przepis na rogaliki.doc

(25 KB) Pobierz
ok

ok. 1/2 torebki mąki,
2 jaja
1 margaryna,
1 szkl. śmietany gęstej i kwaśnej
5 - 10 dkg drożdży
1/2 szkl. cukru bo są na słodko.
Drożdże rozpuścić w śmietaniejak zaczną pracować to z wymienionych składników wyrobić ciasto z zaczynemdrożdży.Zarobione ciasto dać na 2 godz. do lodówki, ale można zrobić je dzień wcześniej.
Rozwałkować część ciasta ( a pozostałe leży dalej w lodówce i tak po kawałku odkrajam  ) i pociąć w pasy na szerokość 10 - 12 cm.
A teraz pas na ukośne trójkąty.Tak jak by porysować zęby od góry w dół.Podstawa trójkąta na 8 cm.
Na wyciętym trójkącie ułożyć wielkości wiśni nadzienie i zrolować rogaliki od podstawy  do szpica.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni temp. i piec ok. 10 - 15 min.Robić szybko !
Upieczone rogaliki posypać cukrem pudrem.Przepis wypróbowany, zawsze się udaje, polecam Smacznego !
Bardzo dziękuję za wpisy i wszystkie V. pozdrawiam i te komentujące i te odwiedzające.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin