Ciasto „Krówka”
Produkty:
4 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z powyższych produktów ubić biszkopt i upiec
Krem:
3 jajka
1 kostka masła
1 cukier waniliowy
Masło utrzeć i dodać zmiksowane na puszystą masę jajka z cukrem i cukrem waniliowym - dobrze wszystka połączyć
Bakalie ( rodzynki, orzechy, wiśnie – bez pestek )
Krówka
2 szklanki mleka
2 szklanki cukru
0,5 kostki margaryny
100 gr. Wódki
Mleko i cukier gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając, dodać margarynę i jeszcze gotować aż będzie gęstnieć, zdjąć z ognia i dodać wódkę dobrze wymieszać i wylać na ciasto.
Na biszkopt wyłożyć krem, rozsmarować ułożyć bakalie, wylać przestudzoną krówkę.
-------------------------------------------------------
ZEBRA
Poziom trudności:
Dla początkujących
Składniki:
• 2,5 szklanki mąki• 1,5 szklanki cukru• 5 jajek• 2 łyżki kakao• 1 szklanka oleju• 0,25l wody gazowanej słodkiej• 1 aromat rumowy i cytrynowy• 1 proszek do pieczenia duży• 100g czekolady na polewę
Sposób przyrządzenia:
- Białka ubić z cukrem na sztywną pianę;- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia;- Do żółtek dodać olej, wodę, mąkę i pianę z białek ciągle mieszając;- Ciasto podzielić na dwie części;- Do jednej dodać kakao i aromat rumowy, a do drugiej aromat cytrynowy;- Na środek blachy wylewać na przemian ciasto ciemne i jasne;- Piec 30 do 40 minut w temperaturze 200 stopni;- Ciasto polać polewą i posypać kokosem
in_ika