki białka masa
 


Tuńczyk z jajkiem i marchewką

3 puszki tuńczyka-odlać zalewę
5 średnich marchewek - ugotować i zetrzeć na grubej tarce
5 jajek-ugotować na twardo i również zetrzeć jak marchew
łyżka majonezu Dukana
szczypior
sól, pieprz

Sałatkę najlepiej podawać w przezroczystej salaterce. Na dno wykładamy tuńczyka, wyżej marchew i wygładzamy. Jajka mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku i przykrywamy marchew. Całość posypujemy grubo szczypiorkiem(można zieloną pietruszką jeśli ktoś woli).

 

Krokiety z pieczarkami

Naleśniki zrobić wg przepisu Dukana.
Farsz:
pieczarki (ja zrobiłam z 1/2 kg)
cebula
jajka ugotowane na twardo (ja ugotowałam 3)
sól, pieprz

Cebulę i pieczarki usmażyć na patelni do momentu wyparowania wody. Ugotowane jajka posiekać i połączyć z pieczarkami i cebulą, przyprawić do smaku. Farsz zawinąć w naleśniki (3 "rogi" naleśnika do środka i zawijać w stronę nie zawiniętego 4 "rogu" naleśnika).
Zawinięte krokiety obtoczyłam w jajku i w pół zmielonych otrębach owsianych i na patelni obsmażyłam na kropli oleju.



Śledź w majeranku i czosnku

3-4 płaty śledziowe wymoczyć według uznania, potem posypać majerankiem i dodać rozgniecione 2-3 ząbki czosnku, wrzucić do słoiczka, wymieszać i odstawić na godzinkę.
 

 

 

 

Piersi zapiekane pod beszamelem



Kolejna alternatywa dla piersi. Są miękkie, soczyste i na prawdę dobre. Bez pomidora idealnie nadają sie na fazę bez warzyw. Polecam:)

Składniki (na 1 porcję):

·         1 pierś z kurczaka

·         150g serka granulowanego

·         1 łyżka przecieru pomidorowego

·         1/4 szklanki mleka

·         1 łyżeczka mazeiny

·         pomidor

·         szczypta gałki muszkatołowej i białego pieprzu

·         oregano

·         czosnek granulowany

·         sól, pieprz

Piersi rozbić, posolić, popieprzyć i obsypać czosnkiem granulowany. Podsmażyć na dobrze rozgrzanym teflonie. Z mleka, mazeiny, gałki i białego pieprzu przygotować beszamel.

Piersi wyłożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować cienką warstwą przecieru pomidorowego, obsypać oregano i zalać beszamelem. Na piersi wyłożyć odsączony serek granulowany i położyć plastry pomidora.

Piec w 170*C ok 20 minut.

 

 

 

 

 


Sałatka Jarzynowa

1 seler                                                                   2-3 marchewki
1 cebula                                                                2-3 ogórki konserwowe
2-3 pomidory                                                       1brokuł
2 jajka                                                                  majonez Dukana

Wszystkie warzywa i jajka gotujemy( oczywiście oprócz pomidorów, cebuli i ogórka). Brokuł gotujemy osobno. Kroimy, zalewamy majonezem.


Galaretka wykwintna

składniki:
pierś z kurczaka,                                                      jajko na twardo,
pojemnik krewetek w zalewie własnej,                   ugotowana marchew,
zielona pietruszka,                                                    pieprz w ziarnkach, żelatyna

Pierś z kurczaka ugotować z marchewką do miękkości, przyprawić do smaku. Wywar przecedzić, żelatynę rozpuścić i połączyć z wywarem(według przepisu na opakowaniu). Na dno małych miseczek włożyć trzy ziarnka pieprzu, przykryć plasterkiem jajka. Zalać niewielką ilością wywaru z żelatyną, poczekać aż stężeje. Dalej włożyć parę krewetek a na nie posiekaną pietruszkę i znowu zalać wywarem, odczekać aż stężeje. dalej marchewka w talarkach i pierś w kosteczkach i jak poprzednio trochę wywaru. Na końcu znowu kawałek jajka.
Te warstwy można powtarzać albo stworzyć własną kompozycję.
Danie podawać tak jak klasyczną galaretkę. Znakomite z sosem chrzanowym.

 

Roladki z kurczaka na gorąco:

Składniki:
2 filety z kurczaka                                                4 plastry szynki light
2 jaja                                                                     zielona pietruszka
gotowana marchew                                              1 litr chudego bulionu (z kurczaka lub kostki)
przyprawy: np. przyprawa do kurczaka,

papryka słodka, sól, pieprz, pieprz ziołowy, itp. według uznania

Filety przekroić wzdłuż i wybić z nich zgrabne kotlety. Wyjdą cztery. Posolić, popieprzyć ewentualnie posypać tylko przyprawą do kurczaka. Jajka ugotować na twardo i posiekać. Połączyć z drobno posiekaną pietruszką, doprawić do smaku.
Na filet położyć plaster szynki, to posmarować masą jajeczną, na to ułożyć kawałek gotowanej marchewki. Filet zwinąć w rulonik, obwiązać nitką bądź spiąć wykałaczką. Roladki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, podlać gorącym bulionem. Dusić pod przykryciem ok. 45 minut.

W innej wersji marchew można zastąpić uduszonymi pieczarkami albo kawałkiem świeżej czerwonej papryki. Do wersji z pieczarką proponuję do duszenia dodać parę plastrów pieczarek. Roladki wyśmienicie smakują także na zimno. Ładnie wyglądają pokrojone w plastry.

 



Roladka dobra na wszystko ;)

Składniki:

·         150g chudego białego sera

·         1 ugotowane na twardo jajko

·         2 korniszony

·         0,5 cebuli

·         sól, pieprz

·         1-2 łyżki jogurtu naturalnego

·         duże plastry wędliny drobiowej

 

Cebulę i ogórek posiekać w drobną kosteczkę. Ser ugnieść widelcem z jajkiem, dodać cebulę, ogórek, sól, pieprz i jogurt. Wyrobić masę.

Plastry wędliny ułożyć na folii aluminiowej/folii spożywczej. Na środek wędliny nałożyć ser i uformować roladkę. Dokładnie zawinąć i wsadzić do lodówki. Kroić w plastry

 

Racuszki cynamonowe lub kakaowe na słodko:

Ubić białko-w zależności od ilości chętnych do jedzenia (2-4 szt.)
rozbełtać żółtko, dodać ok.4 łyżek otrąb (aż będzie gęste, lub dodać mazeinę), cynamon lub kakao, dodać słodzik (w płynie lub rozpuszczony w mleku).
Delikatnie połączyć z białkiem. Smażyć na patelni teflonowej.

Kurczak w sosie musztardowym lub musztardowo chrzanowym:

sos: 2-3 łyżeczki musztardy, 3-4 łyżki jogurtu naturalnego,1 łyżeczka chrzanu (do wyboru)
kurczaka obtoczyć w dowolnych przyprawach, poczekać 2 godz, włożyć do rękawa do gotowania, zalać sosem (niedużo, żeby przykryło dno worka), nakłuć rękaw
piec ok 1,5-2 godziny. Przed podaniem polać kolejną porcją sosu, przyozdobić koperkiem, jajkiem na twardo w plastrach

 

Sałatka z paluszkami surimi.

1 opakowanie surimi
1 świeży ogórek
1 szczypior
1 opakowanie białego chudego sera
1 jogurt naturalny 0%
przyprawy do smaku wedle uznania

Surimi, ogórek i szczypior kroimy w kostkę, dodajmy ser, jogurt i przyprawy do smaku. Wszystko mieszamy i gotowe.

 

 

Żurek

Składniki:
pierś z kurczaka albo kawałek chudego mięsa z indyka
cebula                                                                                           parę sztuk pieczarek
jajka na twardo                                                                             parę plasterków szynki light
zakwas na żurek w butelce
pieprz, sól, majeranek, listek laurowy, ew. kostka rosołowa light

Dzień wcześniej ugotować wywar na mięsie z listkiem laurowym i ew. kostką. Schłodzić, wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia z zimnego wywaru zdjąć tłuszcz, bo i tak będzie. Podgrzać. Cebulę skroić w kosteczkę i sparzyć na sitku wrzącą wodą. Dodać do wywaru. Pieczarki umyć ( nie obierać!), pokroić w paski i też dodać. Gotować aż będą miękkie. Dolać barszcz lub żurek z butelki, ale nie mieszać zawartości, tylko zlać z wierzchu, żeby było bez mąki ze spodu!!! Dodać przyprawy w tym sporo majeranku. Na koniec dołożyć jajka połówki lub w kostkę jak kto woli i pokrojoną w długie paski szynkę light. Jeśli mało kwaśny to można zakwasić sokiem z cytryny lub odrobiną octu winnego.
Można też wzbogacić go kawałkami mięsa z wywaru, jak kto lubi.

 

 

Jaja z łososiem:

Składniki:
cztery jajka ugotowane na twardo                                       cytryna
łosoś wędzony w plastrach                                                  ewentualnie kapary
żelatyna                                                                                kostka warzywna
koperek świeży                                                                   

Jajka przekroić na połówki, na każdą położyć po trzy kapary i owinąć paskiem z łososia. Ułożyć w salaterce. Obsypać dookoła kaparami, udekorować kawałkami cytryny, najlepiej plasterki na pół albo na cztery. Ułożyć łodyżki kopru. Kostkę warzywną rozpuścić we wrzątku. Spróbować smak, nie może być za intensywny, dodać żelatynę według przepisu na opakowaniu. Tężejącą galaretką zalać jajka. Można zrezygnować z kaparów, bo są dość słone i nie każdy je lubi. Wtedy na każdej owiniętej łososiem połówce można położyć po trzy ziarnka pieprzu. Też wychodzi super.


Rolada łososiowa

Składniki:
łosoś wędzony w plastrach                                                     chudy biały ser
kubeczek twarożku ligot                                                         pęczek koperku
10 szt kaparów                                                                        pieprz, sól
żelatyna

Twarożek i biały ser zmiksować na gładką masę, doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany koperek, kapary (można ich dać więcej). Żelatynę ok. dwóch łyżeczek rozpuścić w minimalnej ilości wody i dodać do masy serowej. Plastry łososia ułożyć na srebrnej folii tak aby zachodziły na siebie i tworzyły prostokąt. Masę serowo-koperkową rozsmarować na łososiu. Całość zwinąć w roladę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Podawać pokrojoną w plastry przybraną koperkiem i cytryną.

Śledzie w pomidorach:

Składniki:
4 płaty śledziowe w occie                                                     2 duże cebule
mała puszka koncentratu pomidorowego                              sól, pieprz

Cebule pokroić w talarki, sparzyć na sicie gorącą wodą. Przełożyć do garnkach, dodać koncentrat, odrobinę wody, sól i pieprz do smaku. Ewentualnie dodać 1/4 łyżeczki słodziku. Chwilę pogrzewać stale mieszając. Pozostawić do ostygnięcia. Z płatów śledziowych zdjąć skórę (lekko schodzi), pokroić na kawałki. Śledzie ułożyć na półmisku, zakryć masą cebulowo-pomidorową. Przykryć folią, odstawić na dobę do lodówki.
 


Śledzie w sosie tatarskim:

Składniki:
4 płaty śledzia w occie                                              mały jogurt naturalny 0%
korniszon                                                                   cebula
grzybki w occie                                                          papryka w occie
sól, pieprz


Ze śledzi zdjąć skórę, pokroić na kawałki. Wszystkie marynaty i cebulę pokroić w drobną kostkę, połączyć z jogurtem. Doprawić do smaku. Śledzie połączyć z sosem. Odstawić, aby smaki się połączyły.

 

Jajka z wątróbką


Składniki:
jajka ugotowane na twardo                                            wątróbka drobiowa
nać pietruszki                                                                 ziarna sezamu
cebula


Wątróbkę ugotować. Cebulkę poddusić. Drobno wszystko dokładnie pokroić, zmieszać z żółtkami przyprawami i sezamem oraz nacią. Ponakładać w białka i jeść ze smakiem :)

 

Zupa chrzanowa


-1.5 litra lekkiego rosołku-lub z kostki knorra-z dodatkiem liścia laurowego-ziela angielskiego i ziarenek pieprzu..
-słoiczek tartego chrzanu
-jogurt naturalny
-4 jajka na twardo
-zamiast kiełbaski można dodać- kosteczki szynki z indyka lub gotowanego kurczaka
-składniki dodawać kolejno-zagotować-doprawić przyprawką do smaku

Podawać bardzo gorące-pietruszka lub rzeżucha do dekoracjii mile widziana
Wiadomo ostrość zupy zależy od nas samych-jedni wolą łagodniejszą inni ostrzejszą
 

 

 



Krem z brokułów

Składniki:

·         1 pierś z kurczaka/indyka

·         2 marchewki

·         1 duża pietruszka

·         1 cebula

·         2 ząbki czosnku

·         450g mrożonych brokułów

·         3 łyżki jogurtu naturalnego

·         2 łyżki maizeny

·         sól, pieprz

·         3 ziarenka ziela angielskiego

 

Pierś opłukać i zagotować ok 20min w 2 litrach wody. Marchewkę, pietruszkę i pokroić w paski. Wrzucić do mięsa. Cebulę obrać i w całości dodać do wywaru. Gotowac do miękkości mięsa. Przyprawić solą, pieprze, dorzucić obrany i rozgnieciony czosnek i ziele angielskie. Brokuły wrzucić do garnka i zalać 2 szklankami wrzątku. Zagotować i gotować 4 min. Odcedzić. Z wywaru warzywno-mięsnego wyjąć mięso, cebulę i ziele. Dodać brokułę.

Zupę potraktować blenderem do uzyskania jednolitej masy.

W misce połączyć jogurt ze skrobią. Dodać powoli gorący krem (ok.1 szklanki) i dokładnie wymieszać (dzięki temu zahartujemy jogurt i nam się nie zważy w zupie). Pod zupą zmniejszyć gaz i powoli wlewać zahartowany jogurt energicznie mieszać. Mieszając zagotować.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin