Migdały.doc

(26 KB) Pobierz

Migdały - uniwersalny myśliwiec przed wirusami i chorób serca


Wielu lekarzy od dawna wiedzieli, korzystny wpływ regularnego spożywania migdałów (dulcis Prunus), który z botanicznego punktu widzenia nie są orzechy, owoce pestkowe: dzienne spożycie migdałów pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz w znacznym stopniu zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia.
Ale wspólny zespół naukowców Włoch i Wielkiej Brytanii odkryli nową lecznicze właściwości pyszne owoce: migdały ma silne działanie antywirusowe, nie tylko chroni zdrowe ciało się wirusów w celi, ale także pomaga pozbyć się infekcji wirusowej i po rozpoczęciu jego ataku na organizm.
Naukowcy z Instytutu Badań żywienia w angielskim mieście Norich (Institute of Food Research w Norwich) i klinik na Uniwersytecie włoskiego miasta Messina (Policlinico Universitario, Messina) na Sycylii stworzyliśmy model laboratorium jelitach człowieka, z którym doświadczenie i migdałów. Okazało się, że substancja zawarta w nakrętki (prawdopodobnie polifenoli) znacznie zwiększa zdolność leukocytów do wykrywania wirusów przenika do organizmu, ale także zwiększa odpowiedź immunologiczną, w wyniku czego blokuje zdolność wirusa do namnażania.
Naukowcy odkryli, że migdały pokazał takiej działalności nie tylko w odniesieniu do banalny zimno wirusów, ale z powodzeniem oprzeć takiej podstępny wróg, jak wirus opryszczki (Herpes Simplex Virus 2), które vholodnuyu pogoda często powoduje określone zmiany w czerwonej części warg.
Teraz autorzy prac naukowych w celu ustalenia, czy wcześniej zalecane dla zapobiegania chorobom układu sercowo-naczyniowego migdały dawki (85-90 g dziennie) i wystarczające do ochrony przed wirusami.
Kategorie: medycyna

Zgłoś jeśli naruszono regulamin