Pulpety w sosie awgolemonoPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 45 min.500 g miesa mielonego,125 g masla,60 g ryzu,1 jajo,1 posiekana cebula,1 peczek posiekanej zielonej pietruszki,sol, pieprz.Sos:250 ml bulionu,3 jaja,sok z 2 cytryn.1. Mieso wymieszac dokladnie z pozostalymi skladnikami. Uformowac kulki wielkosci orzecha wloskiego.2. W rondlu zagotowac wode z dodatkiem masla i soli. Kulki wrzucac do wody jedna po drugiej delikatnie mieszajac, by nie przywarly do dna. Gotowac 10 minna bardzo malym ogniu.3. Wyjac lyzka durszlakowa, ulozyc na polmisku i wstawic do nagrzanego piekarnika.4. Jaja ubic, ubijajac dodac sok z cytryn, malymi porcjami wlac bulion calyczas mieszajac, pozostawic na malym ogniu i ciagle powoli mieszac az zgestnieje. Pilnowac, by sie nie zagotowalo.5. Polmisek z polpetami wyjac z piekarnika, polac obficie sosem. Podawac z ryzem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 44.
bassma