Lejczak, biotechnologia, pytania z egzaminu.doc

(46 KB) Pobierz

Biotechnologia  grupa  TB B1

1.       Wanilina – produkcja:

a)      Z nasion wanilii

b)      Z fenyloalaniny

c)       Z kwasu ferulowego

d)      Z naturalnych składników (coś takiego)

2.       Ile wyróżniamy etapów produkcji drożdży piekarskich?

a)      2

b)      3

c)       4

d)      5

3.       Co dodaje się do oczyszczenia rud uranu:

a)      Związków żelaza

b)      Związków siarki

4.       Pierwsza roślina transgeniczna:

a)      Ziemniaki odporne na herbicydy

b)      Ziemniaki odporne na stonkę

c)       Pomidory o przedłużonym dojrzewaniu

d)      Kukurydza odporna na herbicydy

5.       Co nie jest polimerem glukozy?

a)      Dekstran

b)      Pullulan

c)       Guma ksantanowa

d)      Agar agar

6.       Jakie enzymy są wyłączane przy tworzeniu piwa nisko i bezalkoholowego?

a)      Alfa amylaza

b)      Beta amylaza

c)       Alfa i beta amylazy

7.       Gdzie nie ma fermentacji mlekowej?

a)      Produkcja salami

b)      Produkcja laktozy

c)       Produkcja serwatki

d)      Kwaszenie ogórków

8.       Wykorzystanie systemów biologicznych w celu redukcji zanieczyszczeń ziemi, powietrza i wody to:

a)      Bioremediacja

b)      Biodegradacja

c)       Biostymulacja

d)      Bioakumulacja

 

 

1. Która reakcja jest przykładem fermentacji tlenowej i beztlenowej:

a) synteza octu winnego

b) synteza kwasu mlekowego

c) synteza antybiotyków (trofofaza - tlenowo, idiofaza - beztlenowo) (albo odwrotnie)

d) synteza kwasu octowego

 

2. Azotobakteryna to:

a) nawóz

b) szczepionka nawozowa

c) szczepionka

d) bakteria rozkładająca azot

 

3. Aspartam jest syntetyzowany w 2 reakcjach, którymi są:

a) transestryfikacja i amidyzacja

b) włączenie amoniaku do podwójnego wiązania i utworzenie wiązania amidowego

 

4. Abzymy

a) przeciwciała monoklonalne

 

5. Biosurfaktanty - co robią

b) wytwarzane przez mikroorganizmy mogące żyć na podłożu z węglowodorami

 

6. Hamowanie zwrotne L-Glu (czy L Lys) jest regulowane przez:

a) czynniki regulujące przepuszczalność błony

b) biotynę niezbędną do syntezy fosfolipidów

 

7. Jakie organizmy produkują Dekstran polimer glukozy z wiązaniem alfa 1,6?

a) Leuconoastoc mesenteroides

b) Aspergillus Niger

c) Gluconobacter

d) Bacilus Turingensis

 

8. MEOR jakie drobnoustroje

a) chemoautotrofy

b) rozkładające ropę

c) chemolitotrofy

d) autotrofy

 

9. Aminoglikozydy przez co są produkowane?

a) bakterie właściwe

b) grzyby niższe

c) promieniowce

 

10. Probiotyki to:

a) żywe mikroorganizmy działające korzystnie na organizm człowieka –z notatek Guru

b) coś z biomasą

 

11. Reuteryna to:

a) bakteriocyna

 

 

12. Bioługowanie miedzi…

a) chemoautotrofy

b) chemolitotrofy

 

13. Substratem dla produkcji octu winnego może być:

a) tylko wino

b) etanol

c) każdy coś tam ze słodem

d) praktycznie każdy substrat węglowodorowy w zależności od części świata

 

14. Bioinsektycydami nie są:

a) wirusy roślinne

 

15. Hydrataza nitrylowa- jaką reakcję przeprowadza

a) aromatyczne nitryle

b) akryloamid

c) hydralizacja nitryli do amidów

 

 

16) Metoda Francuska/orleańska to proces

a) wgłębny

b) powierzchniowy

c) ociekowy

 

17) Słodowanie piwa

a) wykorzystanie właściwości kiełkujących nasion

b) wykorzystanie substancji zapasowych z nasion

c) standaryzacja cukrów

d) ekstrahowanie czegoś

 

18) Bioplastik to

a) biodegradowalny związek syntetyczny

b) Enzymmy immobilizowane na nosniku polimerowym

c) polimer o aktywności katalitycznej z enzymem

 

19) Jakie bakterie biorą udział w dojrzewaniu sera

a) mezofilne

b) acidofile

c) alkalofile

d) psychrofile

 

20) Jak się nazywa proces, gdy doda się kwasu fenolooctowego do penicylin:

a) biosynteza ukierunkowana

b) mutageneza

 

21) Przykładem reakcji zachodzącej tlenowo i beztlenowo jest:

a) synteza octu winnego

b) synteza kwasu mlekowego

c) synteza antybiotyków (trofofaza - tlenowo, idiofaza - beztlenowo) (albo odwrotnie)

d) synteza kwasu octowego

 

 

22. Słodowanie piwa

a) wykorzystanie właściwości kiełkujących nasion

b) wykorzystanie substancji zapasowych z nasion

c) standaryzacja cukrów

d) ekstrahowanie czegoś

 

23.Aspartam jest syntetyzowany w 2 reakcjach, którymi są:,

a) Estryfikazja i tworzenie wiązania peptydowego

b) transestryfikacja i amidyzacja

c) włączenie amoniaku do podwójnego wiązania i utworzenie wiązania amidowego

d) hydroliza wiąznia i utlenienie powstałych produktow

 

24.Bioinsektycydami nie są:

a) wirusy roślinne

b) laseczka turyńska

c) bakulowirusy

 

25. Jak sok pomidorowy jest zageszczony i lepki spowodowane to jest

a)Niskim albo wysokim pH

b)Wzrotem temperatury

c)Dekstryny

d)Pektynazy

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin