Ogórki z przyprawą do grilla
Składniki:
4 kg ogórków 1 kg cebuli 9 szklanek wody 1 szklanka soli Zalewa: 6 szklanek wody 2 szklanki octu 10% 3 szklanki cukru Przyprawy: koper liście laurowe ziele angielskie gorczyca przyprawa do grilla (1 łyżeczka na słoik)
Sposób wykonania:
Ogórki w skórce pokroić w słupki. Cebulę pokroić na małe ćwiarteczki. Wszystko razem przełożyć do dużego garnka. Dodać wodę i sól. Razem wymieszać i zostawić na 3 godziny. Następnie wodę odlać.
Wodę, ocet i cukier zagotować. Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy, a następnie ogórki i cebulę. Zalać gorącą zalewą. Pasteryzować 10 minut.
Składniki wystarczą na około 7 słoików po 900 ml.
Sałatka z kapustą i ogórkami na zimę
1 kg białej kapusty 1 kg ogórków ze skórką ½ kg marchwi ½ kg cebuli ½ kg pomidorów ½ kg czerwonej papryki 2 łyżki soli 1 łyżka cukru 1 szklanka oleju 1/3 szklanki octu 10%
Kapustę poszatkować. Ogórki wraz ze skórką i marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki przełożyć do dużego garnka. Dodać sól, cukier, olej i ocet. Wszystko razem wymieszać i zagotować. Gotować około 3 minut. Gorącą sałatkę nałożyć do czystych i suchych słoików. Pasteryzować około 5 minut.
Składniki wystarczą na około 9 słoików po 500 ml
Buraczki tarte z papryką na zimę
3 kg buraków 1 kg czerwonej papryki ½ kg cebuli Zalewa: ½ litra wody ½ szklanki octu 10% ½ szklanki cukru 1 łyżka soli
Buraki ugotować w skórce i ostudzić. Obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę i cebulę oczyścić, opłukać i zmielić w maszynce do mięsa.
Do dużego garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier i sól. Wszystko razem wymieszać i zagotować. Następnie dodać zmieloną paprykę i cebulę. Wymieszać i razem gotować 10 minut. Do tego dodać starte buraki i gotować jeszcze 5 minut. Gorące buraczki nakładać do czystych i suchych słoików. Gdy ostygną zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut.
Buraczki w occie
2 kg buraków Zalewa: ½ litra wody ½ szklanki octu 10% ¾ łyżki soli 6 ziarenek ziela angielskiego ½ łyżeczki gorczycy 3 liście laurowe
Buraki ugotować w skórce. Następnie ostudzić, obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do wody dodać ocet, sól, ziele angielskie, gorczyce i liście laurowe. Wszystko razem wymieszać i zagotować zalewę. Gorącą zalewą zalać starte buraki i wymieszać. Następnie nakładać buraczki do czystych i suchych słoików. Pasteryzować 10 minut
Marynowane ogórki z papryką
1 kg ogórków 1 średnia cebula 1 czerwona papryka Przyprawy: 8 ziaren czarnego pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego 1 czubata łyżeczka gorczycy 4 gałązki kopru Zalewa: 6 szklanek wody 1 szklanka octu 10% ¾ szklanki cukru 4 łyżeczki soli
Ogórki oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w ósemki. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Paprykę przekroić na pół i usunąć pestki. Umyć, osuszyć i pokroić w paski (szerokości 1 cm). Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy (do każdego słoika po 2 ziarna pieprzu, 1 ziele angielskie, ¼ łyżeczki gorczycy i 1 gałązce kopru). Do słoików z przyprawami włożyć kawałki ogórków, cebuli i papryki. Wodę zagotować z octem, cukrem i solą. Chwilę pogotować i gorącą zalewą zalać ogórki. Pasteryzować 20 minut.
Sałatka ogórkowa z curry
3 kg ogórków 5 dużych cebul ok. 1 ½ łyżki soli Zalewa: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 3 szklanki cukru 3 łyżki curry 1 łyżka mielonego pieprzu 1 łyżka pieprzu w ziarenkach 3 łyżki słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki gorczycy
Ogórki umyć, osuszyć i wraz ze skórką pokroić w grube krążki. Cebulę obrać, umyć i pokroić w półksiężyce. Posolić ją, wymieszać i zostawić na 1 godzinę. Do dużego garnka wlać wodę, ocet i wsypać cukier. Następnie dodać curry, mielony pieprz, pieprz w ziarenkach, słodką paprykę w proszku i gorczycę. Wszystko razem wymieszać i zagotować zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucić pokrojone ogórki i cebulę (wraz z tym sokiem, który puściła). Wszystko wymieszać i razem pogotować jeszcze około 5 minut. Gorące wykładać do umytych i suchych słoików. Napełnione słoiki zakręcać i odwracać je do góry dnem na około 20 minut. Sałatki tej nie trzeba już pasteryzować.
Ogórki z curry
1 ½ kg ogórków 2 cebule Zalewa: 1 litr wody 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki octu 10% 1 ½ łyżki soli 3 łyżki curry Przyprawy: listki selera gorczyca
Ogórki umyć, wysuszyć i razem ze skórką pokroić w słupki. Wodę, cukier, ocet, sól i curry zagotować. Do gorącej zalewy wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do każdego słoika włożyć po listku selera, trochę ziaren gorczycy i pokrojone w słupki ogórki. Ostudzoną zalewę wymieszać i zalać nią ogórki w słoikach. Pasteryzować 2 minuty.
Sałatka z czerwonych buraków
1 kg czerwonych buraków 1 kg białej kapusty ½ kg marchewki ½ kg cebuli 1 szklanka octu 1 łyżka soli 2 łyżki cukru 1 łyżeczka pieprzu 3-4 listki laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego
Czerwone buraki i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, wlać ok. 6 szklanek wody i gotować ok. 20 minut. Następnie dodać poszatkowaną kapustę, drobno pokrojoną cebulę i przyprawy. Całość gotować ok. 20 minut. Gorące nakładać do słoików i odwracać do góry dnem. Po ok. 30 minutach odwrócić i .... do spiżarki.
Ketchup
2 kg pomidorów 3 średnie cebule 1 ½ łyżki soli ½ szklanki cukru ½ gałki muszkatołowej 4 goździki 6 ząbków czosnku 6 ziarenek ziela angielskiego ½ łyżki papryki (w proszku) ½ szklanki octu
Pomidory umyć, pokroić na duże kawałki, usmażyć i ostudzić. Następnie przetrzeć przez sito, dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek i resztę przypraw. Gotować do zgęstnienia, od czasu do czasu mieszając. Na 20 minut przed końcem gotowania dodać ocet. Ostudzić.
Ketchup dać do umytych i wysuszonych słoików. Zapasteryzować.
Papryka konserwowa
2 kg papryki Przyprawy: liść laurowy ziele angielskie pieprz w ziarenkach gorczyca czosnek marchew olej Zalewa: 2 ½ litra wody 1 ½ szklanki octu 10% 4 łyżki soli 4 łyżki cukru
Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić na ćwiartki lub w ósemki i opłukać. Włożyć do czystych i suchych słoików.
Do każdego słoika włożyć liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu, 1/3 łyżeczki gorczycy, pokrojony w plastry ząbek czosnku, 3 plasterki marchewki i 2 łyżki oleju.
Wodę wymieszać z octem, solą i cukrem. Powstałą zalewą zaleć paprykę w słoikach. Pasteryzować 10 minut.
Ogórki w zalewie musztardowej
2-3 kg ogórków Zalewa: 1 litr wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 3 niepełne łyżki soli 5 łyżek musztardy Przyprawy: ziele angielskie gorczyca pieprz liść laurowy czosnek chrzan koperek marchewka
Ogórki umyć, pokroić na "ósemki", na plasterki, lub zostawić w całości. Włożyć do słoików. Następnie do słoików włożyć przyprawy.
Przygotować zalewę: wodę, ocet, cukier, sól i musztardę wymieszać.
Zimną zalewą zalać ogórki i zapasteryzować.
Cukinia konserwowa
Cukinia Włożyć do słoika: liść laurowy koper 2 ząbki czosnku kawałek ostrej papryki ziele angielskie pieprz Zalewa: 1 litr wody ¾ szklanki octu 10% 6 płaskich łyżeczek cukru 3 płaskie łyżeczki soli
Cukinię umyć, pokroić w paski (w skórce) i włożyć do słoika wraz z podanymi składnikami. Zalać gorącą, przyrządzoną w odpowiedniej proporcji zalewą i do piwnicy...
Sałatka z ogórków
4 kg ogórków ½ kg cebuli 20 dag marchewki 20 dag pietruszki z natką 20 ziarenek ziela angielskiego 20 ziarenek pieprzu 5 goździków 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 3 łyżki sol
Marchew, pietruszkę i ogórki ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę. Wszystko razem połączyć. Dodać przyprawy i wymieszać.
Odstawić na 24 godziny. Następnie dać do umytych i wysuszonych słoików. Pasteryzować ok. 10 minut
Sałatka z zielonych pomidorów
1 kg zielonych pomidorów 2 średnie cebule 1 średnia papryka ½ litra wody ½ szklanki octu 10% 3 płaskie łyżki soli 7 łyżek cukru liście laurowe ziele angielskie pieprz
Zielone pomidory pokroić w plasterki, a cebulę i paprykę w półplasterki. Wszystko razem wymieszać. Składniki zalewy połączyć i zagotować. Gorącą zalewą zalać sałatkę i odstawić na 2 godziny.
Do umytych i wysuszonych słoików nakładać sałatkę i pasteryzować ok. 25 minut.
Ogóreczki w sosie musztardowym
3 kg ogórków Przyprawy: liście laurowe ziele angielskie czosnek koper Zalewa: 1 litr wody ¾ szklanki octu 10% ¾ szklanki cukru 2 łyżki soli 5 łyżek musztardy 2 łyżki chrzanu
Ogórki umyć, osuszyć i pokroić w słupki. Włożyć do słoików. Do każdego słoika włożyć liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 plasterki czosnku i koper.
Wodę zagotować z octem, cukrem i solą. Ostudzić. Dodać do niej musztardę i chrzan, wszystko razem zmiksować.
Gotową zalewą zalać ogórki w słoikach, i niezakręcone słoiki zostawić na ok. 30 minut. Następnie zakręcić i pasteryzować ok. 5 minut.
Ogórki po żydowsku
ok. 3,5 kg ogórków Przyprawy: liść laurowy ziele angielskie gorczyca 1 cebula 2 marchewki natka selera Zalewa: 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10% 4 szklanki wody 1 łyżeczka soli
Ogórki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki, a następnie włożyć do słoików.
Cebulę pokroić w plastry, a marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do każdego słoika włożyć liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, plasterek cebuli, 1-2 łyżki startej marchewki i natkę selera.
Wszystkie składniki zalewy zagotować. Ogórki zalać gorącą zalewą i zapasteryzować.
Bigos z cebuli
Składniki
1 kg cebuliczerwona duża papryka40 dag kiełbasy lub boczku wędzonego2 małe przeciery pomidorowe3 łyżki słodkiej śmietanytłuszcz do smażeniasól pieprzliść laurowy3 ziarenka ziela angielskiegooregano
Cebulę obrać, papryk opłukać usunąć gniazda nasienne i pokroić w podłużne paski i dusić na patelni z dodatkiem tłuszczu.Kiełbasę lub boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na osobnej patelni na rumiany kolor. Dodać do cebuli.Bigos dusić na małym ogniu, podlewać odrobiną wody.Na końcu dodać przecier i przyprawy.Można również dodać śmietanę w celu zagęszczenia potrawy.Dusić jeszcze przez 5-10 minut.
Bób marynowany
Bób - dowolna ilośćzalewa:- 0,5 litra wody- 1 dag soli- 5 dkg cukru- 0,05 litra octu (10%)przyprawy:- zielony koper- ziele cząbru- czosnek w ząbkach(w ten sam sposób można robić marynowaną fasolkę szparagową-oczywiście pomijając łuskanie:))
Bób wyłuskać, wrzucić do wrzącej, osolonej wody i pogotować 3-5 min., odcedzić. Poukładać w słoikach i do każdego dodać trochę przypraw (gałązkę cząbru i kopru, ząbek czosnku)zagotować wszystkie składniki zalewy, gorącą napełniać słoiki.Pasteryzować 25 min.
Borowiki Marynowane
Zalewa:2 szkl wody1 szkl octu1/3 szlk cukru2 małe łyżeczki soli10 ziaren angiel,6 liści laurowychgorczyca- pół łyżeczki do słoiczkaZalewę zagotować.
Grzyby oczyszczone obgotować w osolonej wodzie z odrobiną kwasku,odcedzić ...
wacmiel