Wyposażenie kuchni.pdf

(291 KB) Pobierz
Poradnik
Poradnik
Projektowanie kuchni
Funkcjonalne zaplanowanie kuchni jest bardzo ważne dla ergonomii pracy, wygody
przyszłego użytkownika i powinno być traktowane na równi z kryterium estetyki, a być może
nawet jest ważniejsze. Planowanie kuchni należy już zacząć na etapie remontu domu czy
mieszkania albo ich budowy - ważne jest m.in. odpowiednie rozplanowanie przyłączy,
zaplanowanie miejsca, w którym wystąpią płytki, określenie wysokości parapetów. Poniżej
przedstawiamy wybrane zagadnienia z zakresu projektowania kuchni.
Określenie stylu i kolorystyki
Określenie stylu i kolorystyki kuchni jest pierwszym etapem procesu projektowania. Wybór
kolorów powinien być zdeterminowany m.in. położeniem okna względem stron świata.
Optymalna jest lokalizacja od północy (tak najczęściej projektuje się położenie okna w domu
jednorodzinnym). Ponieważ jest to najcieplejsze pomieszczenie w domu - latem gotowanie w
kuchni z oknem po stronie południowej to prawdziwy koszmar... Dla małych kuchni dogodny
jest wybór jasnej kolorystyki, która optycznie powiększa pomieszczenie. Daje to również
doskonałe rezultaty przy małym oknie kuchennym i przy położeniu okna od północy - choć
preferowane, to jednak daje mało światła dziennego. Warto również pamiętać, że z kolei w
słonecznej, dobrze oświetlonej kuchni lepiej unikać powierzchni z połyskiem, które mogą
powodować nieprzyjemne odbicia i razić w oczy. Za to w takiej kuchni można sobie pozwolić
na ciemniejsze ściany i meble.
Jeśli chodzi o styl kuchni, to do wyboru są:
Kuchnie retro - rustykalne, angielskie, prowansalskie -
dominują tu drewno, rzeźbione listwy, witraże, stylowe
dodatki, a sprzęt AGD jest zabudowany i niewidoczny
Kuchnie nowoczesne - proste formy, łączenie materiałów:
drewna, folii, laminatu, metalu; duża funkcjonalność,
praktycznie nieograniczone możliwości
Kuchnie high-tech - „laboratorium kuchenne”, w którym
dominują barwy chłodne, a najczęściej wykorzystywanym
materiałem jest metal i szkło; często uwidocznione są
wysoko zautomatyzowane sprzęty AGD
Równolegle z wyborem stylu i kolorystyki kuchni warto zaplanować, jak będzie wykończona
ściana. Powierzchnie, zwłaszcza te nad ciągami stojących szafek, są zawsze narażone na
zabrudzenie. Do wyboru są następujące wykończenia ścian:
·
zmywalna tapeta winylowa,
·
specjalna farba do kuchni i łazienek, czyli pomieszczeń mokrych,
·
okładziny i płytki ze szkła, metalu lub tworzywa,
·
płytki ceramiczne.
1
13991462.012.png 13991462.013.png 13991462.014.png
ściana wykończona
płytą ze stali
nierdzewnej - bardzo
efektowne,
nowoczesne i
praktyczne
rozwiązanie (bardzo
łatwa do zmywania -
brak uskoków i
wrąbków)
ściana malowana
specjalną farbą
do kuchni - tani i
neutralny sposób
na wykończenie
powierzchni
ściana wykończona
płytą w takiej samej
okleinie jak blat -
ładnie łączy w całość
ścianę z meblami
kuchennymi; jest łatwa
do utrzymania w
czystości
ściana wykończona
płytkami
ceramicznymi -
najlepsze rozwiązanie
do tradycyjnych
kuchni; ważne, aby
fugi były z materiału
łatwego do
przemywania
Obecne i przyszłe wymagania użytkownika
Średnio kuchnię użytkuje się ok. 20 lat i często się w niej przebywa, dlatego warto w
szczegółach przemyśleć wymagania i życzenia w stosunku do kuchni, aby wprowadzone
rozwiązania były funkcjonalne i cieszyły przez długie lata. Z pewnością na decyzję o takich
czy innych rozwiązaniach mają wpływ gabaryty pomieszczenia, przyzwyczajenia i
oczekiwania użytkowników oraz charakterystyka gospodarstwa domowego.
Gabaryty pomieszczenia
Konieczne jest wymierzenie pomieszczenia. Z jego wielkości wynikać będzie, ile miejsca
można będzie przeznaczyć na różne funkcje kuchni. Ważne w planowaniu będą:
·
powierzchnia pomieszczenia oraz jego wysokość,
·
wymiary (wysokość, szerokość) oraz liczba i rozmieszczenie wejść do kuchni,
·
wymiary (przede wszystkim wysokość nad podłogą i szerokość) okna, wysokości
parapetów,
·
istniejące przyłącza (prąd, woda) - nawet jeżeli planowane jest ich przemieszczenie,
·
rozmieszczenie ewentualnych pomieszczeń pomocniczych, np. spiżarni.
Określenie potrzeb
Warto zastanowić się nad rodzinnymi nawykami:
·
jaki styl życia prowadzi użytkownik i jakie ma zwyczaje związane z gotowaniem - to
determinuje wybór kuchenki oraz ilość miejsca niezbędnego do przygotowywania
posiłków,
·
jak często robione są zakupy, a co za tym idzie, jaką wybrać lodówkę i ile potrzeba
miejsca na zapasy,
·
jakie sprzęty będą używane - konieczne będzie wyznaczenie miejsc na gniazdka i
włączniki oraz punktów świetlnych,
2
13991462.015.png 13991462.001.png 13991462.002.png 13991462.003.png
·
czy kuchnia ma służyć tylko do przygotowywania posiłków, czy ma to być również
jadalnia, miejsce spotkań - określenie funkcji.
Obok tych ogólnych informacji istotne są:
·
wzrost użytkownika kuchni - aby dopasować optymalną wysokość blatu,
·
sposób pracy użytkownika - czy użytkownik jest praworęczny, czy leworęczny - ma to
znaczenie dla odpowiedniego ustawienia stref,
·
ilość przechowywanych produktów w kuchni.
Określenie potrzebnej przestrzeni użytkowej
W kuchni przeciętnie przechowuje się 250 kg różnego rodzaju przedmiotów i zapasów. Żeby
to wszystko pomieścić, potrzebna jest odpowiednia przestrzeń użytkowa, czyli odpowiednia
liczby półek i szuflad w szafkach. Nie ma niczego mniej wygodnego niż przechowywanie
zastawy stołowej w piwnicy, pokoju lub spiżarni na skutek błędów popełnionych przy
projektowaniu kuchni.
Projektant pomoże dobrać odpowiednie typy szafek do różnego rodzaju produktów.
Wybór układu umeblowania kuchni
Kuchnie są planowane w różnych układach. Do najprostszych układów należą:
układ jednorzędowy
najprostszy i najmniej
ergonomiczny układ, ponieważ
znacznie wydłuża drogę, jaką
trzeba pokonać pomiędzy
poszczególnymi strefami
układ w kształcie litery L
podobnie jak jednorzędowa
tak i ta kuchnia wymaga
pokonywania długich
odcinków pomiędzy strefami,
co wydłuża czas pracy
układ dwurzędowy układ
prosty, ale zapewniający dobrą
komunikację w obrębie
pomieszczenia, bo strefy są
znacznie bliżej siebie niż w
dwóch poprzednich układach
Bardziej skomplikowane układy to kuchnie w kształcie litery U, G oraz kuchnie z wyspą:
3
13991462.004.png 13991462.005.png 13991462.006.png 13991462.007.png 13991462.008.png 13991462.009.png
układ w kształcie litery U
układ bardzo popularny i
równie korzystny pod
względem funkcjonalnym,
jego zaletą jest bliskość stref
względem siebie oraz
maksymalne wykorzystanie
powierzchni pomieszczenia
układ w kształcie litery G
dobrze się sprawdza w
pomieszczeniach o rzucie
zbliżonym do kwadratu, w
dużych
kuchniach można powiązać go
z wyspą pośrodku
układ z wyspą w układ
mieszkania o połączonej w
całość strefie dziennej (np.
pokój dzienny wraz z kuchnią i
jadalnią) znakomicie wpisuje
się wyspa, która optycznie
wydziela kuchnię, nie ujmując
przestrzeni otwartemu
układowi mieszkania. Należy
jednak pamiętać, że nie w
każdym przypadku wyspa jest
możliwa - jej zaplanowanie
obwarowane jest wieloma
ograniczeniami
Zaplanowanie stref
Każdy dobry projekt kuchni uwzględnia podział na odpowiednie strefy pracy. Prawidłowe
ustawienie stref skraca do minimum pokonywanie odcinków codziennie przebywanych w
kuchni i ułatwia pracę. Rozróżnia się 5 stref w kuchni: strefę zapasów, przechowywania,
zmywania, przygotowywania posiłków oraz gotowania i pieczenia. Podana kolejność jest
odpowiednim układem stref dla osoby praworęcznej. W przypadku osoby leworęcznej układ
powinien być odwrotny. Nawet w małej kuchni dobrze jest rozdzielić poszczególne strefy
chociaż niewielkimi połaciami blatów, by móc odłożyć np. garnek lub wyjęte z lodówki
produkty.
zapasy
tutaj powinny być przechowywane zapasy żywności, zarówno
niewymagające chłodzenia, jaki i wymagające chłodzenia - dlatego
niezbędnymi elementami tej strefy są lodówka i zamrażarka oraz
wysoka szafa z cargo lub szufladami wewnętrznymi
przechowywanie
w tej strefie powinna się znajdować zastawa stołowa, tj. szkło,
porcelana i sztućce
4
13991462.010.png
zmywanie
to tzw. strefa mokra, w niej powinny się znajdować zlew, zmywarka,
powinno być miejsce na odkładanie i suszenie naczyń oraz na
przechowywanie detergentów, a także na składowanie i segregowanie
śmieci
przygotowywanie
to serce kuchni - powinna zająć miejsce w miarę możliwości
najbardziej centralne, konieczny jest blat roboczy (jego minimalna
szerokość to 90 cm) oraz dostęp do narzędzi kuchennych niezbędnych
do przygotowywania posiłków (desek do krojenia, noży, robota
kuchennego itp.), a także do często wykorzystywanych produktów
żywnościowych (takich jak przyprawy, olej itp.)
gotowanie, pieczenie
w tej strefie powinny się znaleźć piekarnik, płyta grzejna, kuchenka
mikrofalowa, pochłaniacz pary; tutaj także przechowywane powinny
być formy do ciast, garnki, pokrywki i patelnie
Trójkąt roboczy w kuchni
Aby kuchnia była funkcjonalna, tzn. aby użytkownik nie nadkładał drogi, odległości
pomiędzy trzema podstawowymi urządzeniami w kuchennym trójkącie nie powinny
przekraczać:
·
od lodówki do zlewozmywaka 120-210 cm,
·
od zlewozmywaka do pieca 120-210 cm (w małych pomieszczeniach 90 cm),
·
od lodówki do pieca 120-270 cm.
Pionowe rozmieszczenie stref w kuchni
Dobrym pomysłem jest rozmieszczenie poszczególnych artykułów na odpowiednich
poziomach przy uwzględnieniu częstotliwości użytkowania tych produktów:
·
Często stosowane produkty w łatwo dostępnych szufladach bezpośrednio pod blatem
lub na najniższym poziomie szafek wiszących.
·
Rzadziej stosowane produkty poniżej i powyżej tego poziomu.
·
Sporadycznie używane produkty na najwyższym poziomie szafki górnej i na
najniższym poziomie szafki dolnej.
Wysokość blatów
Poziom blatu roboczego powinien być dopasowany do wysokości użytkownika.
·
Przy ugiętym ramieniu odległość między łokciem a blatem powinna wynosić 10-15
cm.
·
Zalecana wysokość blatów w kuchni: 89-91 cm do pracy na stojąco, 70-75 cm do
spożywania posiłków, 110-115 cm w przypadku barku.
·
Należy zwrócić uwagę, że różne czynności wymagają różnej wysokości blatu
roboczego. Pod względem ergonomii pracy najlepiej, gdy płyta do gotowania jest
niżej od blatu roboczego.
5
13991462.011.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin