mleko-WSZYSTKO.pdf

(5348 KB) Pobierz
208135817 UNPDF
ZWIĄZEK PRYWATNYCH PRZETWÓRCÓW MLEKA
PRZEWODNIK
DOBREJ PRAKTYKI HIGIENICZNEJ i PRZETWÓRCZEJ
W BRANŻY MLECZARSKIEJ
PUBLIKACJA DOFINANSOWANA Z FUNDUSZU PROMOCJI MLECZARSTWA
Warszawa, listopad 2006
208135817.007.png
Publikacja doinansowana ze środków Funduszu Promocji Mleczarstwa
Autorzy
mgr inż. Iwona Daniszewska
lek. wet. Bogumiła Mikołajczak
lek. wet. Małgorzata Miodyńska
dr inż. Elżbieta Nitecka
prof. dr n. wet. Joanna Szteyn
Redakcja
dr inż. Elżbieta Nitecka
Recenzent
prof. dr hab. inż. Stefan Ziajka
Korekta
lek. wet. Stanisław Tomaszewski
lek. wet. Iwona Zawinowska
© Copyright by
Związek Prywatnych Przetwórców Mleka
ISBN 83–917997–1–9
Wydawca
Związek Prywatnych Przetwórców Mleka
00–930 WARSZAWA, ul. Wspólna 30
tel. (0-preix-22) 623 22 17,623 10 57
fax (0-preix-22) 623 27 55
Skład, druk i oprawa
Poligraia GREG
02–673 Warszawa, ul. Konstruktorska 4
tel. (0-preix-22) 339 01 45,339 01 57
208135817.008.png 208135817.009.png 208135817.010.png 208135817.001.png
PODZIĘKOWANIA
Niniejszy Przewodnik mógł powstać jedynie dzięki pracy i zaangażowaniu jego autorów, któ-
rym dziękuję za wytrwałość w dążeniu do celu jakim było opracowanie, w oparciu o setki
stron nieustannie zmieniających się przepisów, jak najbardziej aktualnej zawartości niniej-
szego dokumentu.
Niezaprzeczalny wkład w kształt Przewodnika wnieśli recenzent – prof. dr hab. Stefan Ziajka
oraz lekarze weterynarii – Pani Iwona Zawinowska oraz Pan Stanisław Tomaszewski, których
cenne uwagi i wskazówki zostały uwzględnione i wykorzystane.
Oddawany do Państwa rąk Przewodnik Dobrej Praktyki Higienicznej i Przetwórczej nie
osiągnąłby również takiego poziomu merytorycznego gdyby nie opinie i komentarze, jakie
zechcieli przekazać nam liczni eksperci oraz specjaliści ds. zapewniania bezpieczeństwa
i jakości w zakładach przetwórczych reprezentujących zarówno prywatne jak i spółdzielcze
mleczarstwo, którym pragnę podziękować za poświęcony czas i nieoceniony wkład.
Pragnę również podziękować Panu Wojciechowi Wojtyrze – Dyrektorowi Departamentu
Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pani
dr Jolancie Roli oraz prof. dr hab. Bolesławowi Wojtoniowi z Państwowego Instytutu Wete-
rynaryjnego w Puławach, a także Pani dr Małgorzacie Niepokulczyckiej i mgr Elżbiecie Sie-
liwanowicz z Federacji Konsumentów, dzięki których życzliwym uwagom udało się uniknąć
potknięć oraz nieścisłości.
W tym miejscu dziękuję również przedstawicielom pozostałych organizacji branżowych
zaangażowanych w powstanie tego dokumentu: Panu mgr inż. Markowi Murawskiemu oraz
Pani mgr Ewie Muszalskiej z Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich – Związku Rewi-
zyjnego, Pani dr Elżbiecie Jakubczyk reprezentującej Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy.
Składam serdeczne podziękowania wszystkim członkom Związku Prywatnych Przetwórców
Mleka, którzy od samego początku realizacji tego projektu, przez niemal dwa lata, wspierali
i podtrzymywali mój entuzjazm do opracowania niniejszego dokumentu i służyli życzliwie
swą wiedzą i doświadczeniem.
Dr inż. Elżbieta Nitecka
Dyrektor Biura Zarządu
Związku Prywatnych Przetwórców Mleka
208135817.002.png 208135817.003.png
208135817.004.png
OPINIA GłóWNEGO LEKArZA
WETEryNArII – frAGMENT
W opinii Głównego Lekarza Weterynarii treść Przewodnika powinna pomóc przedsiębior-
com sektora mleczarskiego we wdrażaniu procedur opartych o HACCP ściśle powiązanych
z charakterem ich produkcji. Dokument ten proponuje użyteczne zalecenia i wskazuje, co jest
najlepszą praktyką w przemyśle mleczarskim w odniesieniu do poszczególnych wymagań
rozporządzeń (WE) nr 178/2002, 852/2004 oraz 853/2004.
Pomimo, że jest to dobrowolny instrument, Przewodnik ten pozwoli przedsiębiorstwom
sektora mleczarskiego (na poziomie produkcji podstawowej i produkcji ponadpodstawo-
wej) dokonać właściwego wyboru, jak spełnić wymagania prawne, które są wyrażone w cha-
rakterze bardziej ogólnych pojęć w rozporządzeniach. W nowych przepisach higienicznych,
ustanowiony jest szereg wymagań, które pozostawiają prawo wyboru przedsiębiorstwom
spożywczym. Dodatkowo część przepisów jest sformułowana jako cele do osiągnięcia, pod-
czas gdy podmiot działający na rynku musi opracować środki do osiągnięcia tych celów.
Opracowany Przewodnik jest dobrym narzędziem służącym do pomocy podmiotom dzia-
łającym na rynku spożywczym w podejmowaniu rozstrzygnięć o konieczności, właściwości,
adekwatności lub wystarczalności podejmowanych działań i określaniu środków do osiągnię-
cia celów zawartych w rozporządzeniach np. wskazuje częstotliwość badań laboratoryjnych.
Przewodnik zawiera także użyteczne procedury, które powinny zapewnić właściwe wdroże-
nie rozporządzeń, jak procedury czyszczenia i dezynfekcji w zakładach przetwórczych, pro-
cedury zwalczania szkodników.
Treść Przewodnika jest zgodna z art. 3, 4 i 5 rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 i w związku
z tym Przewodnik ten pozytywnie rekomenduję jako krajowe wytyczne dobrej praktyki dla
sektora mleczarskiego.
GŁÓWNY LEKARZ WETERYNARII
z up.
Krzysztof Jażdżewski
Z-ca Głównego Lekarza Weterynarii
208135817.005.png 208135817.006.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin