Pączki serowe.doc

(25 KB) Pobierz
Pączki serowe

Pączki serowe

 

 

Pączki serowe - składniki

60 dag mąki

40 dag tłustego sera twarogowego

12 dag margaryny

15 dag cukru

2 dag drożdży

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki śmietany

4 jajka

3 łyżki mleka

1 torebka cukru waniliowego (1.6 dag)

sól

3/4 szklanki konfitur lub dżemu

0.5 kg smalcu do smażenia

1 szklanka cukru pudru do posypania

 

 

Pączki serowe - sposób przygotowania

Z drożdży, mleka i 3 łyżek mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Ser zemleć. Pozostałą mąkę połączyć z posiekaną margaryną, śmietaną, serem, jajkami, cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą. Dodać rozczyn i wyrobić gładkie ciasto. Formować z niego kulki, do środka każdej kłaść po łyżeczce konfitur. Pączki odłożyć do wyrośnięcia. W naczyniu o dużej średnicy roztopić tłuszcz. Wrzucać pączki na wrzący tłuszcz. Smażyć do uzyskania jasnobrązowego koloru

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin