Ciasto Krowka oraz Zebra,.rtf

(3 KB) Pobierz

Ciasto „Krówka

 

Produkty:

4 jajka

3 łyżki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z powyższych produktów ubić biszkopt i upiec

 

 

Krem:

3 jajka

1 kostka masła

1 cukier waniliowy

Masło utrzeć i dodać zmiksowane na puszystą masę jajka z cukrem i cukrem waniliowym -  dobrze wszystka połączyć

 

Bakalie ( rodzynki, orzechy, wiśnie bez pestek )

 

Krówka

2 szklanki mleka

2 szklanki cukru

0,5 kostki margaryny

100 gr. Wódki

 

Mleko i cukier gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając, dodać margarynę i jeszcze gotować aż będzie gęstnieć, zdjąć z ognia i dodać wódkę dobrze wymieszać i wylać na ciasto.

Na biszkopt wyłożyć krem, rozsmarować ułożyć bakalie, wylać przestudzoną krówkę.

 

 

-------------------------------------------------------

 

ZEBRA

 

Poziom trudności:

Dla początkujących

Składniki:

• 2,5 szklanki mąki
• 1,5 szklanki cukru
• 5 jajek
• 2 łyżki kakao
• 1 szklanka oleju
• 0,25l wody gazowanej słodkiej
• 1 aromat rumowy i cytrynowy
• 1 proszek do pieczenia duży
• 100g czekolady na polewę

Sposób przyrządzenia:

- Białka ubić z cukrem na sztywną pianę;
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia;
- Do żółtek dodać olej, wodę, mąkę i pianę z białek ciągle mieszając;
- Ciasto podzielić na dwie części;
- Do jednej dodać kakao i aromat rumowy, a do drugiej aromat cytrynowy;
- Na środek blachy wylewać na przemian ciasto ciemne i jasne;
- Piec 30 do 40 minut w temperaturze 200 stopni;
- Ciasto polać polewą i posypać kokosem

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin