INSTRUKCJA BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY PRACY DLA OBSŁUGI KRAJALNICY PIECZYWAWARUNKI DOPUSZCZENIA PRACOWNIKA DO PRACY- ukończone 18 lat- ukończona co najmniej szkołę zawodową w danej specjalności lub inne uprawnienia do wykonywania zawodu- przejście odpowiedniego instruktażu zawodowego, zapoznanie się z instrukcją obsługi, przeszkolenie bhp- stan zdrowia odpowiedni do wykonywanej pracy potwierdzony świadectwem wydanym przez uprawnionego lekarza- ubrany w odzież roboczą przewidzianą dla danego stanowiska w zakładowej tabeli norm odzieży roboczejCZYNNOŚCI PRZED ROZPOCZĘCIEM PRACY- przy obsłudze maszyn z ruchomymi elementami nie można pracować w odzieży z luźnymi (zwisającymi) częściami jak np. luźno zakończone rękawy, krawaty, szaliki, poły, oraz bez nakryć głowy okrywających włosy- przygotować urządzenia pomocnicze do składowania pokrojonego chleba i okruchów- zaplanować kolejność wykonywania poszczególnych czynności- przygotować chleb do krojenia ustawiając go w sposób zapewniający maksymalne bezpieczeństwo przy zachowaniu granic stanowiska roboczego- sprawdzić stan techniczny urządzeń mechanicznych, oświetlenia stanowiska i stan instalacji elektrycznej (zerowania)- próbnie uruchomić krajalnicę i sprawdzić jakość jej działania przez podniesienie do oporu ramy, podniesienie do oporu dźwigni- przygotować niezbędne pomoce warsztatowe, zmiotki,- przyłączyć maszynę do sieci, ustawić wyłącznik w poz.IZASADY I SPOSOBY BEZPIECZNEGO WYKONYWANIA PRACYNIE WOLNO:- na stanowisku pracy przechowywać surowców, gotowych wyrobów, materiałów pomocniczych i odpadów w ilościach większych od wynikających z potrzeb technologicznych, umożliwiających utrzymanie ciągłości pracy na danej zmianie- maszyn będących w ruchu: naprawiać, czyścić, smarować, regulować (z wyjątkiem przewidzianych w DTR)- maszyn będących w ruchu pozostawiać bez obsługi lub nadzoru (chyba że dopuszcza to DTR)- ręcznie zakładać i zrzucać pasy pędne, liny i taśmy- wznawiać pracę maszyny lub urządzenia bez usunięcia uszkodzenia- zdejmować osłony i zabezpieczenia z obsługiwanych maszyn i narzędzi- dociskać ramę nożową w czasie pracy dla przyspieszenia krojenia- dociskać grzebienie, odginać je, opierać się o nie (uszkodzi się noże)- wkładać przedmioty pomiędzy grzebienie i noże w celu dociśnięcia lub przesunięcia pieczywa podczas krojenia- dokonywać napraw lub regulacji przy włączonej maszynie do sieci elektrycznejNAKAZUJE SIĘ:- sukcesywnie usuwać odpady- przyłączenie maszyny do źródła energii nie powinno stanowić zagrożenia dla obsługi- pasy pędne, liny i taśmy pędne mogą być napinane, naprawiane łączone, skracane i smarowane po unieruchomieniu maszyny- ręczne przemieszczanie i przewożenie ciężarów o masie przekraczającej ustalone normy jest niedopuszczalne- podczas wykonywania pracy zwracać uwagę tylko na wykonywane czynności, uwzględniając warunki bezpiecznej pracy dla siebie i otoczenia- zachowywać prawidłową pozycję ciała przy wykonywaniu pracy- przy wykonywaniu prac na krajalnicy, zapoznać się z instrukcją obsługi- utrzymywać właściwe jednakowe napięcie noży- zachować należytą ostrożność- zapewnić dobre oświetlenieCZYNNOŚCI PO ZAKOŃCZENIU PRACY- odłożyć pokrojony chleb i odpady na wyznaczone miejsce- uporządkować stanowisko pracy oraz narzędzia i sprzęt ochronny, oczyścić noże zachowując szczególną ostrożność, usunąć okruchy z powierzchni maszyny i z szuflady- wyłączyć maszynę- urządzenie wyłącznikiem (głównym) -wyłącznik w poz. OZASADY POSTĘPOWANIA W SYTUACJACH AWARYJNYCH- o wadach i / lub uszkodzeniach maszyny należy niezwłocznie zawiadomić przełożonego- maszyny, których uszkodzenie stwierdzono w czasie pracy, powinny być niezwłocznie zatrzymane i odłączone od zasilania- bezwzględnie udzielić pierwszej pomocy poszkodowanym- w razie awarii maszyny stwarzającej zagrożenie dla otoczenia należy zastosować zrozumiałą i dostrzegalną sygnalizację ostrzegawczą i alarmową- każdy zaistniały wypadek przy pracy zgłaszać swojemu przełożonemu, a stanowisko pracy pozostawić w takim stanie, w jakim nastąpił wypadekUWAGI- narzędzia i urządzenia o napędzie mechanicznym podlegają okresowym przeglądom i badaniom na skuteczność zerowaniaNa podstawie art. 210 K.P. pracownik ma prawo- w razie gdy warunki pracy nie odpowiadają przepisom bhp i stwarzają bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia lub życia pracownika lub gdy wykonywana przez niego praca grozi takim niebezpieczeństwem innym osobom - powstrzymać się od wykonywanej pracy, zawiadamiając o tym niezwłocznie przełożonego.
Bjanka12