Wspolczesne trendy w nauce o zywnosci - inzynieria1.doc

(103 KB) Pobierz
Wykład 1

Wykład 1

Procesy membranowe

???

Historycznie....

Materiały:

- pierwsza generacja membran – głównie z polimerów octanu celulozy (mała wytrzym. na temp. , pH i chem.)

- II gen. – z syntetycznych polimerów organicznych, zwłaszcza pochodnych sulfonowych jak również polichlorku winylu, poliakrylonitrylu i estrów celulozowych (zwiększona wytrz. mech., cieplna i fizykochem.) – aktualnie najczściej stos.

- w ostatnich latach – materiały nieorg., z których produjkuje się memb. min.: met., szklane, węglowe, ceramiczne )b. wys. odp. na tempo., chem., długi okres trwałości

- ciągle wysokie koszty inwestycyjne.

Klasyfikacja modułów:

Moduł – techniczny układ membran – podst. element każdej instalacji membranowej.

Membrany o przekroju kołowym: rurowy, kapilarny, z włóknami pustymi

Membrany płaskie – moduł płytowy, spiralny

Zast. membran:

Rozdział składników – frakcjonowanie, zagęszczanie, oczyszczanie

Kontaktowanie skł. – procesy równowagowe, destylacja membranowa, absorbcja membranowa, ekstrakcja membranowa

Kontrolowane uwalnianie skł. – dozowanie leków, feromonów, śr. ochr. rośli., odżywek, natlenianie

Inkluzja skł. – hodowla komórek, immobilizacja mikroorg., enz. i podtsawników, sondy selektywne

Sposoby przeprowadzania procesu membranowego:

Proces statyczny – proces przeprowadzany „prostopadle” do membrany; szybkie zapychanie porów, potrzeba przemywania; w czasie spada wydajność filtracji

Proces dynamiczny (cross-flow)- mieszanina przepływa „równolegle”, dużo wolniejsze odkładanie się osadu, mniejszy spadek wydajności w czasie,

Stosowane aktualnie proc. mem.

RO – ciecz/ciecz – siła napędowa – różnica ciśnień do 20MPa (obróbka ukł. wodnych)

Nanofiltr. - --„-- - --„—2MPa (frakcjonowanie substancji rozp. w roztw. wodnych

Ultrafiltr. - --„-- - do 1MPa (zatężanie, frakcjonowanie i oczyszczanie makromolekularnych roztw. wodnych)

Elektrodializa – pole elektryczne prostopadłe do membrany

Perwaporacja – ciecz/gaz – obniżenie ciśnienia cząstkowego po stronie permeatu

Permeacja gazowa – gaz/gaz – nadciśnienie po stronie zasilania ok. 8MPa lub częściowa próżnia po stronie permeatu

Membrany w prod. żyw.:

Zast. w konwencjonalnych procesach, np. zagęszczanie poprzez ultrafiltrację lub odwr. osmozę zamiast odparowania.

Rozwój nowych procesów np. bioreaktory z ciągłym wydzielaniem produktu z układu reakcyjnego.

Wytw. nowych produktów, np. nowe rodzaje sera lub produkty pozbawione soli.

Memb. w biotech.:

Wydzielanie subst. termolabilnych.

Zatężanie subst. biologicznie czynnych.

Kontrolowane dozowanie np. enzymów.

Zjawisko polaryzacji stężeniowej:

Siła napędowa (różnica ciśnień) kieruje cząstki w kierunku membrany; selektywność membran powoduje, że tylko niektóre cząstki przenikają przez membranę, inne gromadzą się w warstwie powierzchniowej.

Stężenie przymembranowe cm wzrasta i w krótkim czasie przekracza stężenie związku w nadawie cb. Różnica między tymi stężeniami powoduje dyfuzję powrotną związku, od pow. mem. do roztw.

Adsorpcja wywołana jest powinowactwem mat. mem. do skł. nadawu (nadawy) i dot. zw. wielkocząst.

Polaryzacja stężeniowa ogranicza strumienie i pogarsza efekt separacji. W rozwiązaniach konstrukcyjnych zakłąda się jako zadanie pierwszoplanowe stałe lub periodyczne zmywanie warstwy (np. przepływ krzyżowy).

Blokowanie mem. (fouling):

Blokowanie narasta w czasie i zwiększa opory przepływu, a na efekt całkowity składają się:

- oprór własny mem. (Rm)

- o. warstwy żelowej (placka) Rg

- o. cząst. lub osadu w porach membrany Rp

- o. spowodowany adsorbcją cząst. filtrowanych na pow. porów (mniejszy promień) Ra

- o. będący skutkiem polaryzjacji stężeniowej Rcp

Blokowaniu przeciwdziała modyfikowanie właściwości membran oraz burzliwy przepływ nadawy, osiągany ppoprzez:

-pulsacje ciśnienia

- rotacje lub wibracje membran

- ultradźwięki

- turbulencje nadawy wywołane strumieniem gazu

- pole elektryczne

- nierównomierność (falistość) pow. mem.

Klasyfikacja proc. mem.:

Proc. chem. – chemiodializa, membrany ciekłe, transp. ułatwiony, separacja afinitywna

Proc. cieplne – dest. mem., dest. próżniowa-mem.

Proc. elektr. – elektrodializa, elektrostatyczne, pseudociekłe mem.

Proc. ciśnieniowe – mikro, ultra, nanofiltracja, RO

Proc. dyfuzyjne – perwaporacja, perstrakcja, dializa, ekstr. mem., absorbcja mem.

Proc. ciśnieniowe:

- woda i inne skł. dyfundują z roztw. przez selektywnie przepuszczającą membranę

- siła motoryczna – różnica ciśnień na mem. znacznie przekraczająca różniecę ciśnień osmotycznych faz rozdzielonych membraną

- z energ. punktu widzenia – met. najkorzystniejsze w stosunku do innych metod zagęszczania i separacji

- minimalna degradacja termiczna produktu

- możliwość osiągnięcia w jednej operacji zarówno oczyszczania jak i zagęszczania związków

Rozmiary porów:

mikrofiltracja - >0,6mikrometra – zatrzymuje mikroorg.

ultra – 0,1-0,01 mikrom. – zatrzymuje białka, wirusy,

nanofiltr. – 0,01-0,001

RO - <0,001

Wcześniej był nie mój wykłąd!!!

Mikrofiltracja:

Odmiana klasycznej filtracji; usuwanie koloidów, zaiwesin i mokroorg.; mem. rurowe.

Stos. p – 0,05-0,2 MPa – różnica ciśnień podawanego przez pomp[ę a ciś. atm.

Podst. zast. – zimna sterylizacja (pozwala utrzymać trwałość mleka powyżej 10 dni i w ponad 95% usuwa przetrwalniki B. cereus, a w poł. z łagodną past. daje produkt całkowicie bezpieczny, o zachowanych cechach mleka surowego)

Ultrafiltracja:

Przechodzą przez membranę solę i cukry proste; zatrzymywane są skrobia, białka, enz. i inne zw. wielkoczasteczkowe; membrana zatrzymuje cząstki o masie cząsteczkowej większej niż 1000Da

Stos. ciśnienia 0,3-1 MPa

Maks. stęż. produktu 20-30%

Nanofiltracja:

Przechodzą przez membranę woda i sole min.; membrana zatrzymuje związki o masie cząst. większej niż 250Da (rozmiar cząsteczek większy niż 0,0005-0,005 mikrometra)

Wyst. zjawisko polaryzacji stężeniowej.

Dlatego konieczne jest stosowanie ciśnienia 1-3MPa.

Główne zast. – demineralizacja wody na mem. naładowanych ujemnie, które odpychają aniony.

Odwrócona osmoza:

Nie wyst. efekt sitowy, który jest podstawą separacji w MF i UF; rozmiary separowanych skł. są znacznie mniejsze, porównywalne z rozmiarami rozpuszczalnika (zwykle wody); separacja substancji rozpuszczonych występuje , mimo że pory w membranach do RO mają średnice do 10x więksaze od rozmiarów separowanych składników.

Przechodzą przez membranę, cząsteczki o masie molowej mniejszej od 50 Da (rozmiar cząsteczek (0,0001-0,0005 mikrometrów)

Bardzo wyrraźna polaryzacja stężeniowa.

Konieczność stos. wys. p:

osmoza wysokociśnieniowa – 6-11MPa (odsalanie wody morskiej) (może dochodzić do 20MPa)

niskociśnieniowa – 1,5-4,5MPa

Maks. stężenie konc. 20-35%, depektynizowane soki owocowe 30-35%.

Odsalanie wody morksiej i podskórnej – najbardziej zaawansowane zast. RO; obecnie światowa produkcja słodkiej wody tą met. – 11,5 mln m3/ dzień, co stanowi 25% całej odsolonej wody.

Zast.

MF – zimna steryl. piwa, mleka, klarowanie wina, piwa, soków, octu, syropów glukozowych, odzyskiwanie „piwa resztkowego”

UF – klarowanie, otrzymywanie prep. białkowych z mleka i serwatki, prod. serów miękkich (camembertm brie, feta i serów twarogowych), normalizacja zaw. białka w mleku, prod. napojów ferm., oczyszczanie i wydzielanie enz., reaktory i fermentory membranowe, oczyszczanie ścieków

NF- uzdatnianie wód podziemnych i powierzchniowych, odsalanie wód, sera, zmiękczanie wód

RO – zagęszczanie serwatki, soków, mleka, otrzymywanie laktozy, odzysk aromatów, odsalanie wody morskiej, oczyszczanie ścieków

Perwaporacja:

Proces odparowania membranowego (zachodzi przemiana fazowa); prostopadle do kier. ulatniania się oparów umieszcza się błonę przepuszczającą cząst. pary wodnej lub związków org. (w zależności od rodzaju mem.); siła nap.  – róz. potencjałów chemicznych po obu stronach mem.

Separacja wynika z różnic w rozp. poszcz. skł. w nieporowatej membranie (sorpcja) oraz różnic w szybkości ich dyfuzji poprzez membranę.

Aby zapobiec skraplaniu się pary na membranie, zwiększa się róznicę prężności pary wodnej po przeciwnych stronach membrany poprzez: ... rysunek

W proc. perwaporacji strumień maleje ze spadkiem temperatury, stos. się podgrzewanie po stronie zasilania; charakterystyczne więc dla tych instalacji jest szeregowe poł. modułów i wymienników ciepła: Rysunek

W większości moduły, wymienniki i kondensatory instalowane są w kloszach próżniowych, co umożliwia odprowadzanie permeatu bez strat ciśnienia.

Zast.:

Odzysk i zagęszczanie aromatów

Dealkoholizacja napojów alk.

Odwadnianie mieszanin azeotropowych (np. odwadnianie etanolu, bioetanolu, izopropanolu, wykorzystywanego do ekstr. olejów jadalnych zamiast szkodliwych rozp. org.)

Ciągłe usuwanie etanolu z biofermentorów.

Perwaporacja jest korzystniejsza finansowo jeśli chodzi o eksploatację, jednak instalacja jest dużo droższa.

 

Wykład 3

Suszenie sublimacyjne

Zamrażanie

65%-90% wody – stan stały

10-35% wody – stan niewymrożony

Szybkość zamrażania

- istotny wpływ na końcową strukturę produktu

- decyduje o wielkości powst. kryształów lodu

              - niższa temp – duża szybkość – małe kryszt.

              - wyższa temp....

- decyduje o porowatości produktu

- istotna w przypadku żywych komórek:

              - bardzo szybkie zamrażanie + substancje ochronne

              - przeżywalność zależna od fazy wzrostu

Suszenie

Pierwszy etap – sublimacja

Po zamrożeniu – szybkie obniżenie ciśnienia do wart. umożliwiającej sublimację lodu. Dostarczenie ciepła sublimacji na drodze przewodzenia, z odpowiednią prędkością aby nie występowało powierzchniowe topnienie. Przemieszczanie się pary wodnej wewnątrz materiału przez porowatą strukturę. Kondensacja w postaci lodu na zimnych powierzchniach kondensatora.

Drugi etap:

Usuwanie wody niezamrożonej, związanej z materiałem. Istotny wpływ na długość całego procesu. Ogrzewanie pod obniżonym ciśnieniem. Temp. 10-50oC.

Schemat suszarki sublimacyjnej – rysunek

Skrobakowa suszarka sublimacyjna o działaniu ciągłym

Suszarka sublimacyjna wibrograwitacyjna o działaniu ciągłym

Suszenie na nośnikach:

- materiał inertny lub aktywny sorbent:

              - konwekcyjne: flidyzacyjne, wibracyjne, fontannowe, bębnowe

              - kontaktowe: walcowe

Zastosowanie nośników umożliwia suszenie cieczy metodami konwekcyjnymi.

2 rodzaje nośników:

Materiał inertny (nie wchodzi w skład produktu końc.):

- odparowanie następuje z pow. mat. inert.

- nie zmienia składu subst. suszonej

Aktywny sorbent:

- zmienia skład i formę subst. susz. z postaci cieczy w postać granulatu

- zmniejsza pocz. zaw. wody subst. susz.

- funkcja ochronna

Cechy dobrego nośnika:

- nie może obniżać jak. subst. susz.

- nie może być środ. niekontrolowanego wzrostu dbn

- łatwo dost. i tani

Metody suszenia na nośnikach:

- rozpylanie cieczy na złoże inertne nośnika

- granulacja z sorbentem przed wprowadzeniem do suszarki

Suszenie konwekcyjne:

Suszarki fluidyzacyjne

Zalety:

- szybka wymiana ciepła i masy: krótki czas kontaktu

- intensywne mieszanie: ogrzewanie izotermiczne, produkt jednorodny

Wady:

- intensywne mieszanie: ryzyko uszk. mech.

- miejscowe depozyty materiału: przegrzewanie

Susz. fluid. wielostopniowe:

- różne parametry czynnika susz. w kolejnych sekcjach

- poprawa wykorzystania czynnika przez kilkakrotne kontaktowanie go ze złożem

Suszenie z aktywnym sorbentem:

Stopień 1:

nośnik – adsorbcja części wilg., ochr. przed sklejaniem cząstek i przywieraniem do ścian komory

Stopień 2:

suszenie

Suszarki fluid. ze złożem wibracyjnym

Zast. drgań przegrody do intensyfikacji procesu suszenia.

Poprawa struktury złoża.

Umożliwienie fluid. materiałów trudnofluidyzujących.

Susz. ze złożem fontannowym

Susz. ze złożem fontannowym mat. inert.:

Odparowanie z pow. kul o d=0,5-1cm. Usuwanie proszku z pow. w wyniku zderzeń. Oczyszczanie mech. ścian suszarki.

Suszenie bębnowe

Materiał w obrotowym bębnie pochylonym pod pewnym kątem. Przesuwanie się mat. stopniowo wzdłuż susz. Suszenie przeponowe lub bezprzep.

Jedna z pierwszych konstrukcji o działaniu ciągłym. Wszechstronność, prostota konstrukcji. Do materiałów swobodnie przesypujących się.

Susz. bębnowe-przep.

Ruch ciepła – przewodzenie i promieniowanie (właściwe suszenie kontaktowe). Przewodzenie przez ścianki lub wewnętrzne rury grzejne. Przesypywanie mat. w cienkiej warstwie. Rola pow. – usuwanie wilgoci.

Suszenie kontaktowe

Suszarki walcowe

Suszenie nałożonej uprzednio cienkiej warstwy roztw. lub zawiesiny na ogrzewanym walcu.

Usuwanie warstwy mat. wysusz. za pomocą skrobaka.

Do mat. termolabilnych , gdy dopuszczalny jest tylko krótki okres suszenia w wys. temp. Prod. wysusz. – postać proszku, często nie wymaga dalszego rozdrabniania.

Suszenie rozpyłowe

Przemiana surowca w postaci roztworu, zawiesiny lub pasty ze stanu ciekłego do formy suchej podczas jednej krótkiej i ciągłej operacji. Suszenie cieczy, zawiesin, emulsji i past.

I etap – rozpylanie

Główne funkcje urządzenia rozpylającego:

- wytw. dużej powierzchni w stosunku do masy cieczy

- wytw. drobnoziarnistego produktu o pożądanym kształcie i wielkości cząstek

Rozpylanie wpływa na wielkość kropel suszonego materiału.

Rozpylacze obrotowe:

Regulacja wielkości kropel – szybkość zasilania i prędkość obrotowa

Rozpylacze mechaniczne – regulacja wielkości kropel ciśnieniem.

Rozpylacze pneumatyczne (za pomocą sprężonego powietrza) – regulacja wielkości kropel – stosunek powietrze/ciecz.

Odparowanie

Chłodzący efekt odparowania – parująca woda pobiera z cząstek ciepło parowania (2500kJ/kg). Bardzo szybkie odparowanie. Temp. cząst. jest utrzymana na niskim poziomie. Minimalizacja degradacji termicznej.

Osiągnięty tą metodą prod. osiąga co najwyżej temp. pow. opuszczającego suszarkę. Ważne szczególnie w przypadku suszenia met. termolabilnych.

Zalety suszenia rozp.:

- umożlwiienie suszenia mat. płynnych w jednej operacji

Specyficzne warunki suszenia:

- mat. susz. bez kontaktu z gorącymi płaszczyznami

- krótki czas suszenia wynoszący kilka sek.

- temp. prod. niska nawet gdy temp. pow. wlotowego względnie wys.

Korzystne właściwości produktu

- wys. jakość materiału wysuszonego – trwały proszek wygodny i łatwy w dalszych operacjach, obrocie i transporcie.

- możliwość regulacji właściwości: wielkość cząstek, gęstości, wilgotności

Wady:

- konieczność instalowania skomplikowanych i kosztownych urządzeń do rozpylania mat. i wyłapywania pyłów.

- stos. duże zapotrz. energii

- znaczne rozmiary instalacji

Nowoczesne tech. – suszenie dwustopniowe – szeregowe łączenie susz. rozp. z fluid. i wibrofluid. -> wyższa jakośc prod., wyższa sprawność urządzeń.

I stopień – susz. rozp.

Do zaw. wody około 10% zamiast 3-5%.

II stopień – susz. fluid.

Do zaw. wody 3-5%

Aglomeracja – właśc. „instant”

Chłodzenie

 

Wykład 4

Ekspandowanie polega na gwałtownym rozprężaniu uprzednio ogrzanego i będącego pod wysokim ciśnieniem materiału, w chwili momentalnego przejścia do ciśnienia atmosferycznego.

Eksp. prowadzone w sposób okresowy:

Armatka do rozpęczniania zawiera grubościenny cylinder, do którego wprowadza się uprzednio nawilżony sur. (ryż,) i po zamknięciu wprawia w ruch obrotowy wokół podłużnej osi oraz ogrzewa.

Zwiększająca się temp. i ciśnienie parującej wody powodują denaturację białka, kleikowanie skrobi i inne zmiany.

Armatka do rozpęczniania ziarna: (rys.)

Ekspandowanie prowadzone w sposób ciągły:

- materiał np. mąkę lub grys kukurydziany wprowadza się do wielokomorowego zaworu obrotowego i poddaje działaniu strumienia gorącejk pary o wsy. ciśnieniu

- uplastyczniony mat. przetłacza się przez dyszę, gdzie nagła red. ciśnienia powoduje rozprężenie pary wodnej i wzrost obj. mat.

- Ekspandowane prod. o porowatej strukturze są wyk. do wyrobów mięsnych, rybnych i in.

Ekstrudowanie – termoplastyczne wytłaczanie materiału, poddanego uprzednio obróbce mech.

Gł. el. robocze ekstrudera:

komora termiczno-ciśnieniowa ze ślimakiem, płaszczem parowym i doprowadzeniem wody.

Gł. el. funkcjonalne ekstrudera:

- jedn. napędowa z el. sterującymi

- korpus ekstruzyjny

- urządzenia tnące lub mieszające, które rozrywając mat. ekstrudowany powodują lepsze mieszanie oraz sprzyjają zamianie energii mech. w cieplną.

Schemat ekstrudera pojedynczego: (rys. – z materiałów ćwiczeniowych)

Strukturę i właściwości funkcjonalne prod. ekstrudowanych można regulować poprzez:

- dobór sur.

- zaw. wody

- pH

- ciśnienie

- temp. i czas przebywania w ekstruderze

- liczbę obrotów ślimaka

Wielkość ekspandowania obj. zal. od intensywności odparowania wody i właściwości upłynnionej skrobi.

Zalety ekstrudowania:

- wszechstronność – szer. wachlarz prod. , z których wiele nie może być wytw. w jakimkolwiek innym procesie

- koszt – wyciskanie ma niższe koszty przetw. oraz wyższą wyd. niż inne met. gotowania i formowania

- wyd. – wytłaczarki mogą działać w sposób ciągły o wys. przepustowości

- stała jak. prod.

- jak. prod. – gotowanie i wytłaczanie w ekstruderach wymaga wys. temp.  – stos. przez krótki czas zachowuje wiele wrażliwych składników żywności

- przyjazne dla środ. – proc. przebiega przy niskiej wilgotności (10-40%) – obniżenie kosztów uzdatniania wody oraz poziomu zanieczyszczenia środ. (mało ścieków)

Ekstruder jednoślimakowy (do ekstruzji wilgotnej) – rys.

Ekstruder do wytłaczania płatków kukurydzianych – rys.

Ekstrudery jednoślimakowe

Proces ekstruzji następuje w wyniku działania temop. i ciśnienia, a nast. mieszania, uplastycznienia i sprężania oraz gwałtownego rozprężania (ekspandowanie).

- stos. prawie wyłącznie do prod. chrupek z kaszki/ mąki kukurydzianej w formie kuleczek, pałeczek, pierścieni, rurek, poduszeczek

- innych wyrobów z sur. mieszanych, łatwych do ekstruzji

Ekstrudery mają ślimaki o śr. 45-90mm i zainstalowaną moc elektryczną 14-60kW. Dł. ślimaków wynosi ok. 12 średnic.

Temp. uplastyczniania, po wstępnym podgrzaniu jest uzyskiwana samocznynnie i regulowana ukł. chłodzącym w granicach 120 stopni.

Parametry te pozwalają uzyskać wydajność 25-120 kg prod./h

Ekstrudery dwuślimakowe:

Zespół ślimaków tłoczących:

- skł. się z 2 ślimaków o zmiennych skokach zwojów lub zmiennych średnicach – pozwala to na uzyskiwanie wyższych ciśnień sprężąnia.

- ma szereg stref ogrz. i chłodzenia, co umożliwia dowolne zaprogramowanie procesu

- mogą być stos. do przetw. innych rodzajów mąki, np. żytniej, a także sur. białkowych (np. mieszanek mięsno-kostnych, kazeiny)

-forma prod. może być bardziej urozmaicona, w tym np. wstęgi o dowolnych wymiarach

Wyposażenie dodatkowe:

- mieszalniki do ujednorodnienia sur.

- dozowniki aromatów i polew

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin