Garnek soczewicy z kiszoną kapustą i warzywami.doc

(205 KB) Pobierz
Garnek soczewicy z kiszoną kapustą i warzywami

Garnek soczewicy z kiszoną kapustą i warzywami

 

Składniki:

 

ponad pół filiżanki zielonej soczewicy;

pół dużej cebuli pokrojonej w kostkę;

1-2 ząbków czosnku;

1,5 marchewki;

½ pietruszki;

¼ selera;

marchewka, pietruszka i seler pokrojone w kostkę o boku ok. 5 mm

pełna filiżanka kiszonej kapusty;

5 pieczarek pokrojonych w plastry;

przecier pomidorowy;

oliwa z oliwek;

słodka papryka;

sól;

majeranek.

 

Wykonanie:

 

1.W dość dużym garnku o szerokim dnie podsmażyć cebulę i czosnek na oliwie z oliwek. Następnie włożyć warzywa, pieczarki, chwilę przesmażać, dodać soczewicę i kapustę kiszoną. Dolać wodę, tak aby przykrywała zawartość garnka na co najmniej 2-3 cm.

2. Warzywa z soczewicą dusimy , aż warzywa i soczewica zmiękną. Przy czym marchewka, seler, pietruszka powinny zostać al dente, aby zachowały jak najwięcej swoich wartości, tak żeby ich IG nie podniosło się maksymalnie, nie wspominając o walorach smakowych. Ja duszę warzywa ok. 20 minut.

3. Doprawić do smaku solą , majerankiem, słodką papryką oraz przecierem pomidorowym – ok. 2 łyżki.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin